Βωβός: γήπεδο και Mall αλληλοεξαρτώνται

Στην ανάκληση της παραχώρησης του ακινήτου στο Βοτανικό προς τον δήμο Αθηναίων, θα προχωρήσει η διοίκηση της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός – διεθνής Τεχνική Α.Ε.», εάν το ΣτΕ δεν επιτρέψει την κατασκευή του εμπορικού κέντρου. Μάλιστα, η εταιρεία καταστά σαφές ότι θα ζητήσει αποζημίωση σε περίπτωση που ματαιωθεί η διπλή Ανάπλαση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, αν δηλαδή θα ισχύσει ο Συντελεστής δόμησης 1,6 όπως καθορίζεται στο νόμο, για να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε μόνο θα ισχύσει η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της ΜΒδΤ ΑΕ προς το δήμο Αθηναίων, άλλως η διοίκηση της εταιρίας έχει, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, χρέος προς τους μετόχους της (Ελληνες και ξένους επενδυτές) να ανακαλέσει την παραχώρηση του ακινήτου προς το δήμο.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι βέβαιο ότι οι πολεοδομικές ρυθμίσεις της διπλής Ανάπλασης, που αφορούν τόσο το γήπεδο του ΠΑΟ όσο και το εμπορικό κέντρο, είναι αλληλεξαρτώμενες, καθώς:

– η κατασκευή του γηπέδου θα γίνει σε έκταση, τμήμα της οποίας ανήκε στην ΜΒδΤ ΑΕ και παραχωρήθηκε δωρεάν για τον σκοπό αυτό στο δήμο Αθηναίων και

– στο ενιαίο οικόπεδο της εταιρίας, εκτάσεως 100 στρεμμάτων, ήταν κτισμένα τα βιομηχανικά κτίρια της ΕΤΜΑ επιφάνειας 110.000 τ.μ., τα οποία κατεδαφίστηκαν, προκειμένου να ελευθερωθεί ο χώρος για την κατασκευή του γηπέδου.

Χωρίς την δωρεά αυτή και την κατεδάφιση, δεν μπορούσε να κατασκευαστεί γήπεδο στο Βοτανικό, λόγω έλλειψης χώρου. Μετά την παραπάνω δωρεά και κατεδάφιση, ο νόμος ορίζει Σ.δ. 1,6 για το εμπορικό κέντρο.

Μάλιστα, η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που ματαιωθεί η διπλή Ανάπλαση, θα αναζητήσει άμεσα τη ζημία της εταιρίας, από την κατεδάφιση των βιομηχανικών κτιρίων και την αξία του υπάρχοντος οικοπέδου της, που υπερβαίνει το ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης του κατασκευασθέντος έργου.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Αφήστε μια απάντηση