βεντέτα-βορίδη-πελετίδη-για-τους-σ-1055253
ΔΗΜΟΙ | 01.08.2022 | 11:08

«Βεντέτα» Βορίδη – Πελετίδη για τους συμβασιούχους

Σε «βεντέτα» ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη και τον δήμαρχο Πάτρα Κ. Πελετίδη, εξελίσσεται το θέμα των συμβασιούχων.

Ο κ. Βορίδης εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά της δημοτικής αρχή της Πάτρας και προσωπικά του κ. Πελετίδη αφήνοντας ταυτόχρονα και αιχμές για τη δικαστική εξουσία. Ο υπουργός Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής που κατήγγειλε την απόρριψη της προτεινόμενη από τον δήμαρχο τροπολογίας στο ζήτημα των συμβασιούχων του Δήμου, βγήκε επιθετικά μπροστά.

Εμείς σ’ αυτό δεν συμπράττουμε. Εχουμε περάσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η έφεση είναι υποχρεωτική. Τι γινόταν μέχρι τώρα; Ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές, στις οποίες πολλές φορές ορισμένοι δήμοι δεν παρίστανται, έκδοση αποφάσεων υπέρ των εργαζομένων, καθώς ο δήμος ερημοδικούσε ή, ακόμα χειρότερα, συνομολογούσε στις αιτιάσεις των, υποτίθεται, αντιδίκων του. Και μετά δεν ασκούσε και έφεση.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Εσωτερικών εγκάλεσε τον Κ. Πελετίδη και ανέφερε χαρακτηριστικά: Ο κ. Πελετίδης μπορεί να θέλει αύριο να προσλάβει για τον Δήμο Πατρέων 714. Η 1714, ή 3714. Αυτό δεν είναι κάτι που το αποφασίζουν οι δήμαρχοι. Το αποφασίζει κεντρικά του υπουργείου Εσωτερικών. Και δεν είναι οι προσλήψεις μόνο για τον Δήμο Πατρέων. Το υπουργείο κάνει προσλήψεις και για την εθνική άμυνα, και για την παιδεία, και για την υγεία, και για το σύνολο του δημοσίου. Το υπουργείο ξέρει ποιες είναι οι δημοσιονομικές αντοχές και δυνατότητες και πώς πρέπει να γίνονται κάθε φορά οι κατανομές, κάνοντας μια συνολική εκτίμηση και των πολιτικών προτεραιοτήτων, και του κανόνα 1 προς 1, και των δημοσιονομικών πραγματικοτήτων. Δεν θα το αποφασίζει κάθε δήμαρχος, μόνος του.

Παράλληλα ο κ. Βορίδης, άφησε και αιχμές για τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συμβασιούχους και σημείωσε:  Λέω πρώτον ότι υπάρχουν πάρα πολύ συγκεκριμένοι δικαστές, οι οποίοι βγάζουν αποφάσεις με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, και όπου το εντοπίζω αυτό κάνω αναφορές στον Αρειο Πάγο για να ελεγχθεί από την Επιθεώρηση των δικαστηρίων η νομική αρτιότητα αυτών των αποφάσεων. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν προορίζονται για τακτική πρόσληψη, αλλά έχουν άλλη στόχευση, τη μείωση της ανεργίας και την κατάρτιση μέσα από την εργασία. Ούτε επίσης οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έγιναν για να αντιμετωπίσουμε τον κόβιντ και όχι για αντιμετωπίσουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αρα φτιάχνουμε μια φάμπρικα με την οποία καταστρατηγούμε τον προγραμματισμό προσλήψεων, καταστρατηγούμε το δικαίωμα όλων των πολιτών σε μια ισότιμη πρόσβαση σε εργασία στο δημόσιο, μέσα από αντικειμενικά κριτήρια.

Ο κ. Πελετίδης ξέρει πολύ καλά, όπως και άλλοι δήμαρχοι, ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια που έδωσε προσλήψεις στην αυτοδιοίκηση και θα δώσουμε και άλλες. Δεν θα ικανοποιήσουμε κάθε αίτημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε δήμος θα βρίσκει δυνατότητα μέσα από μεθοδεύσεις να προσλαμβάνει. Ενώ δεν έχει καν τη δυνατότητα να το πληρώσει.