την-αξιοπιστία-του-αεροδρομίου-ιωανν-117412
ΔΗΜΟΙ | 08.04.2016 | 17:04

Την αξιοπιστία του αεροδρομίου Ιωαννίνων διεκδικεί ο δήμος Ιωαννιτών

Με επιστολή στον πρωθυπουργό θα διεκδικήσουν οι φορείς της πόλης των Ιωαννίνων την διασφάλιση της πτητικής αξιοπιστίας του τοπικού αεροδρομίου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, “σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Ιωαννιτών και πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, όλοι οι φορείς της περιοχής συναποφάσισαν να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες, αρχής γενομένης από την ανοιχτή επιστολή που θα απευθύνουν στον πρωθυπουργό της χώρας, ώστε να εξασφαλίσουν σαφείς δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που αφορά στην εξασφάλιση της πτητικής αξιοπιστίας του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, με την τοποθέτηση των κατάλληλων συστημάτων προσέγγισης αεροσκαφών.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, συγκάλεσε τη σύσκεψη, εκφράζοντας την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής πως για όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου πρέπει να υπάρχει «ένωση δυνάμεων» και κοινή διεκδίκηση. Σκοπός της ήταν να γίνει ενημέρωση στους συμμετέχοντες για τις εξελίξεις που υπάρχουν μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα, όπου η Δημοτική Αρχή πληροφορήθηκε με έκπληξη πως η ΥΠΑ αφαίρεσε το αεροδρόμιο Ιωαννίνων από την ομάδα των τεσσάρων αεροδρομίων της χώρας στα οποία θα χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα Horizon 2020 η ανάπτυξη διαδικασιών προσέγγισης. Πειστική απάντηση στο γιατί συνέβη αυτό δεν υπήρξε.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν: ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, οι βουλευτές Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος (πρόσκληση απευθύνθηκε σε όλους τους βουλευτές), ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, Μετσόβου, Κώστας Τζαφέας, Ζαγορίου, Βασίλης Σπύρου, Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, Κόνιτσας, Αντρέας Παπασπύρου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Δωδώνης, Γιώργος Θεοχάρης, οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Μήτσης, ΤΕΕ/ΤΗ, Χρήστος Παπαβρανούσης, Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνα ΠαπαΪωάνου, ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Θωμάς Μπασογιάννης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Κώστας Βλάχος και ο υπεύθυνος Ανάπτυξης της Ένωσης, Σαμ Κωδούνης.

Με την αποστολή επιστολής στον πρωθυπουργό συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες, εκτός από τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαφωνία όμως που δεν αφορά στην ουσία του θέματος, αλλά σε διαδικαστικούς λόγους. Υποστήριξαν πως η επιστολή θα έπρεπε να αποσταλεί στην ΥΠΑ και στο Υπουργείο Μεταφορών.

Απαίτηση για αξιόπιστο Αεροδρόμιο

Με δεδομένο πως μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών, η ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων έχει δρομολογηθεί, αυτό που απασχολεί τους τοπικούς φορείς είναι η «επόμενη μέρα», δηλαδή η εξασφάλιση της πτητικής αξιοπιστίας του αεροδρομίου.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, «θεωρούμε αξιόπιστη τη δέσμευση που ανέλαβε ο Γ.Γ. Υποδομών, Γιώργος Δέδες στην πρόσφατη επίσκεψη του, για το ότι είμαστε στην τελευταία παράταση και τα έργα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και τα κτιριακά θα ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο. Το ζητούμενο είναι πως θα εξασφαλίσουμε την τοποθέτηση εκείνων των συστημάτων για να μην οδηγούμαστε σε ακυρώσεις πτήσεων και αναξιοπιστία του αεροδρομίου».

Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, διατύπωσαν την κοινή θέση, πως «είναι κομβικής σημασίας η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο και με πτητική αξιοπιστία Αεροδρόμιο, ικανό να υποδέχεται πτήσεις και από το εξωτερικό και το οποίο θα εξυπηρετεί συνολικά τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής μας και κυρίως τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού».

Όλοι επίσης διατύπωσαν την κοινή θέση πως «υπερβαίνει κάθε λογική η σκέψη ότι το Ελληνικό Δημόσιο δαπανά περίπου 22 εκατ. ευρώ για ένα Αεροδρόμιο που θα απαξιωθεί με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού, εάν δεν εξασφαλιστεί η πτητική του αξιοπιστία με την τοποθέτηση του κατάλληλου συστήματος προσέγγισης, ώστε να εξυπηρετεί την τουριστική στρατηγική στην οποία επενδύει δυναμικά και συντονισμένα η περιοχή μας».

Παλινωδίες που συνεχίζονται με χρονική αλληλουχία

Στην έναρξη της σύσκεψης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας, ενημέρωσαν για τις κινήσεις που έχουν γίνει έως σήμερα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής που θέτει ψηλά στην «ατζέντα της» το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ακολουθώντας στην ενημέρωση τη χρονική αλληλουχία των ενεργειών και των αποτελεσμάτων αυτών.

1. Το Νοέμβριο του 2014, στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης , η σημερινή Δημοτική Αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της επεδίωξε και πραγματοποιήθηκε σύσκεψης με τη συμμετοχή της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, στελεχών της ΥΠΑ και της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων.

Το θετικό είναι πως για πρώτη φορά σε εκείνη τη σύσκεψη η ΥΠΑ διατύπωσε ξεκάθαρα τη θέση ότι «θεωρεί ισχυρή την πιθανότητα καταλληλότητας άλλου τύπου σύγχρονων οργάνων προσέγγισης στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων», (εκτός τους ILS στο οποίο επικεντρώνονταν οι συζητήσεις στο παρελθόν και το οποίο η ΥΠΑ θεωρούσε ακατάλληλο) και η ΥΠΑ δεσμεύθηκε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών (διερεύνηση συστημάτων και κόστους, εκπόνηση μελετών κλ.π.)

Η ΥΠΑ όχι μόνο ουδέποτε προχώρησε στα συμφωνηθέντα, αλλά ο τότε Διοικητής κ. Κούκιας απαξίωνε ακόμη και να απαντήσει στις αλλεπάλληλες επιστολές του Δημάρχου Ιωαννίνων.

2. Τον Απρίλιο – Μάιο του 2015 και ενώ είχε αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, οι ελπίδες για θετική αντιμετώπιση του θέματος του Αεροδρομίου Ιωαννίνων αναπτερώθηκαν τόσο από τις απαντήσεις που εδόθησαν στη Βουλή (όπου έφθασε δύο φορές το θέμα του Αεροδρομίου) από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όσο και από τις συνομιλίες της Δημοτικής Αρχής με την ηγεσία του Υπουργείου και το νέο Διοικητή της ΥΠΑ κ. Λιντζεράκο.

Η ΥΠΑ εγγράφως – με έγγραφο κατατεθειμένο στη Βουλή- δεσμεύθηκε ότι:

Α) «ήδη προβαίνει σε αναθεώρηση υφιστάμενων προδιαγραφών για την εγκατάσταση συστήματος GBAS CAT I (GAST C) στον Αερολιμένα Ιωαννίνων, με παράλληλη εξέταση της δυνατότητας προδιαγραφής συστήματος GBAS CAT II (GAST D)».

Β) καθώς επίσης και πως πέραν αυτού «και προκειμένου η ΥΠΑ να διασφαλίσει με κάθε τρόπο επιπρόσθετες ή και εναλλακτικές του GBAS διαδικασίες PNP ARCH για τον Αερολιμένα, έχει ήδη συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020, στο οποίο ρητά προβλέπεται η ανάπτυξη των διαδικασιών αυτών για τους Αερολιμένες Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Κω και Μυτιλήνης, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2017».

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες επιστολές του Δημάρχου Ιωαννίνων στο Διοικητή της ΥΠΑ στις οποίες ζητούνταν να επικυρωθούν εγγράφως τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν προφορικά στις συναντήσεις που έγιναν, αλλά ουδέποτε υπήρξε απάντηση.

3. Πρόσφατα, στις 16 Μαρτίου 2016, σε σύσκεψη που επεδίωξε ο Δήμος Ιωαννιτών και πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών με τη συμμετοχή του ΓΓ. Υποδομών κ. Δέδε, του Διοικητή της ΥΠΑ κ. Λιντζεράκου, του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Μπέγκα και των τεσσάρων βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώθηκε πως παρά τις δεσμεύσεις της ΥΠΑ, οι παλινωδίες συνεχίζονται.

«Στη σύσκεψη αυτή με πολύ μεγάλη έκπληξη μας πληροφορηθήκαμε ότι η ΥΠΑ έχει εξαιρέσει το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων από την τετράδα των τεσσάρων Αεροδρομίων του προγράμματος Horizon 2020 και πως γενικώς και αορίστως θα το εντάξει σε μια δεύτερη ομάδα αεροδρομίων (άγνωστο πότε) στην οποία θα προωθήσει διαδικασίες PNP ARCH», είπε ο κ. Μπέγκας.

Μάλιστα ενδεικτικό του συνεχιζόμενου εμπαιγμού και από τη νέα ηγεσία της ΥΠΑ είναι το ότι αν και δεσμεύθηκε ο κ. Λιντζεράκος να αποστείλει μέχρι τις 24 Μαρτίου επιστολή προς όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, όπου θα καταγράφονται εγγράφως όλες οι ενέργειες και ο σχεδιασμός της ΥΠΑ που αφορούν στην εξασφάλιση της πτητικής αξιοπιστίας του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, η επιστολή … δεν εστάλη ποτέ!

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη,

-οι φορείς της περιοχής θα ζητήσουν απάντηση στο γιατί αφαιρέθηκε το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων από την ομάδα των τεσσάρων αεροδρομίων του Horizon απαιτώντας να επανέλθει.

-θα ζητήσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για την εκπόνηση μελετών και την τοποθέτηση συστήματος προσέγγισης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

– θα απευθυνθούν με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας τη δική του παρέμβαση για το Αεροδρόμιο”.