ΥΠΕΣ: Μέχρι το τέλους του έτους η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Δημοτική Αστυνομία

Το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του εκτιμάται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, σε αυτή την εκτίμηση προέβη ο ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

«Με το νέο νομοσχέδιο για την Δημοτική Αστυνομία θα καλυφθούν οι ανάγκες στους Δήμους και κυρίως στους μεγάλους αστικούς και τουριστικούς» υπογράμμισε σχετικά με το θέμα.

Όσον αφορά στις κοινωφελείς προσλήψεις από τον ΟΑΕΔ, ανέφερε ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι οι κοινωφελούς να παραμείνουν στις θέσεις με παράταση έως τις επόμενες εκλογές, για να μην υπάρξει κενό».

Βορίδης: Προσλήψεις 1.214 δημοτικών αστυνομικών

Υπενθυμίζουμε ότι επίσης από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης εξήγγειλε ότι με νέο προσωπικό, συγκεκριμένα με 1.214 άτομα, θα στελεχωθεί πολύ σύντομα η Δημοτική Αστυνομία στους Δήμους όπου λειτουργεί.

Όπως γνωστοποίησε κ. Βορίδης σε πρώτη φάση πρόκειται να τοποθετηθούν 1.214 άτομα, νέοι δημοτικοί αστυνομικοί, στελεχώνοντας τους δήμους όπου υπάρχει και όπου δεν λειτουργεί.

«Επιτέλους η δημοτική αστυνομία γίνεται μια κανονική αστυνομία που θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των Δήμων και των πολιτών, εφαρμόζοντας τον νόμο» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι όλο το πλαίσιο είναι φτιαγμένο και διαμορφωμένο έτσι ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτόνομα με εκπαιδεύσεις, ακόμη και με δυνατότητα συλλήψεων, για να μπορεί να έχει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής εφαρμογής.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο για τη δημοτική αστυνομία είναι σε διαβούλευση και μέχρι το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί από τη βουλή.

Το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, προβλέπει νέες αρμοδιότητες και νέο ρόλο για τους αστυνομικούς, με στόχο να βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης και αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου του συγκεκριμένου σώματος. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών εγκύκλιος, η οποία θα ενημερώνει του δήμους για τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ παράλληλα θα καλεί τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού. Ήδη ορισμένοι δήμοι της χώρας έχουν καταθέσει αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση της δημοτικής Αστυνομίας και αφορούν τις προσλήψεις του 2023.

Ωστόσο οι Δήμοι σε όλο αυτό το διάστημα θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν νέες αιτήσεις για την πρόσληψη προσωπικού για τη δημοτική αστυνομία.

Τι αλλάζει στη Δημοτική Αστυνομία

Το νέο νομοσχέδιο όμως, εκτός από προσλήψεις, φέρνει και σειρά αλλαγών στη Δημοτική Αστυνομία, καθώς σύμφωνα με διατάξεις του Σ/Ν θα επιδιωχθεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα από σειρά παρεμβάσεων όπως:

  • Ομαδοποίηση αρμοδιοτήτων σε τρεις κατηγορίες, με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τη συχνότητα άσκησής τους.
  • Κατάργηση αρμοδιοτήτων που δεν συνάδουν με τον ρόλο της (π.χ. θεώρηση τιμοκαταλόγων των δωματίων των ξενοδοχειακών μονάδων), ή είναι αδύνατον να ασκηθούν από τα στελέχη της (π.χ. τήρηση διατάξεων που αφορούν σε χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων).
  • Αναδιατύπωση των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να είναι σαφές το πεδίο άσκησής τους (π.χ. ΚΟΚ)
  • Κατηγοριοποίηση Δήμων με βάση αντικειμενικά κριτήρια (έκταση και πληθυσμό) και ανάθεση άσκησης κατηγοριών αρμοδιοτήτων ανά κατηγορία Δήμων.
  • Δυνατότητα επιλογής άσκησης αρμοδιοτήτων για τις δύο πρώτες κατηγορίες Δήμων (έως 3.500 μόνιμους κατοίκους και από 3.501 έως 6.000 μόνιμους κατοίκους) και δυνατότητα επιλογής, επιπλέον των υποχρεωτικών, αρμοδιοτήτων για δύο επόμενες κατηγορίες Δήμων (6.001 έως 50.000 μόνιμους κατοίκους και 50.001 έως 100.000 κατοίκους).
  • Άσκηση αρμοδιοτήτων κατόπιν στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας με το ελάχιστα προβλεπόμενο προσωπικό (με πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης για τις υφιστάμενες Δημοτικές Αστυνομίες).
  • Συσχέτιση ωραρίου Δημοτικής Αστυνομίας με την άσκηση κατηγοριών αρμοδιοτήτων.
  • Ρύθμιση όλων των εκκρεμών θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών αστυνομικών.

Comments are closed.


Recent Posts

Η ΑΕΚ πούλησε τον Χρήστο Αλμπάνη στην Ανδόρα

Η ΑΕΚ πούλησε τον Χρήστο Αλμπάνη στην Ανδόρα, κρατώντας το 40% της μεταπώλησης του παίκτη. Ο Χρήστος Αλμπάνης πραγματοποιεί εξαιρετικές…

20 λεπτά ago

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Προετοιμασία χωρίς έξι παίκτες για τους Θεσσαλονικείς

Ο ΠΑΟΚ συνέχισε την προετοιμασία του για τη μεθαυριανή (18/1, 20:30) αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα για τα προημιτελικά…

2 ώρες ago

Ουκρανία: Ετοιμάζεται συμφωνία ανταλλαγής 1.000 αιχμαλώτων

Η Ρωσία και η Ουκρανία ετοιμάζονται για την επίτευξη συμφωνία για μια μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου που θα αφορά συνολικά…

3 ώρες ago

Χωρίς πρόβλημα η Σάκκαρη προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο του Australian Open

Η Μαρία Σάκκαρη επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, παρουσίασε πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο και χωρίς να δυσκολευθεί πέρασε το εμπόδιο της Γουέ…

3 ώρες ago

Sold out το Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι τα εισιτήρια για τον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Euroleague εξαντλήθηκαν. Το ΣΕΦ θα είναι…

3 ώρες ago

H Σαχτάρ Ντόνετσκ δίνει στην Ουκρανία 25 εκατ. δολάρια από τη μεταγραφή του Μούντρικ

Ο ουκρανικός σύλλογος Σαχτάρ Ντόνετσκ θα διαθέσει 25 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους, δήλωσε…

3 ώρες ago