Categories: Δήμοι

Βαρέα και Ανθυγιεινά: Έρχονται περικοπές με στήριξη ΔΑΚΕ -Και απολύσεις συμβασιούχων covid

Περικοπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά των εργαζομένων στους ΟΤΑ με τη στήριξη της ΔΑΚΕ καταγγέλλει η ΔΑΣ-ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, κατά τη διάρκεια της τηλεσυνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ την περασμένη Τρίτη 25/1/ 2022 «δηλώσαμε την κάθετη αντίθεσή μας στην κατηγοριοποίηση και βαθμολόγηση ειδικοτήτων του πορίσματος της επιτροπής, στην σαλαμοποίηση των δικαιούχων που επιχειρεί η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο, στην κάθε περικοπή ή κατάργηση του επιδόματος που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με την νέα ΚΥΑ και θα αποτελέσει μία ακόμη στυγνή και άμεση περικοπή μισθού, ενώ παράλληλα υποστηρίξαμε την ανάγκη διεκδίκησης αύξησης του επιδόματος και ένταξης και άλλων ειδικοτήτων στους δικαιούχους». Και προσθέτει: «Η θέση μας αυτή «εξαγρίωσε» τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ, που θέλοντας να γίνει ο δούρειος ίππος υπέρ του σχεδιασμού της κυβέρνησης και κατά των εργαζομένων , βρήκε σωστή την κατηγοριοποίηση των εργαζομένων που προωθεί η κυβέρνηση, βλέπει περικοπές που είναι αναγκαίες και χαρακτήρισε ειρωνικά τις διεκδικήσεις του κλάδου «επαναστατική γυμναστική». Αυτός είναι ο ρόλος της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ, βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία από την κυβέρνηση να περνά τους αντιδραστικούς και αντεργατικούς σχεδιασμούς της. Αν έχουν τη δύναμη αυτά  να τα πουν στις 9.500 σχολικές καθαρίστριες, στις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, οδηγούς, χειριστές, τεχνίτες και άλλες ειδικότητες που θα δουν το μισθό τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο».

ΣΣΕ: Όχι μισόλογα από τη ΣΥΝΑΝ

Παράλληλα η ΔΑΣ-ΟΤΑ τονίζει ότι «για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας υποστηρίξαμε από την αρχή θέτοντας το ως κόκκινη γραμμή και αιτία πολέμου τη σύνδεση της υπογραφής της ΣΣΕ με τους όρους που θέτει ο εκτρωματικός νόμος Χατζηδάκη για τα συνδικάτα. Τον όρο «ευαγγέλιο» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας για την ΣΣΕ δεν τον καταλαβαίνουμε και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπογραφεί η ΣΣΕ με κάθε τίμημα, αν αυτό εννοεί η ΣΥΝ.ΑΝ.  Οι συνάδελφοι της ΣΥΝ.ΑΝ δεν μπορούν να κρύβονται με μισόλογα, οφείλουν να πάρουν καθαρή θέση απέναντι στο νόμο Χατζηδάκη. Ενώ επισημάναμε ότι στην διαπραγμάτευση υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των όρων της υπάρχουσας ΣΣΕ προς όφελος των εργαζομένων», προσθέτει η ΔΑΣ-ΟΤΑ.

Απολύσεις συμβασιούχων covid

Αναφορικά με «τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί λόγων covid και ανανεώνονται οι συμβάσεις, επισημάναμε ότι η κυβέρνηση παράλληλα με τις ανανεώσεις επαναφέρει το θέμα του 24μήνου για την μη μονιμοποίηση τους, όπως και το γεγονός ότι η απόλυση τους θα χρησιμοποιηθεί από τους δημάρχους ως άλλοθι για ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναγερμός για ανθυγιεινό επίδομα!!

Όχι στη κατηγοριοποίηση!! Όχι στις μειώσεις

Αυξήσεις και αναπλήρωση των εισοδημάτων κόντρα στην ακρίβεια!!

Την Τρίτη 25 Γενάρη 2022 πραγματοποιήθηκε τηλεσυνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ από την αρχή ανέδειξαν το θέμα της αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης και κυρίως των συνεπειών που είχαν στους εργαζόμενους και στην λαϊκή οικογένεια. Όπως για το συγκεκριμένο θέμα ανέδειξαν επίσης και το γεγονός ότι η σημαία της επιχειρηματικής δράσης και των ΣΔΙΤ που περιφέρουν κυβέρνηση, περιφερειάρχες και δήμαρχοι θάφτηκε κάτω από τόνους χιονιού στην «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ», δημιουργώντας τραγικά προβλήματα στους εκατοντάδες εγκλωβισμένους, πλέον των 24 ωρών, στο παγωμένο τοπίο.

Σε ότι αφορά το θέμα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, επισημάναμε ότι το πόρισμα της επιτροπής που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι υπουργοί είναι αποτέλεσμα βιβλιογραφίας, βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζουν άλλα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης και εντελώς σε θεωρητικό επίπεδο που δεν έχει βασιστεί σε πραγματικά στοιχεία, όπως θα έπρεπε και έχουν να κάνουν με την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα των χώρων εργασίας και τις εκθέσεις  εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου των τεχνικών ασφαλείας, που σε πολλούς δήμους δεν υπάρχουν ούτε αυτοί, όπως παραδέχονται και στο πόρισμα τα ίδια τα μέλη της επιτροπής.

Δηλώσαμε την κάθετη αντίθεσή μας στην κατηγοριοποίηση και βαθμολόγηση ειδικοτήτων του πορίσματος της επιτροπής, στην σαλαμοποίηση των δικαιούχων που επιχειρεί η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο, στην κάθε περικοπή ή κατάργηση του επιδόματος που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με την νέα ΚΥΑ και θα αποτελέσει μία ακόμη στυγνή και άμεση περικοπή μισθού, ενώ παράλληλα υποστηρίξαμε την ανάγκη διεκδίκησης αύξησης του επιδόματος και ένταξης και άλλων ειδικοτήτων στους δικαιούχους.

Η θέση μας αυτή «εξαγρίωσε» τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ, που θέλοντας να γίνει ο δούρειος ίππος υπέρ του σχεδιασμού της κυβέρνησης και κατά των εργαζομένων , βρήκε σωστή την κατηγοριοποίηση των εργαζομένων που προωθεί η κυβέρνηση, βλέπει περικοπές που είναι αναγκαίες και «επαναστατική γυμναστική» χαρακτήρισε ειρωνικά τις διεκδικήσεις του κλάδου. Αυτός είναι ο ρόλος της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ, βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία από την κυβέρνηση να περνά τους αντιδραστικούς και αντεργατικούς σχεδιασμούς της. Αν έχουν τη δύναμη αυτά  να τα πουν στις 9.500 σχολικές καθαρίστριες, στις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, οδηγούς, χειριστές, τεχνίτες και άλλες ειδικότητες που θα δουν το μισθό τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας υποστηρίξαμε από την αρχή θέτοντας το ως κόκκινη γραμμή και αιτία πολέμου τη σύνδεση της υπογραφής της ΣΣΕ με τους όρους που θέτει ο εκτρωματικός νόμος Χατζηδάκη για τα συνδικάτα. Τον όρο «ευαγγέλιο» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας για την ΣΣΕ δεν τον καταλαβαίνουμε και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπογραφεί η ΣΣΕ με κάθε τίμημα, αν αυτό εννοεί η ΣΥΝ.ΑΝ.

Οι συνάδελφοι της ΣΥΝ.ΑΝ δεν μπορούν να κρύβονται με μισόλογα, οφείλουν να πάρουν καθαρή θέση απέναντι στο νόμο Χατζηδάκη.

Ενώ επισημάναμε ότι στην διαπραγμάτευση υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των όρων της υπάρχουσας ΣΣΕ προς όφελος των εργαζομένων.

Για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί λόγων covid και ανανεώνονται οι συμβάσεις, επισημάναμε ότι η κυβέρνηση παράλληλα με τις ανανεώσεις επαναφέρει το θέμα του 24μήνου για την μη μονιμοποίηση τους, όπως και το γεγονός ότι η απόλυση τους θα χρησιμοποιηθεί από τους δημάρχους ως άλλοθι για ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.

Σχετικά με τα οργανωτικά του προσεχή συνεδρίου τον Μάϊο, καταθέσαμε την πάγια θέση μας για πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Αθήνα κυρίως για οικονομικούς λόγους και δεν μπήκαμε στην ανούσια αντιπαράθεση και ψηφοφορία που υπήρξε μεταξύ των υπόλοιπων παρατάξεων, σκεπτόμενοι ότι δεν χρησιμεύει στα προβλήματα, στις διεκδικήσεις και στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων.

Τέλος, προτείναμε ότι ο κλάδος θα πρέπει να προετοιμαστεί και να οργανωθεί ο αγώνας βάζοντας μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης, με την αντιμετώπιση της πανδημίας, τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και των αγαθών, την υπερφορολόγηση, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εργολαβίες. Να διεκδικήσουμε αύξηση του επιδόματος των ΒΑΕ σε όλους τους δικαιούχους και ένταξη νέων ειδικοτήτων, αυξήσεις στους μισθούς, μείωση της φορολογίας, μέτρα και μέσα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να προχωρήσουν σε άμεση ενημέρωση όλων των συναδέλφων και να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Comments are closed.


Recent Posts

Νέες προσλήψεις στο Δήμο Καλλιθέας

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καλλιθέας ΔΗ.Κ.Ε.Κ. γνωστοποιεί τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου συνολικά δύο (2) ατόμων για την κάλυψη αναγκών…

2 λεπτά ago

Επικουρικές συντάξεις: Σε ποιες περιπτώσεις θα δίνονται 100 ευρώ για καθυστερήσεις

Στο νέο μέτρο με το οποίο προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης από το Κράτος στον συνταξιούχο που περιμένει την απονομή της επικουρικής…

9 λεπτά ago

Άλεκ Μπάλντουιν: Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορείται και επίσημα πλέον ο Άλεκ Μπάλντουιν, για τον θανάσιμο πυροβολισμό της διευθύντριας φωτογραφίας της ταινίας…

17 λεπτά ago

Κούγιας για Φάντομ: Είναι ιπτάμενα φέρετρα!

Για το μοιραίο δυστύχημα με την πτώση του Φάντομ στην Ανδραβίδα μίλησε ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, αποκαλύπτοντας μάλιστα μια προσωπική…

25 λεπτά ago

Νοσοκομείο Κομοτηνής: 19 καθαρίστριες δούλευαν για δύο χρόνια χωρίς άδειες και τώρα απολύονται

Μπορεί να «έβαλαν πλάτη» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως 19 γυναίκες στον τομέα της καθαριότητας στο Νοσοκομείο Κομοτηνής μένουν…

30 λεπτά ago

Βόλος: 84χρονος έδειρε τη νύφη του στο κέντρο της πόλης

Ένα απίστευτο περιστατικό διαδραματίστηκε χθες το πρωί στο κέντρο του Βόλου, στην οδό Δημητριάδος, μπροστά στα μάτια έκπληκτων περαστικών. Ένας…

32 λεπτά ago