υπόθεση-λαχανόκηπων-στην-ακαδημία-1156709
ΔΗΜΟΙ | 27.03.2023 | 22:00

Υπόθεση «λαχανόκηπων» στην Ακαδημία Πλάτωνος: Ψηφίστηκε ομοφώνως η αποβολή ιδιώτη

Υπόθεση «λαχανόκηπων» στην Ακαδημία Πλάτωνος

Έπειτα από επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 27 Μαρτίου 2023 (ΘΕΜΑ 50) η αποβολή ιδιώτη από το ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου. 

Πρόκειται για ένα οικόπεδο 9 στρεμμάτων σε έκταση συνολικής αδιαμόρφωτης επιφάνειας 30 στρεμμάτων, επί της οδού Ιφιγενείας (από Λένορμαν έως Νικομήδειας) Ο.Τ. 112, 113, 114, 115, 117, 118, 119, 120 (περιοχή 75), δίπλα στην  Ακαδημία Πλάτωνος, με χώρους χαρακτηρισμένους για τη δημιουργία παιδικής χαράς, αθλητικών εγκαταστάσεων, ελεύθερων χώρων και εγκεκριμένους προς διάνοιξη δρόμους για την ασφαλή πρόσβαση στο 162ο Δημοτικό Σχολείο και το 115ο Νηπιαγωγείο.

Ο Δήμος Αθηναίων κατέβαλε τον Ιούνιο του 2018 την απαραίτητη αποζημίωση 3,7 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ολοκληρώνοντας έτσι την απαλλοτρίωση και το ακίνητο έκτοτε περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου (ΦΕΚ 240/ΑΠΠ/18.10.2018). Απαιτείται η κατεδάφιση ερειπίων κτισμάτων, η διάνοιξη δρόμων (Ιφιγενείας, Ηρούς, Ζηνοδόρου, Νικομήδους) και η διαμόρφωση των παραπάνω υποδομών. Ήδη από τον Ιούλιο του 2018, με επιστολή της Δνσης Περιουσίας (ΑΠ.179142/11.07.2018), οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου είχαν ενημερωθεί για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και για την ανάγκη «διαμόρφωσης, περίφραξης και συντήρησης» του χώρου.

Σήμερα, μέσα σε αυτό τον δημοτικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, ιδιώτης καλλιεργεί οργανωμένα σε αυτές τις εκτάσεις και πραγματοποιεί αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς καμία απολύτως άδεια, και χωρίς ουσιαστική ενόχληση από τον Δήμο.

Χρειάστηκε η πίεση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, η επαναλαμβανόμενη κατάθεση του θέματος (για περισσότερες από 6 φορές) προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, με προειδοποίηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για προσφυγή στον αρμόδιο Εισαγγελέα εφόσον συνεχιστεί η κατάσταση και δεν ληφθούν μέτρα από τον Δήμο, ώστε να τεθεί επιτέλους για λήψη απόφασης το θέμα της αποβολής του ιδιώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το θέμα μπήκε στην ημερήσια διάταξη ως εξής

«Δεν είχατε πάρει είδηση για το τι συμβαίνει τόσα χρόνια… Τώρα βρείτε τους τρόπους να τον αποβάλετε τον συγκεκριμένο… Εμείς δεν έχουμε υπηρεσίες, ως παρατάξεις, αλλά και οι δικές σας δεν ενεργούν. Να σας δούμε τώρα», ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Το θέμα πέρασε εγκρίθηκε ομοφώνως.