Το μετρό στο επίκεντρο της συνάντησης Τζιτζικώστα-Τζαβάρα

Στο ζήτημα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου επικεντρώθηκε η συνάντηση εργασίας που είχαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας με τον  Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Αναφερόμενος στο επίκαιρο ζήτημα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε από τον κ. Τζαβάρα την εξεύρεση λύσης με γνώμονα τη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με το αναπτυξιακό έργο του Μετρό. Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε υπόψη του Αναπληρωτή Υπουργού τις προτάσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ και της ομάδας του ΤΕΕ που συστάθηκαν για το θέμα, οι οποίες παρουσιάζουν δυνατότητες συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με το Μετρό. «Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωταγωνιστεί στη δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα, διοργανώνοντας στοχευμένες δράσεις που προωθούν το δημόσιο διάλογο με όλους τους φορείς. Είμαστε υπέρ της προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η πολιτισμική μας κληρονομιά και, παράλληλα, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το αναπτυξιακό έργο του Μετρό, ένα έργο πνοής όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Στηρίζουμε τις επιστημονικά και τεχνικά εφικτές λύσεις των ειδικών  υπέρ της  συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με το Μετρό», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, δήλωσε ότι «για το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, η λύση της συνύπαρξης είναι αποδεκτή, εφ’ όσον υπάρχει επιστημονικά και τεχνικά αποδεκτή λύση, με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, ώστε να προχωρήσει επιτυχώς το έργο και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις».

Eπίσης συζητήθηκε το θέμα της βέλτιστης και βιώσιμης διαχείρισης της Μονής Λαζαριστών, με τη μείωση του κόστους λειτουργίας, καθώς και των συμμετοχών των εμπλεκόμενων φορέων. «Θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη Μονή Λαζαριστών και να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία της. Για το λόγο αυτό, στο τελευταίο ΔΣ αποφασίσαμε μια αναπροσαρμογή στις συμμετοχές των εταίρων, με σκοπό να συμβαδίζουν με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και να μπορούν να καταβάλλονται με συνέπεια. Από κει και πέρα, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις της Μονής προσελκύοντας πολιτιστικές δραστηριότητες που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών, δίνοντας ζωή στη δυτική Θεσσαλονίκη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΜΕΤΡΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ


Αφήστε μια απάντηση