ΥΠΕΣ: Εκδόθηκε η εγκύκλιος που «θεραπεύει» το «νόμο Θεοδωρικάκου»

Ερμηνευτική εγκύκλιος της τροπολογίας βάσει της οποίας, δρομολογείται η επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής προς τα Δημοτικά – Περιφερειακά Συμβούλια, εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ).

Σύμφωνα με το Υπουργείο, στο πλαίσιο υποχρέωσης συμμόρφωσης της διοίκησης με τις δικαστικές αποφάσεις και δεδομένου ότι με την αριθμ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μεταφορά σημαντικού οικονομικού αντικειμένου αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου στην οικονομική επιτροπή των δήμων, βάσει των νόμων 4623/2019 (Α’ 134) και 4625/2019 (Α’ 139), οι ανωτέρω αρμοδιότητες εξετάσθηκαν εκ νέου διεξοδικά και με το ν. 5013/2023 (Α’ 12) μεγάλη πλειοψηφία αυτών μεταβιβάζεται εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο, στη βάση του γενικού τεκμηρίου αρμοδιότητας 2 και αφαιρείται από τον κατάλογο αρμοδιοτήτων της οικονομικής επιτροπής.

Το Υπουργείο Εσωτερικών «θεραπεύει» τον «νόμο Θεοδωρικάκου» για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας δημιουργώντας μεγάλο ζήτημα στις αποφάσεις των επιτροπών των ΟΤΑ και σε όσους τις στελέχωναν.

Με την παρούσα εγκύκλιο, παρέχεται ενημέρωση για τις αλλαγές που επήλθαν με τις διατάξεις του ν. 5013/2023 αναφορικά με τα ακόλουθα ζητήματα:
Α. Άρθρα 31 και 37 παρ. 2 – Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων – Έγκριση αποφάσεων Δημάρχων από το δημοτικό συμβούλιο.
Β. Άρθρα 32 και 37 παρ. 1 – Θητεία της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής δήμων και χρόνος διεξαγωγής εκλογής των μελών τους.
Γ. Άρθρο 36 – Ρύθμιση κυκλοφορίας με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 82 του ν. 3463/2006.

Comments are closed.


Recent Posts

Η τράπεζα Silicon Valley πωλήθηκε στην First Citizens

Η τράπεζα Silicon Valley (SVB) πωλήθηκε στην First Citizens, μετέδωσε σήμερα (27.03.2023) το πρακτορείο Bloomberg. Η κρίση που υπάρχει το…

2 λεπτά ago

ΔΕΔΔΗΕ: Οι διακοπές ρεύματος σήμερα στην Αττική (περιοχές)

Διακοπή ρεύματος έχει προγραμματιστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ για σήμερα, 27 Μαρτίου, σε περιοχές της Αττικής μεταξύ των οποίων: Από ημ/νία…

2 λεπτά ago

Εφιάλτης τα ξημερώματα για δύο γυναίκες – Μπήκαν ληστές μέσα στο σπίτι τους

Στιγμές τρόμου βίωσαν γύρω στις 4:00 τα ξημερώματα δύο γυναίκες ηλικίας 64 και 35 ετών (σ.σ. μητέρα και κόρη), καθώς…

6 λεπτά ago

Ηράκλειο: Έχασε τη μάχη για τη ζωή υπάλληλος του δήμου μετά από πτώση από απορριμματοφόρο

Με το χειρότερο τρόπο εξελίχθηκε η υπόθεση τραυματισμού στο κεφάλι ενός 57χρονου υπαλλήλου απορριμματοφόρου στο Ηράκλειο τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο…

10 λεπτά ago

Πένθος στο Ηράκλειο για την 22χρονη αθλήτρια που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Θλίψη και ανείπωτος πόνος για τον χαμό της 22χρονης Πένυς, η οποία ενεπλάκη σε τροχαίο τις πρώτες πρωινές ώρες της…

11 λεπτά ago

Χωρίς Μετρό αύριο- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά το Σωματείο Λειτουργίας Μετρό Αθηνών για τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου…

12 λεπτά ago