τσουχτερές-ποινές-σε-εστίαση-πέντε-μα-648401
ΔΗΜΟΙ | 18.06.2022 | 10:44

Τσουχτερές ποινές σε εστίαση: Πέντε μαγαζιά χωρίς τραπέζια για έξι μήνες

Αναστολή της άδειας τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιο χώρο για έξι μήνες επέβαλε ο Δήμος Αθηναίων σε πέντε καταστήματα εστίασης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Πρόκειται για δύο καφεστιατόρια στην πλατεία Ειρήνης, δύο τα οποία λειτουργούν επί της οδού Τσακάλωφ και ένα ακόμα στο Κουκάκι, τα οποία παρά τις επισημάνσεις και τις παρεμβάσεις του δήμου δεν συμμορφώνονταν. Oπως τονίζει  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Κορομάντζος, ανάλογες ποινές αναμένεται να επιβληθούν και σε άλλα καταστήματα εστίασης τα οποία παραβαίνουν τα όρια του χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων για τον οποίο έχουν λάβει άδεια από τον δήμο. Οι περιοχές που έχουν μπει στο στόχαστρο των ελέγχων του δήμου, καθώς έχουν εντοπιστεί πολλά καταστήματα που επεκτείνονται πέραν των ορίων της άδειάς τους, είναι η πλατεία Μαβίλη και αρκετά σημεία στο Παγκράτι.

Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι σε κάθε περίπτωση χωριστά «πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία που ορίζει ο νόμος και η οποία μπορεί να διαρκέσει και ένα μήνα από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί η παράβαση».

Όπως προβλέπεται, η Δημοτική Αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μια επιχείρηση καταλαμβάνει περισσότερο δημόσιο χώρο από αυτόν που δικαιούται θα πρέπει εντός επταημέρου να αποσύρει τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα. Μετά την παρέλευση του επταημέρου πραγματοποιείται επανέλεγχος και εφόσον η επιχείρηση δεν έχει συμμορφωθεί ο Δήμος Αθηναίων απομακρύνει τα τραπεζοκαθίσματα με δικά του μέσα. Όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι επιχειρηματίες να τοποθετούν εκ νέου τραπεζοκαθίσματα. Σε αυτή την περίπτωση ο δήμος μπορεί να προχωρήσει σε αναστολή της άδειας χρήσης δημόσιου χώρου για έξι μήνες και να επιβάλει πρόστιμο. Ωστόσο, η σχετική απόφαση θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων τοποθέτησαν τραπεζοκαθίσματα πέραν του επιτρεπόμενου ορίου και δεν συμμορφώθηκαν στις επανειλημμένες συστάσεις.

«Βάσει του νόμου, ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει καμία δυνατότητα να αφαιρέσει άδεια λειτουργίας ή να επιβάλει κλείσιμο του καταστήματος. Η μόνη δυνατότητα που έχει και θα εξαντληθεί ως μέσο πίεσης είναι το “πάγωμα” για 6 μήνες της αδειοδότησης για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος», σημειώνουν πηγές του δήμου.

Από την αρχή του χρόνου έχουν εκδοθεί πάνω από 300 εντολές άρσης τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα εστίασης τα οποία βρέθηκαν επανειλημμένως να παραβιάζουν τα όρια της άδειάς τους, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 732 παραβάσεις. Τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις που καταστρατηγούν τον νόμο είναι υψηλά.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν πηγές του Δήμου Αθηναίων, σε ένα από αυτά τα καταστήματα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ, ενώ σε ένα ακόμη από την ίδια λίστα το ύψος του προστίμου που βεβαιώθηκε ανήλθε σε περίπου 10.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το πραγματικό αντίτιμο της παράβασης είναι αρκετά μεγαλύτερο, εφόσον τα καταστήματα αυτά θα χάσουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους λόγω της αδυναμίας τους να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα, ενώ την ίδια στιγμή προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα τέλη για χρήση δημόσιου χώρου στον δήμο.