χερσόνησος-προμήθεια-εξοπλισμού-καθ-255586
ΔΗΜΟΙ | 10.06.2013 | 19:10

Χερσόνησος: Προμήθεια εξοπλισμού καθαριότητας

Υπεγράφησαν σήμερα Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 στο Δημοτικό Κατάστημα Χερσονήσου, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του Δημάρχου Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη δύο συμβάσεις προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα:

1. «Προμήθεια Τεμαχιστή Ογκωδών Απορριμμάτων», ποσό σύμβασης 404.670,00 €, ανάδοχος Αφοι ΣΙΒΡΗ Ο.Ε.

2. «Προμήθεια Τριών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ποσό σύμβασης 649.440,00 €, ανάδοχος Α. ΚΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.

Οι παραπάνω συμβάσεις αποτελούν υποέργα της εγκεκριμένης Πράξης «Μηχανολογικός Εξοπλισμός Διαχείρισης Απορριμμάτων» με κωδ. Πράξης ΟΠΣ 302909, η οποία χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Η χρηματοδοτούμενη πράξη με τίτλο “ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ” από το ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ €, του ΦΟΔΣΑ βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσής της.

Σήμερα συμβασιοποιήθηκαν δύο υποέργα της παραπάνω πράξης :

Το  πρώτο υποέργο  με τίτλο  «Προμήθεια Τεμαχιστή Ογκωδών Απορριμμάτων» συνολικής δαπάνης 404.670 € . Ο ειδικός αυτός εξοπλισμός θα συμβάλλει στην ολοκληρωμένη παρέμβαση του Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ σε όλο το φάσμα των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων .

Με την υλοποίηση της σημερινής σύμβασης ο φορέας θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται όλα τα είδη των ογκωδών απορριμμάτων, οποιουδήποτε υλικού .

Η παρέμβαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική , δεδομένου ότι τα απορρίμματα αυτά δεν είναι δυνατόν να διαχειριστούν στις μονάδες ΧΥΤΑ , επειδή ελαττώνουν δραστικά την χωρητικότητα τους  και κατά συνέπεια τον χρόνο ζωής τους .

Μέχρι σήμερα τα ογκώδη απορρίμματα (όπως είναι τα έπιπλα από ξύλο , μέταλλο, πλαστικό , τα στρωματά , ελαστικά , υπολείμματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων κλπ), τα βρίσκουμε σε μικρούς ΧΑΔΑ της ενδοχώρας , αυθαίρετα εναποτεθέντα.

Το δεύτερο υποέργο με τίτλο :   «Προμήθεια Τριών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων»  συνολικής δαπάνης 649.440 € .

Οι σταθμοί μεταφόρτωσης θα συμβάλλουν στον εξορθολογισμό του συστήματος αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων , πρόκειται να μειώσουν τουλάχιστον 20 % το κόστος αποκομιδής , ελαττώνοντας τις απαραίτητες διαδρομές των απορριμματοφόρων .

Η παρέμβαση στο σύστημα αποκομιδής και μεταφοράς συμβάλλει στην μείωση της κατανάλωσης πόρων , στην ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου της  περιοχής και τέλος βελτιώνει την ποιότητα λόγω της αυξημένης χωρητικότητας του συστήματος μεταφοράς .

Ο ειδικός εξοπλισμός που θα παραληφθεί στο πλαίσιο των παραπάνω συμβάσεων , είναι ο πρώτος του είδους του που εγκαθίσταται στην Περιφέρεια Κρήτης και θα συμβάλλει στην τεχνολογική αναβάθμιση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Περιφέρεια .