«Τροϊκο-φάνια» σε δαπάνες, Εποπτεία ΟΤΑ, μείωση Δημοσίου

Καλή χρονιά θα… ευχηθεί η τρόικα, αμέσως μετά τις γιορτές, στη χώρα μας με το ποδαρικό – ελέγχους που θα κάνει σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το νέο Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, η θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τις ΔΕΚΟ, η μείωση του Δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις, το κλείσιμο των προϋπολογισμών, η ανακεφαλαίωση των τραπεζών κ.λπ.

Αρχικά, αναμένεται να κάνουν το «ποδαρικό» μετά τα Θεοφάνια τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να αρχίσει ο έλεγχος για όλα όσα συμφωνήθηκαν για το 2013-14 και απορρέουν από το μνημόνιο 3. Οι επικεφαλής της αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας μετά τα μέσα Γενάρη. Τότε, βάσει των ελέγχων, θα δώσουν το πράσινο φως ή όχι για την εκταμίευση του επόμενου τμήματος της δόσης – μαμούθ, ύψους 9,2 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, με θέμα το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον προϋπολογισμό, του Νοεμβρίου, το Δημόσιο θα πρέπει να βεβαιώσει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου έσοδα συνολικού ύψους 6,53 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένονται από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών φόρου εισοδήματος, των τελών κυκλοφορίας και της δόσης από το ΦΠΑ.

Τι θα ψάξουν οι τροϊκανοί

Να σημειωθεί πως με εξαίρεση τις δαπάνες για τόκους, οι οποίες είναι εκ των προτέρων «κλειδωμένες», οι πρωτογενείς δαπάνες, ένα μήνα πριν από το κλείσιμο του χρόνου, εμφανίζονταν μικρότερες κατά 461 εκατ. ευρώ και τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 170 εκατ. ευρώ. Στόχος της τρόικας είναι να διαπιστώσει ποιες από αυτές τις δαπάνες είναι πραγματική περικοπή (όπως π.χ. η περικοπή που έγινε στους ΟΤΑ) και ποιες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου που θα πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους μήνες. Μαζί θα γίνει και η επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο εν μέρει παραβιάστηκε, αφού από τα 2 δισ. που ήταν υπολογισμένα να δοθούν έως το τέλος του 2012 έχει δοθεί μόνο το 1 δισ. ευρώ.

Αναπτυξιακά επώδυνη αλλά δημοσιονομικά ωφέλιμη είναι και η σημαντική υστέρηση που αναμένεται να έχει για πρώτη φορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην εκτέλεσή του. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων θα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερες. Από τα χρήματα αυτά, το 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ και άλλα 200 εκατ. ευρώ από την αναστολή επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου λόγω της οικονομικής κρίσης. Κεφάλαιο, και μάλιστα μεγάλο, στους ελέγχους που θα γίνουν είναι η ροή στοιχείων και τα αποτελέσματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]