Χ. Μάτης: Έγινε το φιάσκο στο Γενί Τζαμί

υθεία επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη εξαπέλυσε ο επικεφαλής της παράταξης, «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ», Χρήστος Μάτης με αφορμή την προσευχή για την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού στο Γενί Τζαμί.

Ο κ. Μάτης, έκανε λόγο για νέο φιάσκο που αποδεικνύει ότι η αβάσταχτη προχειρότητα που κυριαρχεί στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη και αυτό γιατί, από τη μία προσέλκυσε ασήμαντο αριθμών πιστών και από την άλλη προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία, την οποία υποτίθεται ότι δήθεν ήθελε να κολακεύσει για «τουριστικούς λόγους».

Σύμφωνα με τον κ. Μάτη, ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην παραχώρηση του Γενί Τζαμί για την πραγματοποίηση της προσευχής δεν είναι βέβαιο ότι δεν δημιουργεί προηγούμενο σε ό,τι αφορά στα ζητήματα αμοιβαιότητας με την Τουρκία για την χρήση μνημείων, καθώς μέχρι την ώρα της τελετής δεν είχε υποβληθεί το σχετικό αίτημα προς την 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της το μνημείο.

«Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και προσωπικά ο Δήμαρχος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν αποφασίζουν να χειρίζονται ζητήματα, στα οποία θεσμικά δεν έχουν λόγο και πρακτικά δεν έχουν γνώση. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα θρησκευτικά ζητήματα και τα θέματα διεθνών συνθηκών», επισημαίνει ο κ. Μάτης τονίζοντας παράλληλα ότι η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πολιτών είναι υπόθεση αυστηρά ιδιωτική και η μόνη πράξη της διοίκησης, με την οποία μπορεί να σχετίζεται, είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης τους, χωρίς καμία ανάμειξη.

Καταλήγοντας ο κ. Μάτης σημειώνει: «Η εφαρμογή διεθνών συνθηκών δημιουργεί υποχρεώσεις και δικαιώματα για την χώρα και η διαχείρισή τους απαιτεί αυξημένη νομιμοποίηση. Ας μείνουν και τα δύο έξω από τα μικροπολιτικά παιχνίδια αναζήτησης ρόλων που και δύσκολοι είναι γιατί χρειάζονται σταθερότητα απόψεων και δεν προβλέπονται».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΡΑΜΑΖΑΝΙ, ΜΑΤΗΣ, ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ


Αφήστε μια απάντηση