Categories: Δήμοι

Υπεξαιρέθηκαν 250.000 ευρώ από Δήμους της Μαγνησίας -Ενώπιον δικαστηρίου πρώην υπάλληλος

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει σύντομα ο πρώην υπάλληλος (έχει συνταξιοδοτηθεί πλέον) του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στον Βόλο, κατηγορούμενος για κατάχρηση και υπεξαίρεση χρηματικού ποσού άνω των 250.000 ευρώ.

Στον κατηγορούμενο έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, καθώς φέρεται να διαχειριζόταν πόρους μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για λογαριασμό Δήμων. Για την υπόθεση, που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο έκτακτου οικονομικού ελέγχου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την περίοδο 2006 – 2010, είχε προηγηθεί προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Βόλου.

Το σκάνδαλο με τιμολόγια Δήμων της Μαγνησίας, που έφθαναν «φουσκωμένα» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απ’ όπου πληρωνόταν το αντίτιμο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα της τάξης των 250.000 ευρώ, αποκάλυψε το τελικό πόρισμα του δημοσιονομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε για την περίοδο 2006 – 2010 και έγινε γνωστό τον Μάιο του 2021.

Η υπόθεση χρονολογείται πίσω μία δεκαετία και πλέον, οπότε πρώην δήμοι, κοινότητες και διαδημοτικοί σύνδεσμοι, επειδή δεν είχαν δική τους οικονομική υπηρεσία, τα τιμολόγια για υπηρεσίες που τους παρέχονταν τα πλήρωναν μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που εξυπηρετούσε τους ΟΤΑ.

Το έλλειμμα, που είναι της τάξης των 250.000 ευρώ, αφορά σε υποθέσεις τιμολογίων του πρώην δήμου Αργαλαστής, της πρώην κοινότητας Τρικερίου του σημερινού Δήμου Νοτίου Πηλίου, της πρώην κοινότητας Μακρινίτσας του σημερινού Δήμου Βόλου, της πρώην κοινότητας Κεραμιδίου του σημερινού Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παραδίδονταν τα σωστά τιμολόγια στους πρώην δήμους για μια σειρά υπηρεσιών. Τα ίδια όμως τιμολόγια για να πληρωθούν έφθαναν «φουσκωμένα» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Έτσι ενώ οι δήμοι είχαν τα σωστά τιμολόγια βάσει των οποίων εξοφλούσαν προμηθευτές ή επαγγελματίες για παροχή υπηρεσιών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με βάση τα «φουσκωμένα» τιμολόγια κατέβαλλε επιπλέον ποσά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το έλλειμμα.

Τι έλεγε η έκθεση των ελεγκτών

Σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη ελλείμματος ύψους 256.723,99 ευρώ και το οποίο οφειλόταν σε υπαιτιότητα δημοτικού υπαλλήλου της περιόδου 2005-2010.

Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΓΔΔΕ) είχε συσταθεί ελεγκτική ομάδα για να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στους Δήμους Βόλου, Ρ. Φεραίου, Νοτίου Πηλίου, στον ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας και στον Σύνδεσμο Κοιμητηρίου Βόλου.

Οι οικονομικοί επιθεωρητές που ανέλαβαν τον έλεγχο έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, παραστατικά και λοιπά οικονομικά στοιχεία κατά τον επιτόπιο έλεγχο, από τους ελεγχόμενους φορείς και πρωτίστως από τους δήμους, ενώ στη συνέχεια έγινε η σύνταξη της πράξης καταλογισμού κατά του υπαλλήλου με βάση τα στοιχεία του πορίσματος, το οποίο κατατέθηκε και στη δικαιοσύνη.

Πηγή: Ταχυδρόμος/ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Comments are closed.


Recent Posts

Νέα στοιχεία για τη Ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα»-Δρούσε 5 χρόνια στην Ελλάδα

Νεότερα στοιχεία αποκαλύπτονται αναφορικά με την υπόθεση κατασκοπείας που αποκάλυψε η ΕΥΠ με πρωταγωνίστρια μία Ρωσίδα. Η «Μαρία Τσάλλα», όπως…

21 δευτερόλεπτα ago

Λέκκας για το Ναυάγιο της Ζακύνθου: Εισηγηθήκαμε την προσέγγιση της παραλίας μόνο από τη θάλασσα

Κλειστό για ντόπιους και τουρίστες θα είναι και πάλι το ναυάγιο της Ζακύνθου για λόγους ασφαλείας, μετά από εισήγηση του…

54 δευτερόλεπτα ago

Δημοτικό Συμβούλιο κατά δημάρχου για παράβαση καθήκοντος

Τα πυρά όλης της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου , στο…

5 λεπτά ago

Χάος στη Γαλλία: 217 συλλήψεις στις διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Γαλλία λόγω της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που εντέλει αποφασίστηκε να εφαρμοστεί χωρίς ψηφοφορία στην…

11 λεπτά ago

Ασπρόπυργος: Σώθηκα από θαύμα λέει ο αστυνομικός που πυροβόλησαν

Πυροβολισμούς από αγνώστους δέχτηκαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονταν στον Ασπρόπυργο καθώς δέχθηκαν κλήση για ληστεία. Άγνωστοι τους πυροβόλησαν…

21 λεπτά ago

Άλιμος: Ο Δήμαρχος άρπαξε το κομπρεσέρ και έσπασε πλακάκια γνωστού bar

Δήμαρχος έσπασε πλακάκια γνωστού bar! "Λευτεριά στον δημόσιο χώρο. Μιλάμε για δημόσιο κοινόχρηστο χώρο που κάποιοι καταπατητές θέλουν να το…

25 λεπτά ago