λαϊκή-συσπείρωση-θεσσαλίας-αγοραστό-1154386
ΟΤΑ | 22.03.2023 | 14:58

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Αγοραστός-Τσιλιμίγκας απέρριψαν το ψήφισμα εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού

Την ώρα που στη Βουλή, οι βουλευτές της Ν.Δ, ψήφιζαν το νομοσχέδιο, με βάση την οδηγία της Ε.Ε 2019/944, το οποίο μεταφέρει τη διαχείριση των υδάτων και των αστικών αποβλήτων στη ΡΑΕ που μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ, ανοίγοντας το δρόμο για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, η περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού (Ν.Δ), απέρριπτε την πρόταση ψηφίσματος της Λαικής Συσπείρωσης, γιατί όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αγοραστός, δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση του νερού με το ν/σ της κυβέρνησης. Μαζί του έσπευσε να συναχτεί και ο κ. Τσιλιμίγκας, επικεφαλής της παράταξης των (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), ενώ λίγο πριν την ψηφοφορία αποχώρησε η ναζιστική Ελληνική Αυγή, προφανώς για να μην πάρει θέση.

Με την άρνησή τους να στηρίξουν το ψήφισμα, ουσιαστικά στηρίζουν τον νόμο που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ χθες το βράδυ, ο οποίος ανοίγει το δρόμο, για παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων, μετά το πέρασμα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για μεγαλύτερα χαράτσια στο λαό, υποβάθμιση της ποιότητας του νερού καιπαραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Με τον συγκεκριμένο νόμο προωθείται η «απελευθέρωση» και του νερού και κατ’ επέκταση των ΔΕΥΑ κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, προςόφελος επιχειρηματικών ομίλων που εποφθαλμιούν. Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η ΡΑΑΕΥ θα έχει την αρμοδιότητα για την «αναδιοργάνωση του τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδατος" όπως λένε, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ με "καταμερισμό του γεωγραφικού πεδίου άσκησης των αρμοδιοτήτων τους λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής". Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ έχουν μεγάλα προβλήματα και χρέη, για να επιτευχθούν οι σχεδιασμοί για την εκχώρηση σε ιδιώτες μπορεί κατά τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ να δίνονται κατευθείαν μεγάλα κομμάτια σε ιδιώτες.

Επίσης δίνει την αρμοδιότητα στη ΡΑΑΕΥ να καθορίζει και να ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, να τις πιστοποιεί, να αξιολογεί τη διαχειριστικήτους επάρκεια, να τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Επίσης, επιβάλλει αυξημένες υποχρεώσεις σε ασφυκτικές προθεσμίες παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ είναι αποδυναμωμένες από προσωπικό.

Η Λαική Συσπείρωση, θεωρεί το νερό κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να

παρέχεται φθηνό, σε επάρκεια και ποιοτικό και δεν πρέπει να εντάσσεται στη λογική

της κερδοφορίας. Είναι αντίθετη στην πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων για την

εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Νερό, μονάδες

επεξεργασίας, δίκτυα και άρδευση δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα. Η διαχείριση

του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς.

Καλεί του εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, για:

 Να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος που ψηφίστηκε χθες βράδυ από τη Ν.Δ.

 Το σταμάτημα της εμπορευματοποίησης του νερού και των άλλων υπηρεσιών για τον λαό.

 Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό.

 Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος, χωρίς εργολάβους, με χρηματοδότηση από το κράτος.

 Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του.

 Ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων.

Να προχωρήσουν οι επικαιροποιημένες ολοκληρωμένες μελέτες και η κατασκευή με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και επιβάρυνση των κατοίκων, όλων των φραγμάτων που καρκινοβατούν επι χρόνια στην Θεσσαλία.

 Να μην υπάρχει καμία αύξηση στην τιμή του νερού, αλλά δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.

 Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ΔΕΥΑ με πλήρη δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων.

 Άμεση επιδότηση των ΔΕΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού τους κόστους.

 Κατάργηση της νομοθεσίας που επιτρέπει παραχώρηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε επιχειρηματίες, ΣΔΙΤ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διαχείρισης στερεών, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, με απαγόρευση της καύσης SRF/RDF και ΠΕΤ ΚΟΚ.