εκδδα-νέες-επιμορφωτικές-δράσεις-για-911675
ΟΤΑ | 15.12.2022 | 15:25

ΕΚΔΔΑ: Νέες επιμορφωτικές δράσεις για αιρετούς δήμων

Το Ειδικό Πλαίσιο Εκπαίδευσης του ΕΚΔΔΑ για τους αιρετούς και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάστηκε σε επιμορφωτική ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σκοπός της ημερίδας ήταν να εγκαινιάσει ένα νέο κύκλο επιμόρφωσης αιρετών της Αυτοδιοίκησης ΟΤΑ Α’ βαθμού με την υλοποίηση στοχευμένων επιμορφωτικών δράσεων και τεκμηριωμένης ενημέρωσής τους σχετικά με τα βασικά θεματικά αντικείμενα εξειδίκευσης που αναδύθηκαν μετά από έρευνα ανίχνευσης εκπαιδευτικών αναγκών μέσω ερωτηματολογίου που διεξήγαγε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ. Ο στόχος είναι η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη  διαχείριση των αρμοδιοτήτων τους για την αντιμετώπιση των σύγχρονων και πολύπλευρων προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Στην ημερίδα συμμετείχαν Δήμαρχοι και Αιρετοί, τεχνοκράτες, στελέχη Δήμων, Πρόεδροι και μέλη των ΠΕΔ και παρουσιάστηκαν οι βασικές ενότητες εκπαίδευσης των αιρετών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προέκυψαν μετά από την έρευνα.

Πρόκειται για τις εξής πολύ σημαντικές θεματικές ενότητες:

  • Τα Οικονομικά των ΟΤΑ και ειδικότερα θέματα που αφορούν στην κατάρτιση Προϋπολογισμού, τη σύνδεση του με το Τεχνικό Πρόγραμμα, την παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του και την παρακολούθηση των οικονομικών μεγεθών του Δήμου.
  • Οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, τις διαδικασίες ένταξης των Δήμων σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την ωρίμανση των προτάσεών τους.
  • Θέματα δημόσιων συμβάσεων και διαδικασιών ανάθεσης προμηθειών, υπηρεσιών και έργων.
  • Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των ΟΤΑ και ευρύτερα την καταστατική θέση των Αιρετών.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων και ειδικότερα ενημέρωση για τις δυνατότητες, τις επιλογές και τα επιτυχημένα case studies ψηφιακών υπηρεσιών έξυπνων δήμων, που θα ενδυναμώσουν τις σχετικές δεξιότητες των αιρετών για την επόμενη μέρα στους δήμους.
  • Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, με έμφαση στις Κοινωνικές Δεξιότητες για το Ανθρώπινο Δυναμικό των ΟΤΑ.