Το 82,3 % δηλώνει ότι δεν επιθυμεί στήριξη από τα κόμματα «ΝΑΙ» ΣΤΟ 42% ΛΕΝΕ ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ Θετική αποτίμηση του «Καποδίστρια» από τρεις στους τέσσερις - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
9
Φεβρουάριος
Back

Το 82,3 % δηλώνει ότι δεν επιθυμεί στήριξη από τα κόμματα «ΝΑΙ» ΣΤΟ 42% ΛΕΝΕ ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ Θετική αποτίμηση του «Καποδίστρια» από τρεις στους τέσσερις

Πλειοψηφικό ρεύμα ανάμεσα στους δημάρχους της χώρας έχει το εκλογικό σύστημα που προβλέπει εκλογή από τον πρώτο γύρο με 42% και όχι με 50%+1.

Αυτό προκύπτει από τις επώνυμες απαντήσεις των 830 από τους 900 αιρετούς σε σχετικό ερωτηματολόγιο της εταιρείας Κάπα Research. Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2010 κατόπιν παραγγελίας του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).

Συγκεκριμένα, θετικοί απέναντι στο 42% («είναι σωστό μέτρο») που θεσπίσθηκε από την κυβέρνησης της ΝΔ στις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές εμφανίζονται έξι στους δέκα δημάρχους («ναι» 45,1 και «μάλλον ναι» 14,4%), ενώ αρνητικοί οι υπόλοιποι τέσσερις («μάλλον όχι» 12,8 και «όχι» 27,1). Επιπλέον, σχεδόν παραπλήσια είναι τα ποσοστά του να παραμείνει το 42% (56,6%) ή να επανέλθει το 50%+1 (41,8%)

Οι απαντήσεις αυτές εξηγούν εν μέρει και την προαναγγελία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή ότι παρότι ψηφίσθηκε το 50%+1 η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο με τα κόμματα για την επαναφορά του 42% ή άλλου παραπλήσιου εκλογικού συστήματος (για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/content/6907)

( Για να διαβάσετε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Πεταλωτή και του δημάρχου Αθηναίων και προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνη, για το 42%, κάντε κλίκ εδώ : http://www.aftodioikisi.gr/content/6951 και εδώ http://www.aftodioikisi.gr/content/6952)

«Όχι» σε στήριξη από τα κόμματα

Όσον αφορά τη στήριξη από τα κόμματα, εδώ η πλειοψηφία του «όχι» είναι συντριπτική: Το 82,3% δηλώνει ότι δεν θέλει να συνεχίσουν τα κόμματα να δηλώνουν υποστήριξη σε υποψηφίους δημάρχους και μόλις το 12,3 % (λίγο παραπάνω από ένας στους δέκα) λέει «ναι» σ’ αυτή την πρακτική. Επιπλέον, φαίνεται πως και ο «Καλλικράτης» επηρέασε δύο στους δέκα δημάρχους (ποσοστό 21,3%) και δηλώνουν ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι (πάντως το 78,7% δηλώνουν πως θα είναι εκ νέου). Να σημειωθεί ότι σε ανάλογη έρευνα το 2002 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 12,3 και 84,7%

«Καποδίστριας»: Θετική αποτίμηση

Θετική είναι και η αποτίμηση του «Καποδίστρια» από τους αιρετούς. Το 74% του 2002 («βελτίωσε την κατάσταση») έγινε 75,8% το 2010, ενώ το «δεν άλλαξε την κατάσταση» και «έκανε την κατάσταση χειρότερη» παρέμειναν στην ουσία στα ίδια επίπεδα (16,6 και 17% και 6,6 και 7,3% αντίστοιχα)

Όχι στην απλή αναλογική

Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές εκλογές περίπου τρεις στους τέσσερις δημάρχους ζητούν ισχυρές κυβερνήσεις (ποσοστό 73,8%), ενώ το 24,6% επιθυμεί την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Περίπου στα ίδια ποσοστα κυμαίνονται και τα ποσοστά των δημάρχων που δεν θεωρούν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι σήμερα έτοιμο να δώσει λύσεις κυβερνήσεων συνεργασίας σε περίπτωση καθιέρωσης απλής αναλογικής (74,7% «όχι» και «μάλλον όχι») και αυτών που πιστεύουν το αντίθετο (24,8 «ναι» και «μάλλον ναι»)

Για τα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με τον «Καλλικράτη» κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/content/6920

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!