Τρέχουν οι διαδικασίες για το αποτεφρωτήριο στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 εκτιμάται ότι μπορεί να γίνουν οι πρώτες αποτεφρώσεις στον δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των έργων στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται ο φάκελος από τον δήμο Θεσσαλονίκης με το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, ο οποίος θα κατατεθεί για έγκριση από τον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, στα όρια του οποίου είναι ο χώρος των Κοιμητηρίων εντός του οποίου θα ανεγερθεί το αποτεφρωτήριο.

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, θα κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για ΦΕΚ τόσο το Τοπικό Ρυμοτομικό, όσο και οι άδειες οικοδόμησης του αποτεφρωτηρίου. Παράλληλα ο δήμος θα τρέξει και τις σχετικές μελέτες για την κατασκευή του. Από τη δημοτική αρχή εκτιμάται οτι πιθανόν να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του προς το τέλος του έτους.

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι θα προτείνει το κόστος αποτέφρωσης είτε να είναι πολύ χαμηλό είτε το πρώτο διάστημα ακόμα και δωρεάν.

«Το αποτεφρωτήριο είναι ένα κομμάτι του κοιμητηρίου. Η διαδικασία έχει προχωρήσει αρκετά. Απομένει τώρα να γίνει το γενικό ρυμοτομικό, το οποίο εκτιμούμε ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει περάσει όλες τις διαδικασίες που είναι άπειρες. Ελπίζω ότι εάν ολοκληρωθούν μέχρι τότε οι διαδικασίες θα βγει και το ΦΕΚ, το τελικό χαρτί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Παράλληλα, γίνεται και η μελέτη για το κτηριακό και τις εγκαταστάσεις και ελπίζω ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα έχουμε τις πρώτες αποτεφρώσεις», δήλωσε ο δήμαρχος.

Τα έργα στο Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου

Εν τω μεταξύ, τα 3.5 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα έργα που υλοποιούνται στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου. Έργα, σημαντικά όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Παππάς, με τα οποία αλλάζει πλήρως «η απαράδεκτη εικόνα που είχαν τα τελευταία χρόνια».

Συγκεκριμένα ολοκληρώνονται τα έργα στις κτηριακές εγκαταστάσεις των Κοιμητηρίων κόστους 900.000 ευρώ. Πρόκειται για επεμβάσεις συντήρησης, επισκευής και βελτίωσης της λειτουργικότητας σε κτηριακές υποδομές και δομικές κατασκευές. Αλλαγές έγιναν στα νεκροστάσια, στο κτήριο εργατών, στο πλυντήριο οστών και στο χώρο ψυγείων.

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η εργολαβία για τα δίκτυα αποχέτευσης, πρασίνου, διαχείρισης υδάτων, 2,5 εκατ.ευρώ. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το έργο, 700.000 ευρω, για τον φωτισμό του χώρου εξωτερικά των Κοιμητηρίων.

«Στην επόμενη διετία θα φτιάξουμε νέες δομές. Θα φτιάξουμε τα όμβρια ύδατα, θα προχωρήσουμε σε έργα ανακατασκευής του δικτύου του ηλεκτροφωτισμού, του πρασίνου με νέες φυτεύσεις» τόνισε ο κ. Παππάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος του δήμου είναι να είναι επιβλητικά τα Κοιμητήρια.

Μεταξύ των έργων που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τον κεντρικό δήμο είναι και τα πεζοδρόμια περιμετρικά του νέου κτηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα έργο, κόστους 280.000 ευρώ, για το οποίο, όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, δεν ήταν υποχρεωμένος ο δήμος να το υλοποιήσει.

 

«Αυτό δεν ήταν υποχρέωση του δήμου να γίνει, ήταν υποχρέωση -σύμφωνα με το νόμο- του ιδιοκτήτη. Δεν έγινε, όταν ξεκίνησε και τελείωσε το κτήριο, προφανώς δεν είχε συμπεριληφθεί από τον εργολάβο στις καταστάσεις. Έπρεπε να επιβαρύνει την κατασκευή και όχι τον δήμο Θεσσαλονίκης. Αλλά στην καλή σχέση που έχουμε  με την περιφέρεια το κάναμε. Ποτέ τα πεζοδρόμια δεν είναι ευθύνη του δήμου. Είναι ευθύνη του κατασκευαστή. Ο δρόμος είναι δική μας άλλα τα πεζοδρόμια των ιδιοκτητών», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Πηγή: voria.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!