βασίλης-γκιτάκος-θέλουμε-συνδικαλισ-176314
ΔΗΜΟΙ | 17.03.2015 | 14:48

Βασίλης Γκιτάκος*: Θέλουμε συνδικαλιστικό κίνημα που να ενώνει και όχι να λειτουργεί διασπαστικά στους εργαζόμενους

Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρ ΠΑΣΚΕ) και η ΔΑΚΕ αθετούν την συμφωνία που είχε κλεισθεί διαπαραταξιακά για την διεξαγωγή οργανωτικού – καταστατικού συνεδρίου.

Η τακτικισμοί της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η εμμονή και οι προφάσεις που επικαλείται, απογοητεύουν χιλιάδες εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οδηγεί το κλάδο σε πολυδιάσπαση.

Είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια των παρατάξεων που υπηρέτησαν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια ανασύνταξης και συλλογικής έκφρασης των εργαζομένων.

Πρόκειται για τους εκφραστές της συντηρητικότητας, για συνδικαλιστικές δυνάμεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με ιδιοτέλεια διαιωνίζοντας τη πρακτική της συντεχνίας και οι οποίες αποτελούν πλέον τροχοπέδη και ανασταλτικό παράγοντα στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Φοβούνται κάθε μαζική και δημοκρατική λειτουργία, γνωρίζοντας πως οι άλλοτε κραταιές παρατάξεις τους μετατρέπονται σε «άδεια κελύφη» κάποιων παραγόντων, που προσπαθούν να κρατηθούν στην επιφάνεια εκμεταλλευόμενοι μικροεξυπηρετήσεις και εκδούλευση που πουλούσαν τα προηγούμενα χρόνια στους εργαζόμενους.

Αποτελεί πεποίθηση η αναγκαιότητα ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις ιδιαίτερες συνθήκες της συγκυρίας. Πρόκειται για μια διαδικασία κυρίως πολιτική, ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνοδευτεί με αλλαγές καταστατικού και οργανωτικού χαρακτήρα, τέτοιες που να μετουσιώνουν τις πολιτικές απαιτήσεις της περιόδου.

Ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σημαίνει ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τον πολυκερματισμό των εργαζομένων. Σύμφωνα και με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, οφείλουμε να εντάξουμε στα συνδικάτα τους ελαστικά απασχολούμενους, να δώσουμε δικαίωμα συνδικαλιστικής έκφρασης στους «εκτός των τειχών» εργαζόμενους που σήμερα είναι έξω από τα συνδικάτα και έχουν πρωτίστως την ανάγκη τους!

Αν αυτοί οι εργαζόμενοι, που είναι έρμαια της εργοδοσίας, δεν τους δεχόμαστε στα συνδικάτα, τότε και τα συνδικάτα θα είναι συνένοχα της πολυδιάσπασης και θα εκπροσωπούν στο τέλος μια συντεχνιακή γραφειοκρατία που διαρκώς θα συρρικνώνεται.

Τέλος είναι εντελώς υποκριτικό και εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς το να εκδίδουμε ανακοινώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζόμενων τους οποίους όμως δεν τους εγγράφουμε στα συνδικάτα.

*O Βασίλης Γκιτάκος είναι μέλος της Ε/Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Γ/Σ του ΜΕΤΑ

gitakos_poe_ota_meta_aftodioikisi