αγ-παρασκευή-παραδόθηκε-η-νέα-πεζογέφ-993961
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 23.02.2022 | 09:20

Αγ. Παρασκευή: Παραδόθηκε η νέα πεζογέφυρα επί της Λ. Μεσογείων

Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής έγινε χθες πραγματικότητα με την παράδοση στους πολίτες της νέας σύγχρονης πεζογέφυρας επί της Λ. Μεσογείων, στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής (ύψος ΙΚΑ), η οποία κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννης, παρουσία της Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως και του Δημάρχου Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπά.

Στη λιτή  τελετή που ευλόγησε  ο Πατέρας Νικόλαος Αρχιερατικός  προϊστάμενος της Εκκλησίας Προφήτη Ηλία, παραβρέθηκαν οι  Βουλευτές  της ΝΔ Δ. Καιρίδης,  Θ. Ρουσόπουλος και Γ.  Κουμουτσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος (επί δημαρχίας του οποίου επελέγη το συγκεκριμένο σημείο), ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας  Γ. Κεχρής, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θ. Κατσιγιάννης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γ. Σελίμης, ο πρώην δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Γ. Σταθόπουλος, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Η. Δόλγυρας, ο σύμβουλος οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Κ. Λογοθέτης, στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, των όμορων Δήμων και της Περιφέρειας.

Η νέα πεζογέφυρα είναι η τρίτη που ολοκληρώνεται από τις συνολικά 6 που κατασκευάζονται σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και είναι συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 13 εκ. ευρώ.

 Ήδη έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία η πεζογέφυρα Αλίμου η οποία βρίσκεται στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στη συμβολή της με την Καλαμακίου και η πεζογέφυρα στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Οι 6 πεζογέφυρες

Φορέας διαχείρισης της εν λόγω συγχρηματοδοτούμενης πράξης είναι η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής, ενώ οι πληρωμές διενεργούνται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής.

Συνολικά οι 6 πεζογέφυρες που προβλέπει το έργο βρίσκονται στα εξής σημεία: 1. Λεωφόρος Ποσειδώνος και Λεωφόρος Καλαμακίου, Άλιμος, 2. Λεωφόρος Κηφισίας και Πανόρμου, Αθήνα, 3. Λεωφόρος Μεσογείων και ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής, Αγία Παρασκευή, 4. Λεωφόρος Αθηνών –Σχολές Προβατά, Χαϊδάρι, 5. Λεωφόρος Ποσειδώνος και Αφροδίτης, Παλαιό Φάληρο, 6. Λεωφόρος Αθηνών-Παλατάκι, Χαϊδάρι.

Γ. Πατούλης: «Ολοκληρώνουμε  έργα που είχαν κολλήσει για χρόνια στα «χαρτιά»

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο «που θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια και θα διευκολύνει τη μετακίνηση των πεζών και των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα, σε μια περιοχή κυκλοφοριακά επιβαρυμένη και επικίνδυνη, καθώς έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα και δυστυχήματα» και πρόσθεσε πως προτεραιότητα της διοίκησης είναι να ολοκληρωθούν έργα  που είχαν κολλήσει για χρόνια στα «χαρτιά».

«Επισπεύδοντας διαδικασίες και εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους, στόχος μας είναι να παραδώσουμε στους πολίτες της Αττικής υποδομές που δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και προασπίζουν την ασφάλεια των πολιτών. Η Αττική περνάει σε μία νέα εποχή, σε αυτή του μέλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ανέφερε πως στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να παραδοθούν στο κοινό και οι υπόλοιπες τρεις πεζογέφυρες που έχουν ενταχθεί στο της συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυτές που είναι στη συμβολή Κηφισίας με την Πανόρμου, αλλά και στις δύο ακόμα στην περιοχή του Χαΐδαρίου, στις Σχολές Προβατά και στο Παλατάκι επί της Λ. Αθηνών.

« Με το έργο μας, προχωράμε με σταθερά βήματα στη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ασφαλούς οδικού δικτύου – μια βασική μας προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση» τόνισε και πρόσθεσε: « Σε αυτή την κατεύθυνση μοχλεύουμε κάθε διαθέσιμο πόρο για να αναβαθμίσουμε το οδικό δίκτυο που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, με εκτεταμένο πρόγραμμα δεκάδων χιλιομέτρων νέων ασφαλτοστρώσεων, διαγραμμίσεων και διευθέτησης νησίδων σε σημεία υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου ή σε περιοχές στις οποίες δεν είχε πραγματοποιηθεί το παραμικρό έργο βελτίωσης του οδικού δικτύου – όχι μόνο σε απομακρυσμένους Δήμους, αλλά ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τους δρόμους γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, όπου δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο για περισσότερες από δύο δεκαετίες».

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ολοκληρώνεται το κομβικό έργο για την επαναχάραξη και τη βελτίωση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που χρηματοδοτείται μέσω ΠΕΠ Αττικής με προϋπολογισμό 24,5 εκ. ευρώ.

Επίσης είναι σε εξέλιξη παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον φωτισμό των οδικών αξόνων της Αττικής , ύψους 33 εκ. ευρώ , που περιλαμβάνει την αντικατάσταση 22.000 φωτιστικών σωμάτων από νέας τεχνολογίας led, εκσυγχρονίστηκε το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης Κυκλοφορίας, ενώ πέρα

από τις πεζογέφυρες, δημιουργήθηκαν έξυπνες διαβάσεις, φιλικές σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας και όρασης, εξωραΐστηκαν υπόγειες διαβάσεις πεζών σε κεντρικές λεωφόρους, ανανεώθηκαν φωτεινοί σηματοδότες, έργα με ορατά αποτελέσματα.

Στα 50 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του νέου ΠΕΠ Αττικής για έργα οδικής ασφάλειας»

«Ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας, όπως αποτυπώθηκε στο κείμενο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, ξεπερνά τα 50 εκ. €» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε : «Αποτελεί σταθερή βούλησή μας να βρισκόμαστε δίπλα σε όλες τις δημοτικές αρχές, σε κάθε γειτονιά της Αττικής, αλλά και σε άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, για να εξασφαλίζουμε στους πολίτες μια καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε θερμά και συνεχάρη τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας και τον Ανάδοχο του έργου, για την επιτυχή ολοκλήρωση και παράδοσή του στους πολίτες της Αγίας Παρασκευής και γενικότερα του Βόρειου Τομέα.

Ο Υφ. Μεταφορών και Υποδομών Γ. Καραγιάννης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας καθώς παραδίδεται σε χρήση ακόμα μία πεζογέφυρα,  αυτή τη φορά επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στον Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Πρόκειται για ένα έργο λειτουργικό και χρήσιμο για τους κατοίκους,  το οποίο προσφέρει ασφάλεια και άνεση στη μετακίνησή τους. Είναι με λίγα λόγια ένα έργο ουσιαστικό αλλά κυρίως απαραίτητο,  και σίγουρα ένα όμορφο έργο προβολής, το οποίο κατασκεύασε το Υπουργείο Υποδομών με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής  για να εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. Παράλληλα το έργο είναι ένα  χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολύ καλής συνεργασίας που έχει το υπουργείο με την περιφέρεια Αττικής και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω, γιατί μαζί ξεπεράσαμε πολλές παθογένειες και φτάσαμε σήμερα εδώ.

Η πεζογέφυρα κατασκευάστηκε σε μία περιοχή με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο και μεγάλες αναμονές, γεγονός που καθιστούσε το έργο τεχνικά απαιτητικό αλλά και σημαντικό, αφού εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφαλείας για τους πεζούς.

Στο Υπουργείο Υποδομών με τον Κώστα Καραμανλή υλοποιούμε ένα μεγάλο πλάνο έργων άνω των 13 δις. που θα αλλάξει την εικόνα των υποδομών στη χώρα.  Την ίδια ώρα, όμως, θεωρούμε σημαντικό να παρεμβαίνουμε και να υλοποιούμε και μικρότερα έργα, υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη κοινωνία.  Οι πεζογέφυρες αυτές αποτελούν τοπόσημα και έργα ουσιαστικής παρέμβασης στη καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι πραγματικά χαρά να βλέπεις να ολοκληρώνονται έργα και να παραδίδονται πίσω στη κοινωνία στην οποία ανήκουν».

Η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και εγκαινιάζουμε ένα έργο πνοής για το Δήμο Αγίας Παρασκευής, το οποίο θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και θα συμβάλλει στη διευκόλυνση της καθημερινής μετακίνησης και των ατόμων με αναπηρία. Θέλω συγχαρώ το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που δημοπράτησε και εκτέλεσε  το έργο, καθώς και την Περιφέρεια που συνέδραμε καθοριστικά σε αυτό  άλλα και σε άλλα σημαντικά έργα για την Αττική. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύουμε στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών σε ζητήματα οδικής ασφάλειας και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρωτοβουλία μας να εισάγουμε το μάθημα οδικής ασφάλειας τα σχολεία.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς τόνισε:

Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής είχε αιτηθεί να γίνει αυτή η πεζογέφυρα από το 2013, καθώς δυστυχώς σε αυτό το σημείο έχουν σκοτωθεί τρεις άνθρωποι. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά  τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, εκ μέρους όλων των δημοτών για αυτό το πολύ σημαντικό έργο αλλά και για όλα τα πολλά και σημαντικά έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως είναι το δημαρχείο, ο παιδικός σταθμός,  τα έργα διευθέτησης όμβριων που υλοποιεί η Περιφέρεια στο Δήμο Αγίας Παρασκευής.