Αφύλαχτα τα σύνορά μας στον Έβρο

Αβοήθητη από την Πολιτεία στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι η νομαρχία Έβρου, που κάνει λόγο για έλλειψη χρηματοδότησης και χρέος 800.000 ευρώ, απουσία αστυνομικών και συνοριοφυλάκων, ανεπαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εξειδικευμένου προσωπικού. Ενδεικτική είναι η δήλωση του νομάρχη Έβρου Νικόλαου Ζαμπουνίδη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφαλείας Ζακ Μπαρό, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφθηκαν το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στον Κυπρίνο.

«Η ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να δει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και σαν δικό της θέμα, να μας βοηθήσει να φυλάξουμε και να θωρακίσουμε τα σύνορά μας, που είναι και σύνορά της, να έχει παρουσία στον Έβρο», τόνισε ο νομάρχης Έβρου και πρόσθεσε: «πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μεριμνήσει για τη φύλαξη των συνόρων της και να δημιουργήσει ο FRONTEX, ο Οργανισμός για τον έλεγχο και την προστασία των συνόρων της, μια υπηρεσία στην περιοχή του Έβρου, ένα στρατηγείο, ώστε σε συνεργασία με τις δικές μας αστυνομικές δυνάμεις να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η παράνομη μετανάστευση».

Ο κ. Ζαμπουνίδης περιέγραψε την εικόνα που υπάρχει στον Έβρο με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και απαίτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπισή του.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα εξής θέματα:

– στην ελλιπή δύναμη αστυνομικών και συνοριοφυλάκων. «δεν είναι δυνατόν με την υπάρχουσα δύναμη των 420 συνοριοφυλάκων να φρουρούνται τα χερσαία σύνορα σε μήκος 210 χιλιομέτρων. Οι αστυνομικοί και οι συνοριοφύλακες απασχολούνται ακόμη στα κέντρα φύλαξης και στα αστυνομικά τμήματα, τους έχουμε εξαντλήσει.. Χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη 500 συνοριοφύλακες και άλλοι 100 για το Κέντρο του Κυπρίνου, στο οποίο υπάρχει σήμερα δύναμη 48 αστυνομικών για 400 παράνομους μετανάστες», τόνισε ο κ. Ζαμπουνίδης.

– στη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Οι παράνομοι μετανάστες εξετάζονται στα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και του διδυμοτείχου και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Κυρίως το νοσοκομείο του διδυμοτείχου, το οποίο καλύπτει ανάγκες 70.000 κατοίκων της περιοχής, δεν έχει την υποδομή, γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό, για να εξετάζει και τους παράνομους μετανάστες. δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και για το λόγο αυτό πρέπει να δημιουργηθεί στον Βόρειο Έβρο, ένα Ιατρικό Κέντρο το οποίο θα παρέχει την ιατροφαρμακευτική φροντίδα μόνο στους παράνομους μετανάστες» ανέφερε ο νομάρχης.

– στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στον Κυπρίνο. «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και να μην υπάρχει στο Κέντρο ένας διερμηνέας, ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός, ένας δικηγόρος. Όταν λειτουργούσε το πρόγραμμα Αιγαίας, υπήρχε το προσωπικό αυτό, το οποίο όμως σταμάτησε να εργάζεται με τη λήξη του προγράμματος. Πρέπει το πρόγραμμα αυτό να επαναλειτουργήσει, όχι όμως σε περιορισμένη χρονική διάρκεια, αλλά να αποκτήσει μόνιμη δομή, γιατί εδώ έρχονται και πολιτικοί πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες και δεν μπορεί η διάκριση αυτή να γίνεται από τους αστυνομικούς υπαλλήλους», επισήμανε χαρακτηριστικά.

– στην έλλειψη χρηματοδότησης. «Σήμερα χρωστάμε περισσότερα από 800.000 ευρώ σε τοπικούς προμηθευτές, που έχουν σχέση με τη σίτιση, την υγιεινή και την περίθαλψη των μεταναστών που διαμένουν στο Κέντρο του Κυπρίνου. Πρέπει να υπάρχει μια σταθερή ροή χρηματοδότησης κι ένας προϋπολογισμός για να επιλύονται τα προβλήματα και να μην επιβαρύνεται η όλη κατάσταση. Η τοπική κοινωνία και οι φορείς έχουν δείξει την ευαισθησία τους, δημιουργήσαμε σαν αυτοδιοίκηση μόνοι μας στην αρχή αυτό το Κέντρο, με δικά μας χρήματα και στη συνέχεια με τη συνδρομή του υπουργείου, έγινε πρότυπο. Πρέπει όμως να βοηθήσετε όλοι, γιατί η προσπάθεια αυτή είναι κοινή», ανέφερε ο κ. Ζαμπουνίδης.

Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο νομάρχης τόνισε ότι ο κ. Μπαρό υποσχέθηκε ότι θα δει το αίτημα για τη δημιουργία από τον FRONTEX, ενός τμήματός του στην περιοχή του Βορείου Έβρου. Επίσης, ο υφυπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός πολυδύναμου ιατρικού κέντρου, στην ευρύτερη περιοχή του Κυπρίνου, το οποίο θα παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποκλειστικά στους παράνομους μετανάστες, ανακουφίζοντας έτσι τα νοσοκομεία.

«Για το θέμα όμως της χρηματοδότησης δεν υπήρξε καμία δέσμευση και εάν δεν υπάρξει μέριμνα η κατάσταση θα χειροτερέψει», τόνισε ο νομάρχης, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει αντίστοιχο Κέντρο Υποδοχής και στο νότιο Έβρο, στην περιοχή των Φερών, ίδιας δυναμικότητας, 300-350 παράνομων μεταναστών. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μιλάμε για υποδοχή 3000 ατόμων, είναι αδύνατον να το λειτουργήσει η πολιτεία», κατέληξε.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!