κεδε-αναδιοργάνωση-και-διοικητική-με-435266
ΟΤΑ | 16.01.2018 | 15:17

ΚΕΔΕ: Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση ΟΤΑ -Αποφασιστικό βήμα στην ψηφιακή εποχή

Υπεγράφη η Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και του ΥΠΕΣ με

Αντικείμενο η «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού – Πιλοτική λειτουργία»

Η προγραμματική Συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό

Η Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ της ΚΕΔΕ, του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας υπεγράφη στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, παρέστη ο Αναπληρωτής υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης. Την ΕΕΤΑΑ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του ΔΣ Δ. Καλογερόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Θ. Γκοτσόπουλος.

Η Δράση εντάσσεται στο Έργο «Αναδιοργάνωση και Λειτουργικός Εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

Η ΚΕΔΕ εκφράζει καταρχήν την ικανοποίησή της για την υπογραφή σήμερα της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ ΥΠΕΣ, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ.

Μια υπογραφή που σηματοδοτεί μετά από μακρά καθυστέρηση, την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης της πράξης «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού – απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού».

Σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά.

Και είναι σημαντικό, γιατί η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί έργο-σημαία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-20.

Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ είχε καταθέσει εξαρχής συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις,

• αφενός για τη μεθοδολογία υλοποίησης

• και αφετέρου για τη στοχοθεσία και τα παραδοτέα του έργου.

Είναι σαφές ότι τα παραδοτέα του έργου σχετικά με την προτυποποίηση και την απλούστευση των διαδικασιών σε συγκεκριμένες λειτουργικές περιοχές, αλλά και την εκπόνηση κοινών προδιαγραφών των πληροφοριακών συστημάτων, αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη ένταξη των ΤΠΕ στη λειτουργία των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών.

Στοιχείο που θα συνεισφέρει ουσιαστικά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και θα στηρίξουμε την ΕΕΤΑΑ ως φορέα υλοποίησης της δράσης, η οποία πιο ώριμη από ποτέ, είμαι βέβαιος ότι θα υλοποιήσει το έργο τάχιστα και με τον πλέον αποδοτικό τρόπο.

Θα πρέπει όμως να συντελεστεί η ίδια πρακτική και στη λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης προκειμένου να επιτευχθεί η ομογενοποίηση των σχετικών διαδικασιών μέσω κοινών προτύπων λειτουργίας για την αποφυγή τυχόν ασυμβατοτήτων, δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων.

Σε κάθε περίπτωση κοινός στόχος πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία των Δήμων και Περιφερειών και η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ανάγκες που φαίνεται να εξυπηρετούνται ουσιαστικά με την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας και την έναρξη εφαρμογής του σημαντικού αυτού έργου.

Ασφαλώς από μόνη της η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν αρκεί.

Βρισκόμαστε σε μια χρονική συγκυρία, που θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην ίδια τη λειτουργία του Κράτους.

Δεν αρκούν τα άλματα στην ψηφιακή εποχή, αν δεν συνοδεύονται και υποστηρίζονται από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των θεσμών του Κράτους.

Όση τεχνολογία κι αν ενσωματώσουμε, δεν θα πετύχουμε τίποτε, όσο επιμένουμε στο μοντέλο του κεντρικού σχεδιασμού κι όχι σε ένα αποκεντρωμένο μοντέλο, που θα δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση.

Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχει στο Υπουργείο Εσωτερικών η πολιτική ηγεσία εκείνη που θα τολμήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών και ενσωματώνοντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, κι όχι μόνον τα χρήματα του ΕΣΠΑ.

Με αφορμή τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης θα ήθελα να ευλογήσω και λίγο τα γένια της ΚΕΔΕ και των στελεχών της, που δίνουν το δικό τους αγώνα, για να πετύχουμε την είσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή.

Ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται με τη λειτουργία ενός εξειδικευμένου επιχειρησιακού κόμβου υπηρεσιών.

Πρόκειται για τον κόμβο «Διαδικτυακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δήμων Ελλάδας» με το διακριτικό όνομα «govHUB».

Η ενεργοποίηση του ανακοινώθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017 και υλοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΚΕΔΕ, του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΠΕΤΑ Α.Ε.

Το επόμενο διάστημα θα μπορούν να ανακοινωθούν συγκεκριμένες υπηρεσίες μέσω του δίαυλου «govHUB» της ΚΕΔΕ προς όλους τους δήμους.

Θέλω να επισημάνω ότι μέσω του κόμβου θα επιτρέπεται η άμεση και ασφαλής πρόσβαση στελεχών των Δήμων σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρουν πληροφοριακά στοιχεία από τα μητρώα του κεντρικού κράτους.

Πρόκειται ένα τεχνολογικό εργαλείο, αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας μεταξύ ΚΕΔΕ και Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο με συστηματικό τρόπο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά, αφενός στην καλύτερη και αμεσότερη λειτουργία των δήμων και αφετέρου στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων σε μια νέα εποχή, που η γραφειοκρατία θα αποτελεί παρελθόν.

Η ΚΕΔΕ και το ΥΠΕΣ συνεργαζόμαστε με βασικό στόχο μας την μετάβαση σ’ αυτή τη νέα εποχή.

Κι όπου υπάρχει καλή συνεργασία, υπάρχουν καλά αποτελέσματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό των Δήμων μας, χωρίς την καθοριστική συμβολή των οποίων τίποτε δεν θα μπορούσε να περάσει από το επίπεδο του σχεδιασμού, στο επίπεδο της εφαρμογής και λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι μας δίνουν περιεχόμενο και οι πολίτες που θα εξυπηρετηθούν νόημα, σε πρωτοβουλίες όπως η σημερινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.