Τι φοβούνται, τι ελπίζουν τα κόμματα στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών – Οι κρίσιμες περιφέρειες και δήμοι

Είναι πανθομολογούμενο ότι οι εντυπώσεις το βράδυ των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών κρίνονται από τα αποτελέσματα στις 13 περιφέρειες και, κυρίως, στους πέντε μεγάλους δήμους. Εκεί, άλλωστε, στοχεύουν και τα επιτελεία των κομμάτων ώστε να «βάψουν» το χάρτη των εκλογών το βράδυ της 18ης Μαΐου γαλάζιο, ροζ, πράσινο με ολίγον, βεβαίως, από… λευκό.

Τα σημερινά δεδομένα….

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα σημερινά δεδομένα με βάση τις εκλογές του 2010:

–       Η ΝΔ έχει πέντε περιφέρειες: Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και Ιόνια και έναν από τους τρεις μεγάλους δήμους (Δήμος Πειραιά)

–       Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει καμία περιφέρεια αλλά δεν είναι ούτε κάνει μείζων αντιπολίτευση, ενώ από τους μεγάλους δήμους στήριξε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ  το 2010 τον (ανεξάρτητο) προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ  Γιάννη Δημαρά στην Πάτρα αλλά σε αυτές τις εκλογές επέλεξε όπως και στους περισσότερους δήμους της χώρας, μία στενά κομματική επιλογή, τον Κώστα Σπαρτινό

–       Το ΠΑΣΟΚ έχει τις υπόλοιπες 7+1 συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην οποία ο Πέτρος Τατούλης είχε εκλεγεί μεν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά ως ανεξάρτητος και τους τρεις από τους πέντε μεγάλους Δήμους: Συγκεκριμένα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη είχαν εκλεγεί οι ανεξάρτητοι Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης με τη στήριξη και άλλων κομμάτων με προεξάρχουσα τη ΔΗΜΑΡ, ενώ στο Ηράκλειο ο Γιάννης Κουράκης.

…και ο πήχης

–       Στη Συγγρού θεωρούν ότι θα είναι στο β΄ γύρο σε δέκα περιφέρειες: Μάλιστα, στις δέκα από αυτές (Θεσσαλία, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια) έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι θα κόψουν πρώτοι το νήμα, ενώ για τον Κ. Μπακογιάννη στη Στερεά και τον Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο έχουν βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να εκλεγούν από τον α΄ γύρο.  Παράλληλα θεωρούν ότι παλεύουν για το β΄ γύρο, οι Σ. Τσόκας (Κρήτη), Α, Κατσανιώτης (Δ. Ελλάδα). Ωστόσο, ανησυχία υπάρχει για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας υπάρχει ανησυχία, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος της ΝΔ δύσκολα θα μπει στον β΄ γύρο. Αναφορικά με τους δήμους θεωρούν ότι ο ο νυν δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος θα κόψει πρώτος το νήμα για το β΄ γύρο, ενώ τα στοιχεία τους δείχνουν ότι στο β΄ γύρο θα είναι οι  Α. Σπηλιωτόπουλος στην Αθήνα, ο Σ. Καλαφάτης στη Θεσσαλονίκη και ο Κώστας Χριστόπουλος στην Πάτρα, αν και ο ίδιος έχει ζητήσει να αναφέρεται ως ανεξάρτητος. Πάντως, στελέχη της ΝΔ αναγνωρίζουν ότι θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα άσχημες εντυπώσεις στην περίπτωση που δεν περάσουν στον β΄ γύρο οι κύριοι Κουμουτσάκος και Σπηλιωτόπουλος, δηλαδή, οι υποψήφιοι του κόμματος στις δύο κορυφαίες μάχες των αυτοδιοικητικών εκλογών.

–       Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι θα είναι σίγουρα στο β΄ γύρο σε εννέα περιφέρειες: Αττική, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Ιόνια,  Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα πιστεύουν ότι παλεύουν με μεγαλύτερες ή μικρότερες πιθανότητες την είσοδο στο β΄ γύρο σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Νότιο Αιγαίο αλλά και Δυτική Μακεδονία, ενώ δύσκολα φαίνεται ότι είναι τα πράγματα στην «γαλάζια» Κεντρική Μακεδονία για την Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Αναφορικά με τους δήμους, η μεγάλη ελπίδα της Κουμουνδούρου είναι η είσοδος στο β΄ γύρο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενώ θεωρούν ότι έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη τύχη, κατά σειρά, ο Ηλίας Λυγερός (Ηράκλειο), Θοδωρής Δρίτσας (Πειραιάς), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (Θεσσαλονίκη) και ο Κώστας Σπαρτινός (Πάτρα).

–       Στην Χαριλάου Τρικούπη, αν και δεν έδωσαν χρίσματα και όλοι οι περιφερειάρχες που είχαν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ το 2010 εμφανίζονται, πλέον, ως ανεξάρτητοι,  θεωρούν ότι είναι φαβορί οι: Γιάννης Σγουρός στην Αττική, Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη, Απόστολος Κατσιφάρας στην Δυτική Ελλάδα, ενώ θεωρούν ότι θα είναι σίγουρα στο β΄ γύρο οι Νάσος Γιακαλής στο Βόρειο Αιγαίο, ο Γιάννης Μαχαιρίδης στο Νότιο Αιγαίο και ο Άρης Γιαννακίδης στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Επίσης, υπενθυμίζουν ότι στηρίζουν, όπως και το 2010 τον Πέτρο Τατούλη στην Πελοπόννησο.  Δηλαδή, σε συνολικά εφτά περιφέρειες, θεωρούν θα είναι στο β’  γύρο. Αναφορικά με τις υπόλοιπες έξι, θεωρούν ότι παλεύουν τα Ιόνια με την Άντζελα Γκερέκου τη Θεσσαλία με το Νίκο Τσιλιμίγκα και τη Δυτική Μακεδονία με τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ενώ μικρές είναι οι πιθανότητες για τη Νιόβη Παυλίδου στην Κεντρική Μακεδονία και Γιώργος Ζάψας στην Ήπειρο. Υπενθυμίζεται ότι στη Στερεά Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του νυν περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει υποψήφιο. Αναφορικά με τους δήμους, στη Χαριλάου Τρικούπη «πιστώνουν» στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, εννοείται και του Γιάννη Κουράκη στο Ηράκλειο, ενώ σε Πάτρα και Πειραιά δεν έχει υποψήφιο.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ, ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!