Βόλος: €11 εκατ. το «φέσι» από τραπεζοκαθίσματα, τέλος παρεπιδημούντων

Άμεση απάντηση έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Ηλίας Ξηρακιάς και Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δερβένης, στην επίθεση που δέχθηκε ο Δήμος Βόλου από τους καταστηματάρχες, με αφορμή τις οφειλές τους για τα τραπεζοκαθίσματα και το τέλος παρεπιδημούντων. Τον κατηγορούν ότι τους οδηγεί σε οικονομική «ασφυξία» και λουκέτα. Ωστόσο, όπως λένε οι δύο αντιδήμαρχοι σε κοινή τους δήλωση, το χρέος των καταστηματαρχών προς το δήμο, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, ανέρχεται στα… 11 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία ουδέποτε αποδόθησαν στο δήμο.

«Ορισμένοι επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο δήμο μας, εκμεταλλευόμενοι ένα γενικότερο κλίμα χαλαρότητας κατά το παρελθόν αλλά, όπως φαίνεται, και με την “προτροπή” και τις υποσχέσεις κάποιων παραγόντων, είτε των συλλογικών οργάνων τους είτε αιρετών, έχουν φτάσει να οφείλουν στην πόλη, για τα παρελθόντα έτη, χρηματικό το ποσό 11 εκατ. ευρώ (με πρόστιμα και προσαυξήσεις). Το ποσό αυτό προέρχεται είτε από την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, είτε από το τέλος παρεπιδημούντων (0,5% του τζίρου τους), το οποίο εισέπραξαν από τους συμπολίτες μας για λογαριασμό του δήμου και δεν το απέδωσαν ως όφειλαν», λένε σε κοινή τους δήλωση οι δύο αντιδήμαρχοι.

Από τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Βόλου, φαίνεται ότι για το 2012, από τα 210 καταστήματα που κάνουν χρήση δημόσιου χώρου, 53 είναι αυτά που δεν είχαν εκδώσει άδεια και είναι εκτεθειμένα σε πρόστιμα και προσαυξήσεις. «Συνεπώς, πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας οτι αυτοί που “φωνασκούν”, εκπροσωπούν την μειοψηφία των καταστηματαρχών, ενώ η πλειοψηφία αποτελείται από συνεπείς επιχειρηματίες που δικαιούνται την ισονομία και την προστασία της Δημοτικής Αρχής», υπογραμμίζουν οι κκ. Ξηρακιάς και Δερβένης.

Και καταλήγουν στην κοινή τους δήλωση: «Ο Δήμος Βόλου έχει αποδείξει ότι στηρίζει με κάθε τρόπο την τοπική αγορά. Έχει, όμως, ταυτόχρονα υποχρέωση να εφαρμόσει το νόμο και να διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και την ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών. Κανείς δεν μπορεί να κάνει χρήση δημόσιου χώρου που δεν του ανήκει, χωρίς την έκδοση ειδικής άδειας από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, ενώ, όλοι οφείλουν να αποδώσουν στο δήμο τα χρήματα που εισέπραξαν για λογαριασμό του δήμου ή τα χρήματα που προβλέπονται για τη χρήση δημοτικού κοινόχρηστου χώρου».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ, ΔΕΡΒΕΝΗΣ, ΞΗΡΑΚΙΑΣ, ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ


Αφήστε μια απάντηση