Το καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο «Ανακύκλωση στο Σπίτι» εγκαινίασε ο Δήμος Αμαρουσίου

Την έναρξη ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού έργου, με τίτλο «Ανακύκλωση στο Σπίτι», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life plus, εγκαινίασε ο Δήμος Αμαρουσίου, με την ανάπτυξη και παρουσίαση του πρώτου οικιακού οικολογικού ανακυκλωτή, στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο δημαρχείο Αμαρουσίου.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ο Εθνικός Εκπρόσωπος για το πρόγραμμα LIFE από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Πρωτόπαπας, η Καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κα Μαρία Λοϊζίδου – Μαλαμή, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης, ενεργών πολιτών και εθελοντών.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης στο καλωσόρισμά του προς τους παρευρισκόμενους υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος. «Για εμάς στο Δήμο Αμαρουσίου η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αποτελούν προτεραιότητα και το αποδεικνύουμε εμπράκτως καθημερινά. Αρωγοί στην προσπάθειά μας είστε εσείς οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης μας, που επιθυμείτε με την παρουσία σας να συμμετέχετε ενεργά στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας» σημείωσε ο κος Πατούλης προσθέτοντας ότι «θα ήταν ιδανικό δράσεις σαν αυτή να υλοποιούνται σε κάθε Δήμο, σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό, ή σε κάθε γραφείο σε καθημερινή βάση, προκειμένου η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων μας.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αμαρουσίου εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης και είναι πιστοποιημένος με ISO 14001, ενώ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με φορείς όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έχει υλοποιήσει προγράμματα όπως οι «Ενεργειακοί Πρεσβευτές» και οι «Ενεργειακές γειτονιές».

Έχει υπογράψει επίσης το «Σύμφωνο Δημάρχων για την Ενέργεια και την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής», οργανώνοντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης των συμπολιτών και των μαθητών της πόλης.

Συμμετέχει παράλληλα ενεργά στην εφαρμογή συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, συνεργαζόμενος με όλα τα εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

 

Ειδικότερα, στο Μαρούσι έχει ξεκινήσει από το 1994 η εφαρμογή ενός πολυσυλλεκτικού συστήματος ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το οποίο καταφέρνει σήμερα να παρέχει τη δυνατότητα ανακύκλωσης μίας σειρά υλικών όπως: υλικών συσκευασίας, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λαμπτήρων ματαριών οικιακού τύπου και πολλών άλλων υλικών.

Nα σημειωθεί ότι το έργο «Ανακύκλωση στο Σπίτι» που υλοποιείται από το Δήμο Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας και τη Συμβουλευτική Εταιρεία Envireco, αφορά στο σχεδιασμό,στην κατασκευή και στην πιλοτική λειτουργία μιας οικιακής συσκευής ανακύκλωσης και συμπίεσης οικιακών απορριμμάτων χαρτιού μετάλλου και πλαστικού.

Η λειτουργία του οικιακού ανακυκλωτή θα συμβάλει:

-Στην καλύτερη διαλογή των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν.

-Στη μεγαλύτερη αξιοποίηση των χρήσιμων υλικών που περιέχονται στα σκουπίδια μας.

-Στην επίτευξη υψηλότερων ποσοστών ανακύκλωσης ανά σπίτι.

-Στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.

-Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που εναποτίθενται στις χωματερές.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!