Τρίκαλα: Χωρίς στέγη οι πρόσφυγες -Τι λέει ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
17
Οκτώβριος
Back

Τρίκαλα: Χωρίς στέγη οι πρόσφυγες -Τι λέει ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα, στα οποία διαμένουν, υποχρεούνται από αυτή τη Δευτέρα 1η Ιουνίου αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα Τρίκαλα, μέσω του προγράμματος ESTIA.

Συγκεκριμένα, από αυτή τη Δευτέρα έπειτα από παράταση δύο μηνών, λόγω των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας, έρχεται η ώρα της εφαρμογής των προβλεπόμενων ρυθμίσεων για την διακοπή των παροχών προς όσες και όσους αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ήλιος».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TV10.gr στα Τρίκαλα αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 370 πρόσφυγες που διαμένουν σε διαμερίσματα που έχουν μισθωθεί μέσω του ESTIA και υλοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια από την e- trikala. Η απόφαση αυτή αφορά 13 οικογένειες προσφύγων – 45 άτομα περίπου που έχουν πάρει άσυλο ή το αίτημα για άσυλο έχει απορριφθεί.

«Η αποχώρηση θα γίνει σταδιακά» ανέφερε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, λέγοντας ότι είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι θα πρέπει να αφήσουν τα σπίτια από τη στιγμή που απέκτησαν το δικαίωμα του ασύλου.

Κατά τον κ. Παπαστεργίου στόχος είναι η ένταξη τους στην κοινωνία και αυτό θα γίνει μέσω διαφόρων προγραμμάτων που εξετάζoνται σε συνεργασία με τον ΔΟΜ. «Είναι δύσκολο, κάποιοι πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό, διότι είναι οικογένειες με παιδιά, αλλά πρέπει να ξεκινήσει η ένταξη τους» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων.

Κατά τον κ. Παπαστεργίου στα διαμερίσματα που αδειάζουν, θα έρθουν άλλοι πρόσφυγες και θα φιλοξενούνται, μέσω του ESTIΑ, αφού γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών.

Όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ήλιος». Το «Ήλιος» δίνει τη δυνατότητα – για έξι μήνες – στους πρόσφυγες να επιδοτηθούν μεταξύ άλλων, στη στέγαση, την επαγγελματική κατάρτιση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Από αυτή τη Δευτέρα 1η Ιουνίου θα αρχίσει να λειτουργεί και στα Τρίκαλα γραφείο για την υλοποίηση του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που θα κληθούν να αφήσουν τα διαμερίσματα, θα μπορούν να απευθυνθούν εκεί, ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον Ιουνίου του 2019 και μόλις 1.600 πρόσφυγες απολαμβάνουν ενεργά τις υπηρεσίες αυτές. Γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά και προβληματισμό για το κατά πόσο επιτυχές είναι και τι θα γίνει τελικά τις επόμενες ημέρες που πολλοί πρόσφυγες θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Διότι, καλούνται, πλέον, να ενταχθούν, να βρουν δουλειά και σπίτι, να μάθουν ελληνικά, να πάνε στο σχολείο, να ανακτήσουν την αυτόνομη ζωή που εγκατέλειψαν στις φλόγες του πολέμου και των διώξεων.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!