βαρέα-και-ανθυγιεινά-επιβεβαίωση-σκυ-385083
ΔΗΜΟΙ | 20.12.2021 | 07:00

Βαρέα και Ανθυγιεινά: Επιβεβαίωση Σκυλακάκη για καταβολή έως τέλος Ιανουαρίου 2021 (έγγραφο)

Βαρέα και Ανθυγιεινά: Μετά τη σχετική εγκύκλιο, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, επιβεβαιώνει τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας έως τέλος Ιανουαρίου 2022.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απάντηση Σκυλακάκη:

«Η αναμόρφωση του πλαισίου χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας έχει αποτελέσει μέτρο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε διυπουργική επιτροπή με στόχο την αναμόρφωση του σχετικού καθεστώτος εντός συγκεκριμένων προθεσμιών που τέθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.4354/2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, με καταληκτική ημερομηνία την 30.11.2021. Εντός του ως άνω χρονικού διαστήματος η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και κατέθεσε το σχετικό πόρισμα στους συναρμόδιους Υπουργούς, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι δικαιούχοι, το ύψος και οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα καθορισθούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας, ως προβλέπεται στις διατάξεις της παρ.10 του άρθρου 18 του ν.4354/2015.

Η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της τελικής γνωμοδότησης της Επιτροπής.

Επιπλέον, μέχρι την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 10 του άρθρου 18 του ν.4354/2015 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων όπως προβλέπεται από το άρθρο 12 του ίδιου νόμου το οποίο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 38 παρ.3 του ν.4597/2019.

Τέλος, από τα διαλαμβανόμενα των ανωτέρω διατάξεων δεν προκύπτει νομοθετική πρόβλεψη για την περαιτέρω κοινοποίηση της γνωμοδότησης της επιτροπής, εκτός των συναρμόδιων Υπουργών.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ