Α. Παπατόλιας: «χρυσή ευκαιρία» οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013

«Οι Μεσογειακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν οι πρώτοι Πράσινοι Αγώνες και αποτελούν την ευκαιρία, ώστε να τεθούν οι βάσεις μιας άλλου είδους ανάπτυξης, που θα προστατεύει το περιβάλλον». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Ο κ. Παπατόλιας αναφέρθηκε στις προοπτικές που δημιουργεί για το νομό η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για την προβολή και ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της νομαρχίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι δίνεται η δυνατότητα να συμπληρωθούν οι υποδομείς του νομού σε καίριους τομείς , όπως η οδοποιία, η σχολική στέγη, η αντιπλημμυρική θωράκιση κ.ά.

Τι προοπτικές δημιουργεί για την περιοχή σας η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 και πως σκοπεύετε να τις εκμεταλλευτείτε και να τις εντάξετε στην αναπτυξιακή διαδικασία;

Σε μια κομβική περίοδο, για την ανάπτυξη της Μαγνησίας και της ευρύτερης Θεσσαλίας, η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 αποτελεί χρυσή ευκαιρία όχι μόνο για την προβολή και την ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής, αλλά και για το συνολικότερο επανασχεδιασμό του μέλλοντός της και τη διάνοιξη νέων προοπτικών οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και περιβαλλοντικής δράσης.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν οι πρώτοι Πράσινοι Αγώνες και αποτελούν την ευκαιρία, ώστε να τεθούν οι βάσεις μιας άλλου είδους ανάπτυξης, που θα προστατεύει το περιβάλλον.

Οι Αγώνες μπορούν να δώσουν νέα πνοή και λύσεις στο Βόλο και τη Μαγνησία που δεν θα είναι πυροσβεστικές, αλλά θα έχουν βάθος χρόνου για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση ολοκληρωμένων συστημάτων περιβαλλοντικής προστασίας για την άμεση αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, την προστασία του Παγασητικού, τη δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης και άλλες συνδυασμένες δράσεις.

Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων αυτών πρέπει να προκύψει ως το προϊόν της συνεργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων (γεωπόνοι, δασολόγοι, αρχιτέκτονες τοπίου κ.λ.π.), ώστε το αποτέλεσμα να συνάδει με την αναπτυγμένη αισθητική των κατοίκων της Μαγνησίας και να βρίσκεται σε αρμονία με το ιδιαίτερου κάλλους φυσικό περιβάλλον του Νομού μας.

ΕΣΠΑ και προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή σας: Τι περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σας πρόγραμμα; Ποιες είναι οι προσδοκίες και προτεραιότητές σας;

Το ΕΣΠΑ, το μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας για την περίοδο 2007-2013, είναι μια ακόμη ευκαιρία για τη συμπλήρωση των υποδομών του Νομού Μαγνησίας σε όλους τους τομείς:

-Στον τομέα της οδοποιίας όπου απαιτείται η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας με παρακάμψεις των οικισμών και βελτιώσεις της χάραξης του παλαιού δικτύου.

-Στον τομέα της σχολικής στέγης όπου απαιτείται η ανέγερση νέων διδακτηρίων σε όλες τις βαθμίδες με νέες και σύγχρονες αντιλήψεις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.

-Στον τομέα της αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών όπου απαιτείται η κατασκευή έργων προστασίας, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές που συχνά πλήττονται από πλημμύρες, όπως τμήμα το Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, η Σκιάθος, οι παραλιακοί οικισμοί Πηλίου κλπ.

-Στον τομέα των λιμενικών υποδομών με τη συμπλήρωση των αλιευτικών καταφυγίων και των καταφύγιων σκαφών αναψυχής – Μαρίνες σε διάφορες περιοχές του Νομού στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού λιμενικών υποδομών.

Η Νομαρχιακή Αρχή έχει καταρτίσει ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για τα έργα και τις δράσεις τα οποία ο Νομός θα διεκδικήσει να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ τόσο από το Περιφερειακό του σκέλος όσο και από το τομεακό-κεντρικό του σκέλος. Η Νομαρχία θα διεκδικήσει την υλοποίηση Επιχειρησιακού Σχεδίου του Νομού προσδοκώντας ότι έτσι θα συμπληρώσουμε αναγκαίες υποδομές και θα αναπτύξουμε δράσεις που θα φέρουν προστιθέμενη αξία και ανάπτυξη στο Νομό.

Το τουριστικό προϊόν αποτελεί ένα τομέα με πολλές ακόμα δυνατότητες αξιοποίησης στη Θεσσαλία. Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια σας για τον τομέα αυτό τα επόμενα χρόνια;

Επιδίωξη και κεντρική πολιτική της ΝΑΜ είναι η διεύρυνση και θεματική διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, καθώς η Μαγνησία είναι σε θέση να αναπτύξει όλες τις σύγχρονες μορφές τουρισμού (π.χ. θαλάσσιο-μαζικό, θαλάσσιο-οικολογικό, ορεινό, δασικό, χιονοδρομικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό, αστικό, συνεδριακό, ερευνητικό-εκπαιδευτικό, αγροτουρισμό, ψυχαγωγικό κ.α.).

Προωθούμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και αναγνωρίζοντας την αλληλεξάρτηση τουρισμού και περιβάλλοντος στοχεύουμε σε μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με γνώμονα τη αειφορία. Η αειφόρος ανάπτυξη μέσω του τουρισμού μπορεί να διαδραματίσει μείζονα ρόλο στη διατήρηση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μας, από τις τέχνες και την τοπική αρχιτεκτονική ως τη γαστρονομία και το φυσικό περιβάλλον. Εμείς στη Μαγνησία θέλουμε ακριβώς αυτό: Τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Τέλος, πρόκληση για μας είναι η αξιοποίηση των Μεσογειακών Αγώνων, η μεγιστοποίηση και διάχυση της αναπτυξιακής, επικοινωνιακής και τουριστικής ωφέλειας που μπορεί να προκύψει από μια τέτοια διοργάνωση. Η παρακαταθήκη που θα αφήσουν οι Μεσογειακοί Αγώνες στον τόπο είναι «υποδομές, ανάπτυξη και προβολή». Προσδοκία μας είναι, λοιπόν, η Μαγνησία να καταστεί αναγνωρίσιμος διεθνώς πολυ-πολιτιστικός πόλος και τουριστικός – επιχειρηματικός προορισμός.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!