Τι περιμένουν από τη συνάντηση με τον Τσίπρα δήμαρχοι και περιφερειάρχες

Στις σημερινές επαφές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρας, με τα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα συγκεντρώνονται τα βλέμματα από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνάντηση με την ΕΝΠΕ θα έχει ο πρωθυπουργός σήμερα στις 12.00, στο Μέγαρο Μαξίμου και λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 15.00, ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί την ΚΕΔΕ.

Η Αυτοδιοίκηση έχει αντιδράσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή και με την οποία μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κυρίως για τον μονομερή και αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο ενήργησε η κυβέρνηση.

Τόσο από πλευράς περιφερειών όσο και δήμων έχει αποσαφηνιστεί ότι υπάρχουν προθέσεις συμβολής στις εκρηκτικές ανάγκες που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα. Αρχικός στόχος, να ενημερωθούν υπεύθυνα από τον ίδιο τον πρωθυπουργός, μετά την έκδοση της ΠΝΠ, για την πραγματική διάσταση του υφιστάμενου προβλήματος.

Ωστόσο, οι αιρετοί περιμένουν περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν ενέργειες από πλευράς κυβέρνησης που θα οδηγήσουν σε θεσμική εκτροπή. Ακόμη, θα ζητήσουν διευκρινήσεις για το πως θα διασφαλιστεί νομοθετικά ο τρόπος και ο μηχανισμός με τον οποίο θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ΟΤΑ στα χρήματά τους, που θα παραμένουν δεσμευμένα στην Τράπεζα, χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο σκοπιμότητας.

Τέλος, ως προς την κίνηση συμβολής στην εθνική προσπάθεια, αιρετοί θα ζητήσουν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων, τα οποία, προφανώς, αναμένεται να εξειδικεύσει στο μέλλον, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΚΕΔΕ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ, ΕΝΠΕ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΠΝΠ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!