το-τέλος-αυξάνει-τα-δημοτικά-τέλη-319259
ΔΗΜΟΙ | 05.03.2009 | 00:00

Το τέλος αυξάνει τα δημοτικά τέλη

Την έντονη ανησυχία τους για το εάν θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα, μετά το…τέλος του τέλους παρεπιδημούντων εκφράζουν οι δήμαρχοι, ύστερα από την έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕδΚΕ, όπου ο πρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί, εάν δεν αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη. Το επόμενο βήμα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι οι κινητοποιήσεις και η έκτακτη σύγκληση συνεδρίου για το οικονομικό μέλλον των δήμων.

«Η αυτοδιοίκηση έχει δώσει πολλές μάχες και τις έχει χάσει σχεδόν όλες. Αυτή τη μάχη όμως πιστεύω ότι μπορεί να την κερδίσουμε γιατί είναι κραυγαλέο το άδικο της κυβέρνησης, που χωρίς καμία δικαιολογία στερεί ένα σημαντικό πόρο από την αυτοδιοίκηση, παρόλο που δεσμεύτηκε να κάνει συζήτηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη» τόνισε σε δηλώσεις του στην αυτοδιοίκηση.gr ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος.

Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί σε όλους τους δήμους είναι το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν ακόμα και σε αύξηση των δημοτικών τελών, προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τον προγραμματισμός τους για το τρέχον έτος. «Υπάρχουν δήμοι, όπου η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη, διότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από αυτό το τέλος (π.χ. Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι), από αυτό ζουν και είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα για να τα φέρουν βόλτα» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Λ. Μίχος. «δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσει την τουριστική αγορά, γιατί θα αναγκαστούν οι δήμοι να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη και να επιβαρύνουν το δημότη για τις δαπάνες καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου» τόνισε και πρόσθεσε «πολλοί δήμοι έχουν βάλει το τέλος ως εγγύηση για να πάρουν ακόμα δάνειο από την τράπεζα. Αυτοί τι θα κάνουν».

                                   Κακλαμάνης: παραιτούμαι αν δεν αποσυρθεί η διάταξη

Στο μεταξύ, την απόφασή του να υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία της ΚΕδΚΕ την ημέρα της συζήτησης στη βουλή του νομοσχεδίου για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από το 2% στο 0,5%, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕδΚΕ.

Η παραίτηση του Νικήτα Κακλαμάνη θα υποβληθεί εφόσον δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη από το νομοσχέδιο ή εφόσον δεν υπάρξει ρητή δέσμευση για την αναπλήρωση των απολεσθέντων για την τοπική αυτοδιοίκηση φόρων σε νομοσχέδια των υπουργείων Εσωτερικών ή Οικονομικών ή Τουριστικής Ανάπτυξης.

Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, με τη διάταξη αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει απώλειες της τάξης των 350 εκ. ευρώ, πόροι οι οποίοι προορίζονται για την καθαριότητα και τις τουριστικές υποδομές. Το δ.σ. της ΚΕδΚΕ αποφάσισε να παραστούν εκπρόσωποί του σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για να υποστηρίξουν τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, στο προεδρείο κατατέθηκε πρόταση σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου για τα οικονομικά θέματα των δήμων. Ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, με αφορμή την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο της ΚΕδΚΕ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να στερεί πόρους από την αυτοδιοίκηση. δεν μπορεί κανείς να της έχει εμπιστοσύνη. Οι ρητές δεσμεύσεις της παραμένουν γράμμα κενό. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναξιοπιστίας ήταν η δέσμευση για ρύθμιση των χρεών του δήμου Πειραιά. Μια δέσμευση που από το περασμένο καλοκαίρι δεν τήρησε. Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί οποιαδήποτε πρόθεση της κυβέρνησης για ‘ρητή δέσμευση’ όταν αυτή έχει βεβαρημένο παρελθόν;».

Το επόμενο βήμα θα είναι η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου της ΚΕδΚΕ όπου θα συζητηθεί και το θέμα των κινητοποιήσεων και των περαιτέρω αντιδράσεων. «Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης οδήγησε ακόμα και τον ίδιο τον πρόεδρο στο σοβαρό αυτό διάβημα του να παραιτηθεί εάν δεν αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη. Η θαρραλέα στάση του προέδρου δημιουργεί νέα δεδομένα και κρίση στην αυτοδιοίκηση» τόνισε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση χαρίζει λεφτά στα καζίνο και τους μεγαλοξενοδόχους και τα παίρνει από τους μικρούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη οι δήμαρχοι των δωδεκανήσων που έχουν απώλεια εσόδων ύψους 15 εκ. ευρώ, αποφάσισαν να κλείσουν τους δήμους την Τετάρτη, ως συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας. 

                                     Αλογοσκούφης: δεν υπάρχει κανένα πραξικόπημα
 
«Υποκριτικό» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, το αίτημα για αναπλήρωση των απωλειών των δήμων, εξαιτίας της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων.

Σε παρέμβασή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει σχετική ρύθμιση, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% «έγινε ακριβώς για να αντικατασταθεί στους δήμους η απώλεια, που θα προερχόταν από την ήδη τότε συζητούμενη κατάργηση τους τέλους παρεπιδημούντων».

Ο Γ. Αλογοσκούφης, που υπενθύμισε ότι το σύνολο σχεδόν των πόρων από τα τέλη κυκλοφορίας πηγαίνει στους δήμους (από το 50% αυξήθηκε στο 90%), παρότρυνε την ΚΕδΚΕ «να μετρήσει τις απώλειες για τους τουριστικούς δήμους, και τα επιπλέον έσοδα που παίρνει από το 20% της αύξησης στα τέλη κυκλοφορίας, να τα δώσει κατά προτεραιότητα στους τουριστικούς δήμους».

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της ρύθμισης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕδΚΕ Κ. Τζανακούλας επισήμανε ότι η πρόβλεψη του νόμου για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, κατά 20%, και η απόδοση 90% αυτών (από 50%) στην τοπική αυτοδιοίκηση «αφορά αποκλειστικά και μόνο στις μεταφερθείσες μέχρι τώρα αρμοδιότητες». Οπως είπε «εμείς δεν αποδεχθήκαμε ποτέ ότι με αυτά θα καλυφθεί και το 2% του τέλους παρεπιδημούντων».

Όπως διευκρίνισε ο Γ. Αλογοκούφης η αύξηση του ποσοστού των τελών κυκλοφορίας, που θα δίδονται στους δήμους, από το 50% στο 90%, έγινε πράγματι για να χρηματοδοτηθούν οι νέες αρμοδιότητες, που έχουν αναλάβει. «Η αύξηση του 20%, που ποτέ δεν συζητήθηκε με την ΚΕδΚΕ, έγινε μονομερώς από την κυβέρνηση τότε, διότι (σσ. η κυβέρνηση) είχε στο μυαλό της ακριβώς ότι θα καταργούσε τα τέλη παρεπιδημούντων».

«Αυτό», όπως είπε, «ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο δεκέμβριο και η ΚΕδΚΕ το ήξερε».
«δεν υπάρχει κανένα πραξικόπημα» υπογράμμισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «εάν η κυβέρνηση θέλει να δώσει παραπάνω χρήματα στους δήμους θα είμαι ο τελευταίος που θα διαφωνήσει».

Μιλώντας στη βουλή, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου παρέπεμψε την υποκατάσταση του τέλους παρεπιδημούντων σε μια δίκαιη βάση, όπως έχει ζητήσει η ΚΕδΚΕ, στο 2010, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να την εξετάσει. “Αυτή τη χρονιά, ενόψει του προβλήματος που υπάρχει, δεν μπορεί να μη βοηθήσουμε τη μικρή και μεσαία επιχείρηση ειδικά σε τομείς που αναμένουμε δυσάρεστες επιπτώσεις”, είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τους δήμους να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. “Εάν σκοτώσουμε την αγελάδα που δίνει στους τουριστικούς δήμους το 2% ή το 0,5%, οι δήμοι δεν θα έχουνε μετά από πουθενά να πάρουν”, πρόσθεσε. Μάλιστα, σε παρατήρηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκη ότι οι δήμοι δεν έχουν εναλλακτικές πηγές εσόδων, ο Γ. Παπαθανασίου είπε ότι “ειδικά στους τουριστικούς δήμους, που είχαν τόσα πολλά έσοδα στο παρελθόν, υπάρχει κι εκεί, όχι απλώς η δυνατότητα, αλλά η υποχρέωση περιστολής”.

                                                    Λογαριάζουν με τον ξενοδόχο;

H δημοτική κίνηση «Ανοιχτή πόλη»» ανακοίνωσε σχετικά: «Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το τέλος 2% που πλήρωναν οι καταναλωτές, τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος προς την αυτοδιοίκηση επιβαρύνει δυσβάστακτα και το δήμο Αθηναίων, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην υλοποίηση ενός ήδη ελλειμματικού προϋπολογισμού, ενός προϋπολογισμού χωρίς δυνατότητα εξυπηρέτησης αναπτυξιακών και κοινωνικών έργων. Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει την αυτοδιοίκηση ως εργαλείο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, την οδηγεί στην οικονομική κατάρρευση.

Ειδικά για το δήμο Αθηναίων, το συγκεκριμένο μέτρο, θα επιφέρει μείωση εσόδων περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς παράλληλα να προβλέπεται η αναπλήρωση των εσόδων από άλλη πηγή. Στην πράξη, η μείωση του τέλους, δεν συμβάλει ούτε στην μείωση των τιμών, ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Οδηγεί στην αύξηση των κερδών των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι το όφελος τους θα ξεπεράσει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συγκεκριμένος όμιλος με αρκετά ξενοδοχεία στο δήμο θα έχει κέρδος πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ.

Με τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι τα δημοτικά τέλη στη πόλη αποτελούν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση μόνο για τους πολίτες, ενώ τα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα είτε δεν πληρώνουν καθόλου, είτε πληρώνουν ελάχιστα σε σχέση αυτά που κερδίζουν από την εκμετάλλευση της πόλης. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Τη στιγμή που εν μέσω οικονομικής κρίσης, όλοι στέφονται προς το κράτος και τους δημόσιους φορείς για την υπέρβαση της, η κυβέρνηση με τη ρύθμιση αυτή δείχνει να μην έχει καταλάβει τίποτα. Πριμοδοτεί τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ακυρώνοντας τις όποιες δυνατότητες παρέμβασης τους.

Ο δήμος Αθηναίων, μαζί με τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Αθήνας, οφείλει να διεκδικήσει την ακύρωση της ρύθμισης. Θεωρούμε ότι με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, η δημοτική αρχή οφείλει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να προκαλέσει συζήτηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών του δήμου και την επαναξιολόγηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού.

Tags: