νότιο-αιγαίο-στα-μαχαίρια-περιφερε-571372
ΟΤΑ | 29.12.2018 | 19:39

Νότιο Αιγαίο: Στα «μαχαίρια» Περιφερειάρχης – Δήμαρχος Σύρου για τους Δασικούς Χάρτες

Την ανάγκη συστράτευσης όλων των δήμων του Νοτίου Αιγαίου για την δημιουργία ισχυρού μετώπου, με στόχο την αποτροπή της εφαρμογής του ΠΔ 32/2016 για τους δασικούς χάρτες, προ του κινδύνου να συμπεριληφθούν σε αυτούς και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, απέστειλε προς τους 34 δημάρχους των νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και των επιπτώσεών της στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών.

Ο περιφερειάρχης, ζήτησε από τους δημάρχους να συγκαλέσουν τα δημοτικά συμβούλιά τους, για τη λήψη της σχετικής απόφασης, επισυνάπτοντας στην επιστολή και σχέδιο ψηφίσματος, προκειμένου να υπάρχει από όλους κοινή επιχειρηματολογία. Κι ενώ η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από όλους τους δήμους και τις παραγωγικές τάξεις, ο δήμαρχος Σύρου κ. Γιώργος Μαραγκός, δείχνει με βάση την επιστολή που έστειλε στον κο Χατζημάρκο ότι ακολουθεί δική του τακτική. Κίνηση που όπως δείχνει και η απαντητική επιστολή  προκάλεσε την αντίδραση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου.

Η επιστολή από Σύρο προς …. Περιφέρεια 

Η πρώτη επιστολή εστάλη την 21η Δεκεμβρίου από το γραφείο Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κου Μαραγκού και αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

Σας ενημερώνουμε ότι, βάσει της πρόσφατης κύρωσης των δασικών χαρτών, μεταξύ άλλων και της Σύρου, με την υπ’ αριθμ. 81822/21-12-2017 απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, έχει προκύψει μείζον ζήτημα για τους κατοίκους – ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων τόσο της Σύρου, όσο και των λοιπών νησιών, καθώς ένα συντριπτικό ποσοστό των εκτάσεων του νησιού έχουν χαρακτηριστεί ως πετρώδεις, βραχώδεις ή χορτολιβαδικές.

Όπως είναι ευνόητο, το συγκεκριμένο γεγονός οδηγεί τους ιδιοκτήτες σε πραγματικό αδιέξοδο, καθώς δημεύονται απρόκλητα οι περιουσίες, εφόσον, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 998/1979, είναι αδύνατο οι εν λόγω εκτάσεις να μετεγγραφούν με συμβολαιογραφική πράξη, διαταράσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αξιοποίηση, πώληση ή και ακόμη την ομαλή μεταβίβασή τους. Η εκτός λογικής και κατάφωρα αντιλαϊκή αυτή πρακτική καταλύει κάθε έννοια δημοκρατίας, διότι οδηγεί σε ληστρική αντιμετώπιση των πατρογονικών ιδιοκτησιών, με συνέπειες ολέθριες και μη αναστρέψιμες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Oι ανωτέρω σοβαρότατες διαπιστώσεις έχουν αναδειχθεί ευρέως και έχουν καταστεί σαφείς, κατά το τελευταίο διάστημα, από τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών του Νομού Κυκλάδων τόσο κατά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, όσο και με σχετική επιστολή προς εσάς, τους βουλευτές του Νομού Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, νησιωτικούς Δήμους της χώρας και με κοινοποίηση στο Γραφείο του κ. Πρωθυπουργού και στα ΜΜΕ.

Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης με την υπ΄ αριθμ. 565/2018 απόφασή του ως όφειλε να πράξει ως εκφραστής των θέσεων και των δίκαιων αιτημάτων των πολιτών, ιδιαίτερα για τόσο σοβαρά ζητήματα, ενέκρινε ομόφωνα την πραγματοποίηση άμεσων ενεργειών, σε συνεργασία και απόλυτη συμπόρευση με τους αρμόδιους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα, δίκαια και νομοθετικά το μείζον ιδιοκτησιακό πρόβλημα που έχει προκύψει.

Ως εκ τούτου, ζητούμε να ληφθούν άμεσα και σοβαρά υπ΄ όψιν οι προτάσεις του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, τις οποίες σας επισυνάπτουμε, καθώς με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται:

1. Η επίλυση των πρακτικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την άρνηση σύνταξης και μεταγραφής συμβολαιογραφικών πράξεων, που αφορούν ακίνητα με τον χαρακτήρα χορτολιβαδικής ή βραχώδους ή πετρώδους έκτασης των παραγράφων 5α) ή 5β) του άρθρου 3 του ν. 998/1979 στις περιοχές του δευτέρου εδαφίου του ά. 62 του ν. 998/1979 (όπως Κυκλάδες, Ιόνιο), που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, λόγω της μη ρητής πρόβλεψης της σχετικής δυνατότητας.

2. Η παροχή δυνατότητας κατάρτισης συμβολαιογραφικών πράξεων για ακίνητα με τελεσίδικα κριθέντα εν μέρει αγροτικό και εν μέρει χαρακτήρα δάσους ή δασικής έκτασης, χωρίς να έχει εκδοθεί διοικητική πράξη ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το τμήμα του με τον χαρακτήρα δάσους ή δασικής έκτασης ανήκει σε ιδιώτη και όχι στο Δημόσιο.

Παρακαλούμε για τη συμμετοχή σας σε συνάντηση στο γραφείο του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μαζί με τους καθ’ ύλην αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, τους τοπικούς Βουλευτές, αλλά και λοιπούς φορείς της αυτοδιοίκησης. Αναμένοντας τις ενέργειές σας, διατελούμε».

Η απάντηση του κου Χατζημάρκου 

Την 24η Δεκεμβρίου 2018 ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου απάντησε στον δήμαρχο Σύρου ως εξής:
«κ. Δήμαρχε, δια της παρούσης επιθυμώ να σας εκφράσω την έκπληξη που δοκίμασα από το περιεχόμενο της από 21.12.2018 επιστολής σας (Αρ. Πρωτ. 27165), με την οποία με καλείτε να συμμετάσχω σε σύσκεψη, ανευ προδιορισμού ημερομηνίας αυτής, στο γραφείο του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της προστασίας των πολιτών της Σύρου απο τις επιπτώσεις της κύρωσης των Δασικών Χαρτών του νησιού.

Η έκπληξη οφείλεται στο γεγονός οτι η επιστολή-κάλεσμα που μου απευθύνατε, ήρθε ως απάντηση στην από 18 Δεκεμβρίου 2018 επιστολή μου με την οποία ζήτησα απο τους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου την συστράτευση στο παραπάνω μείζον θέμα για τα νησιά μας και την διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου, με μόνο στόχο την παρουσίαση του ζητήματος και την παράλληλη κατάθεση πρότασης που θα καλύπτει τα νησιά μας στο σύνολό τους και όχι αποσπασματικά.

Για τον σκοπό αυτό, πολλά Δημοτικά Συμβούλια έχουν ήδη λάβει τις σχετικές αποφάσεις συστράτευσης και οι αντίστοιχοι επιστημονικοί φορείς της Περιφέρειάς μας, με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Σύρου, Ρόδου και Κω να ηγούνται, έχουν αρχίσει την επεξεργασία των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα καλύψουν τα νησιά μας στο σύνολο τους.

Εκλαμβάνω δε, οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία ως κίνηση που υπονομεύει την αδήριτη ανάγκη διαμόρφωσης ενός κοινού μετώπου σε ένα ζήτημα που εκ της φύσεως, της έκτασης και της σημασίας του μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον συνολικά.

Σας γνωρίζω πως εκ της θέσεώς μου, οφείλω να συμμετάσχω μόνον σε πρωτοβουλία που θα εξετάζει και θα περιλαμβάνει τα ειδικότερα ζητήματα των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στο σύνολό τους. Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα»