ξεκίνησαν-οι-απολύσεις-στον-αθήνα-984-369780
ΔΗΜΟΙ | 23.11.2020 | 07:25

Ξεκίνησαν οι απολύσεις στον «Αθήνα 984» -Ανήμερα 17 Νοέμβρη

Απολύσεις, που μάλλον πέρασαν στα ψιλά, έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Και, μάλιστα, ανήμερα 17 Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, απολύθηκαν:

-Μετά από 33,5 χρόνια, δηλαδή, όσα χρόνια ζωής έχει και ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας, ο Νίκος Κανελλόπουλος. Παρουσίαζε από την άνοιξη του 1987 την «Κλασική Κόμπακτ Δισκοθήκη». Όπως, μάλιστα, γράφει ο Μιχάλης Μητσός (στα «Νέα»): «Επικοινώνησα με τη διευθύντρια του σταθμού, τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η οποία μου επιβεβαίωσε – σε πρώτο ενικό – ότι θεωρεί πως η εκπομπή έκλεισε τον κύκλο της και θα αντικατασταθεί από άλλη, «με αντίστοιχο περιεχόμενο και εξίσου μεγάλη αγάπη στην κλασική μουσική». Μου διευκρίνισε επίσης ότι το απολυτήριο τηλεφώνημα δεν έγινε το Σάββατο».

-Μετά από 17 χρόνια, ο οικονομικός συντάκτης και, επίσης, παρουσιαστής εκπομπής, Νεκτάριος Νώτης, ο οποίος έκανε την τελευταία εκπομπή του ανήμερα 17 Νοέμβρη.

Μάλιστα, ακούγεται ότι ίσως υπάρξουν και άλλες απολύσεις το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι άνθρωποι του Κώστα Μπακογιάννη που εξ ονόματός του αποφασίζουν για το μέλλον του σταθμού είναι, πλην της Μαργαρίτας Μυτιληναίου:

-Η πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΡΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας), Νίκη Αραμπατζή, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά». Η κ. Αραμπατζή είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΔΕΡΑ και επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη.

-Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, που ήταν γενικός διευθυντής του «Αθήνα 984». όταν δήμαρχος Αθηναίων ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ ΣΤΑ «ΝΕΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από τη μια πλευρά, οι εκατόμβες των νεκρών από την πανδημία και οι τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών να κρατήσουν το σύστημα υγείας όρθιο. Από την άλλη, η επιμονή κάποιων πολιτικών δυνάμεων να πραγματοποιήσουν σε αυτές τις συνθήκες πορεία για το Πολυτεχνείο, οι αντιπαραθέσεις γύρω από τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης των συναθροίσεων, η «επιθεώρηση» των ΜΑΤ από τον «Πολάκη της Νέας Δημοκρατίας». Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα.

Μερικές φορές όμως αξίζει να συγκεντρώσει κανείς την προσοχή του στη μικρή εικόνα. Οχι επειδή οι πρωταγωνιστές της επηρεάζουν την Ιστορία με γιώτα κεφαλαίο – δεν έχουν ούτε την πρόθεση ούτε τη δύναμη να το κάνουν. Αλλά επειδή μια καθημερινή ιστορία μπορεί να δώσει τροφή για συμπεράσματα γύρω από το ύφος των ανθρώπων και το ήθος της εξουσίας. ‘Η το ήθος των ανθρώπων και το ύφος της εξουσίας. Ο «Αχός της εποχής» του Τζούλιαν Μπαρνς, για παράδειγμα, μπορεί να σου δώσει περισσότερες πληροφορίες για το σταλινικό καθεστώς από εκατό ιστορικά βιβλία.

Ακροαματικότητα δέκα φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του σταθμού

Η εκπομπή του Νίκου Κανελλόπουλου στον 9,84 με τίτλο «Η Κλασική Κόμπακτ Δισκοθήκη» ξεκίνησε την άνοιξη του 1987, με την εμφάνιση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα. Και ήταν ένα διαμάντι (πιστέψτε με: την άκουγα σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο). Δεν απευθυνόταν μόνο στους λάτρεις της κλασικής μουσικής ή στους ειδικούς. Άγγιζε κατ’ εξοχήν τους ανίδεους. Η σεμνότητα, οι γνώσεις, η ζεστή φωνή και το πάθος του παρουσιαστή σε καθήλωναν και σου έφτιαχναν το κέφι. Ο άνθρωπος πήγαινε στο στούντιο ακόμη και τα Χριστούγεννα! Δεν είναι περίεργο λοιπόν που η ακροαματικότητα της εκπομπής του ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του σταθμού.

Χθες το πρωί, εμφανώς φορτισμένος, ο Κανελλόπουλος ενημέρωσε τους ακροατές του ότι η εκπομπή του σταματάει. Όχι επειδή βαρέθηκε ή κουράστηκε ο ίδιος. Ούτε επειδή τα χάλασε με τη διεύθυνση στα λεφτά. Στην πραγματικότητα δεν ήξερε τον λόγο. Το μόνο που ήξερε ήταν ένα τηλεφώνημα που είχε δεχθεί την προηγουμένη. Και του ανακοίνωνε το τέλος. Ύστερα από 33 χρόνια και μισό.

Δεν τον πίστεψα. Επικοινώνησα με τη διευθύντρια του σταθμού, τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η οποία μου επιβεβαίωσε – σε πρώτο ενικό – ότι θεωρεί πως η εκπομπή έκλεισε τον κύκλο της και θα αντικατασταθεί από άλλη, «με αντίστοιχο περιεχόμενο και εξίσου μεγάλη αγάπη στην κλασική μουσική». Μου διευκρίνισε επίσης ότι το απολυτήριο τηλεφώνημα δεν έγινε το Σάββατο, αλλά την Τετάρτη.

Περισσότερο κι από τα γεγονότα, δεν παύουν να με εκπλήσσουν οι άνθρωποι. Οι εμμονές τους, ο κυνισμός τους, η δυσθεώρητη αυτοπεποίθησή τους. Έχω την απόλυτη βεβαιότητα πως όταν έρθει η ώρα, θα αποχωρήσω από την εφημερίδα αυτή με τον πιο πολιτισμένο τρόπο. Αλλά και πάλι: αν φέρθηκαν έτσι στον Νίκο Κανελλόπουλο, όλα μπορεί να συμβούν.