Το αίνιγμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης και οι… παρενέργειες

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί το αίνιγμα των υποψηφιοτήτων για το δήμο της Θεσσαλονίκης. Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πολύ μεγάλη σημασία, καθώς θα αποτελέσουν εκτός από κριτήριο για την πρώτη έπειτα από δεκαετίες μη νεοδημοκρατική διοίκηση στον κεντρικό δήμο και μια αφορμή για την πολιτική έκφραση των ψηφοφόρων, με αντανάκλαση στην κεντρική πολιτική σκηνή και τις επιλογές της.

Ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, έχει ήδη ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος. Και αν και ο ίδιος ή η διοίκησή του δεν θέλουν να χαρακτηρίζονται μνημονιακοί –πόσο μάλλον η παράταξή του, η «Πρωτοβουλία»- τα υπάρχοντα σενάρια θέλουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης να στηρίζουν λιγότερο ή περισσότερο φανερά την επανεκλογή του.

Αν για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν τίθενται τόσο ισχυρά διλήμματα, για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούν πλέον το νέο δίπολο, το παζλ είναι δυσεπίλυτο. Η ΝΔ δυσκολεύεται να στηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη για δήμαρχο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα για δεύτερη θητεία. «Η στάση Μπουτάρη και αρκετές από τις θέσεις του, ιδίως στα εθνικά θέματα, απέχουν πολύ από τις παραδόσεις της κομματικής βάσης της ΝΔ, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να απευθυνθούμε στους ψηφοφόρους μας και να τους πείσουμε να στηρίξουν Μπουτάρη», είπε στη Voria.gr στέλεχος της ΝΔ.

Σε τοπικό εσωκομματικό επίπεδο, λοιπόν, κάτι τέτοιο θεωρείται αυτή τη στιγμή αδιανόητο. Όχι όμως και σε κεντρικό επίπεδο…

Ο κ. Μπουτάρης χαίρει εκτίμησης σε μια σειρά στελεχών της ΝΔ (ακόμη και τοπικών που αποφεύγουν να πάρουν θέση), παρότι με τις πρόσφατες αποφάσεις του φάνηκε να απομακρύνει τον «δεξιό πυρήνα» της παράταξής του από αξιώματα. Η «περιθωριοποίηση» του Χασδάι Καπόν πυροδότησε ένα τέτοιο κλίμα, όμως όπως έλεγαν και στελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης, «όχι και να είναι παράγοντας της ΝΔ ο κ. Καπόν…».

Εξάλλου, υπάρχουν κι άλλα στελέχη (οι λεγόμενοι τεχνοκράτες) της «Πρωτοβουλίας», που έχουν καλή μαρτυρία στις τάξεις της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, παρότι και οι ίδιοι δεν ανήκουν στη λεγόμενη μνημονιακή πτέρυγα. Ετσι κι αλλιώς σε επίπεδο στελεχών και βάσης ακόμη και οι Νεοδημοκράτες δεν μπορούν να θεωρηθούν υπέρμαχοι του μνημονίου…

Στη ΝΔ υπάρχει προβληματισμός από την πρόωρη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Κώστα Γκιουλέκα για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό επειδή ο κ. Γκιουλέκας, ενώ προβάλλει ως κομματική υποψηφιότητα, τονίζεται ότι δεν ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος σε συνεννόηση με το κόμμα.

Άλλωστε, δεν είναι στον… αέρα τα σενάρια που θέλουν συνεννόηση μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη στήριξη συγκεκριμένης προέλευσης υποψηφίων στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα στηρίξουν μια υποψηφιότητα νεοδημοκρατικής επιλογής για το δήμο Αθηναίων, μια υποψηφιότητα επιλογής της ΔΗΜΑΡ για το δήμο Πειραιά και τον κ. Μπουτάρη (επιλογή ΠΑΣΟΚ) για το δήμο της Θεσσαλονίκης. Και όλα αυτά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κομματικών οργανώσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ειδικά στη ΝΔ.

Γενικότερος στόχος αυτής της προσέγγισης, εφόσον βέβαια υιοθετηθεί, θα είναι η προσπάθεια δημιουργίας μπλοκ ενάντια στις αντιμνημονιακές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, λοιπόν, το έξυπνο πρωταπριλιάτικο της Voria.gr, την περασμένη Δευτέρα, που συζητήθηκε πολύ στην πόλη, να εξελίσσεται σε πραγματικό σενάριο…

O γρίφος του ΣΥΡΙΖΑ

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν έμεινε εκτός συζήτησης και σεναρίων. Όμως στη Θεσσαλονίκη οι επιλογές είναι και λιγοστές και δύσκολες.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης θα ήταν αναμφισβήτητα η πρώτη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο της Θεσσαλονίκης, έστω κι αν δεν έχει την αναγνωρισιμότητα των κ.κ. Μπουτάρη και Γκιουλέκα. Εξάλλου, τα τοπικά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για τον κ. Μηταφίδη («θέτει πάντα τον εαυτό του στην υπηρεσία του κόμματος και του κινήματος γενικότερα», «είναι ένας στρατιώτης, με κύρος στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και αν μη τι άλλο ανιδιοτελής, όπως απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση»). Ανασταλτικός παράγοντας, εκτός της αναγνωρισιμότητας, είναι και η ηλικία (όχι ότι ο κ. Μπουτάρης είναι… νεολαίος).

Έτσι, θεωρείται πιθανό ο κ. Μηταφίδης να μην είναι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αλλάξει επίπεδο (κεντρικά) μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

«Είναι τόσο ρευστά πολιτικά και κοινωνικά τα πράγματα που είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για πρόσωπα», λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Στόχος τους είναι να βρεθεί ένας υποψήφιος που να σηματοδοτεί, να εκφράζει και να πρεσβεύει πολιτικά τις αντιμνημονιακές και αντινεοφιλευλεύθερες πολιτικές. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα δεν αποκλείουν ευρύτερες συμμαχίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν βρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος, όμως επισημαίνουν ότι «συνειδητά δεν μπαίνουμε στην ονοματολογία για κανένα δήμο, διότι θεωρούμε ότι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να οργανωθούν κινήματα αντίστασης στην πολιτική που χτυπάει τόσο την Αυτοδιοίκηση όσο και τους πολίτες. Αυτής της αντίληψης θα προσπαθήσουμε να είναι και τα δημοτικά σχήματα που θα υποστηρίξουμε».

Στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως όσο θα οξύνεται η κρίση, τόσο οι δημοτικές εκλογές θα λαμβάνουν πολιτικό χαρακτήρα. Αν στο παρελθόν, σημειώνουν, υπήρχε ένας αμιγώς αυτοδιοικητικός χαρακτήρας σε ποσοστό 50%, πλέον ο χαρακτήρας των επόμενων εκλογών της Αυτοδιοίκησης θα είναι καθαρά πολιτικός. «Η μάχη θα δοθεί με ξεκάθαρα μπλοκ και θα είναι στη βάση της κεντρικής πολιτικής. Τα πρόσωπα θα παίξουν πολύ μικρότερο ρόλο», επισήμαναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Η μάχη έτσι κι αλλιώς θα επικεντρωθεί όχι στο κλασικό δίπολο «προοδευτικού υποψηφίου» – «συντηρητικού υποψηφίου», αλλά στο δίπολο «τρικομματικού υποψηφίου» – «Υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ» αυτή τη φορά εξαιτίας των κρίσιμων επιλογών για την καθημερινότητα των πολιτών. Η συζήτηση σχεδόν ένα χρόνο πριν από τις εκλογές έχει ανοίξει στη Θεσσαλονίκη, όμως οι όποιες επιλογές θα γίνουν οριστικά από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πάντως, η τοπική δημοτική παράταξη που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα μεγάλη εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, με κεντρική ομιλήτρια την κ. Ηρώ Διώτη.

Πηγή: Voria.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΟΥΤΑΦΙΔΗΣ, ΥΠΟΦΗΨΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ


Αφήστε μια απάντηση