οτα-στη-σημερινή-ολομέλεια-του-στε-εκδ-323291
ΟΤΑ | 06.05.2022 | 07:04

ΟΤΑ: Στη σημερινή Ολομέλεια του ΣτΕ εκδικάζονται οι διατάξεις Θεοδωρικάκου

ΟΤΑ: Στη σημερινή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα συζητηθούν οι διατάξεις των «νόμων Θεοδωρικάκου» που έχουν σε πρώτο βαθμό κριθεί αντισυνταγματικές από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου θα εξεταστούν σήμερα τρεις υποθέσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αρχικά, θα εξεταστεί η αντισυνταγματικότητα (ή μη) της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων και η συγκρότηση των επιτροπών αυτών με (πλασματικές) πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων μέσω των «νόμων Θεοδωρικάκου». Οι επίμαχες διατάξεις (των νόμων 4623/2019 και 4625/2019) κρίθηκαν αντισυνταγματικές καθώς «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού», έκρινε κατά πλειοψηφία το Γ’ Τμήμα.

Η απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ αφορά αποκλειστικά τους δήμους και τις δημοτικές επιτροπές, καθώς στη συγκεκριμένη βαθμίδα Αυτοδιοίκησης αναφερόταν η προσφυγή που έγινε δεκτή. Αν οι διατάξεις κριθούν εν τέλει αντισυνταγματικές και από την Ολομέλεια, τότε θα επηρεαστούν ανάλογα βάσει νομολογίας οι αντίστοιχες διατάξεις των «νόμων Θεοδωρικάκου» και για τις περιφέρειες.

Αυτή ήταν η τρίτη -αλλά προφανώς πολύ σημαντικότερη- απόφαση του Γ’ Τμήματος για αντισυνταγματικότητα διατάξεων των «νόμων Θεοδωρικάκου»: η πρώτη αφορούσε τις αλλαγές στον τρόπο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες της χώρας και η δεύτερη τις μεταβολές στον τρόπο ανάδειξης προέδρων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων.

Και οι τρεις υποθέσεις θα εξεταστούν σήμερα από την Ολομέλεια του ΣτΕ και οι σχετικές τελικές αποφάσεις αναμένονται να δημοσιευθούν προσεχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Σωτηρέλης: Οι εκ των υστέρων νομοθετική αλλοίωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος των ΟΤΑ