τι-απαντά-ο-άνθιμος-μετά-το-σάλο-για-το-143686
ΔΗΜΟΙ | 13.10.2015 | 19:44

Τι απαντά ο Άνθιμος μετά το σάλο για το βιασμό 7χρονου στο Παπάφειο

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί με ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, μετά το σάλο που ξέσπασε στο πανελλήνιο από την αποκάλυψη για απόπειρα συγκάλυψης της καταγγελίας για βιασμό αγοριού 7μισι ετών στο Παπάφειο ίδρυμα, όπου ο ίδιος είναι πρόεδρος, από άλλο ανήλικο τρόφιμο και μάλιστα κατ΄εξακολούθηση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο για «παραβατικές συμπεριφορές» των τροφίμων, οι οποίες συχνά είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Σε κάθε περίπτωση αναφέρει ότι έχουν διαταχθεί έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπήρξε εσκεμμένη παράληψη από πλευράς του προσωπικού ή της διοίκησης του ιδρύματος και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιβληθούν κυρώσεις.

Εξαπολύει ωστόσο τα βέλη του κατά των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι το περιστατικό «δεν δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό», επισημαίνοντας ότι είναι το…. «μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία» του ιδρύματος.

Η επιστολή Ανθιμου:

«Το Παπάφειο τυγχάνει αναγνωρισμένο κοινωφελές ίδρυμα με μακρά προσφορά στον τόπο και ταυτοχρόνως ΝΠΔΔ. Το διοικητικό του συμβούλιο και το προσωπικό του υπό αντίξοες συνθήκες και παρά την έλλειψη επαρκών πόρων, αναλώνεται στην περίθαλψη και συντήρηση των τροφίμων του, αρρένων ορ­φανών παιδιών, παρέχοντας σ’ αυτά κάθε μέσο αναγκαίο για την διαβίωση, ε­πιμόρφωση, καλλιέργεια, εκπαίδευση, προαγωγή και ανάπτυξη των προσωπι­κοτήτων τους.

Είναι ευρύτερα γνωστό ότι, το Παπάφειο, όπως και άλλοι οργα­νωμένοι χώροι διαβίωσης ανηλίκων, που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφα­λούς παραμονής τους υπό άριστες συνθήκες διαβίωσης, επιλέγονται από αρ­μόδιες κρατικές και εισαγγελικές αρχές προκειμένου να απαιτηθεί φιλοξενία προσώπων, τελούντων υπό δυσχερείς καταστάσεις στο οικογενειακό και ευρύ­τερο περιβάλλον τους. Τα πρόσωπα αυτά δεν εγκλιματίζονται πάντοτε στο πε­ριβάλλον του Ιδρύματος και η τριβή τους με τους λοιπούς τροφίμους δημιουρ­γεί δυσανεξίες και προβλήματα.

Το Παπάφειο, παρά τις ελλείψεις του σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείσει την φι­λοξενία προσώπων, τα οποία οι αρμόδιοι Εισαγγελείς μάς καλούν να περιθάλψωμε. Από εκεί και πέρα, στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια αποτροπής παραβατικών συμπεριφορών, η οποία, όπως και κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, δεν επιτυγχάνει πάντοτε πλήρως ικανοποιη­τικά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση κακοποιήσεως επτάχρονου τροφίμου μας, που απασχόλησε όλως προσφάτως τα ΜΜΕ, το Ίδρυμά μας διέταξε δια των αρμοδίων οργάνων του έρευνα, προκειμένου να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, το οποίο παραλλήλως αποτελεί αντικείμενο ερεύνης και της δικαιοσύνης και βεβαιώνει την κοινή γνώ­μη πως εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοικήσεως παρέλειψαν εσκεμμένως να ενεργήσουν όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, θα επι­βληθούν οι δέουσες κυρώσεις. Η αυτονόητη δε ευαισθησία του θέματος, φρο­νούμε ότι δεν  δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό.

Επισημαίνομε ωστόσο ότι, το περιστατικό αυτό είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του Ιδρύματος μας, και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την δυσφήμιση του έργου μας.

Τέλος, αξιολογώντας την όλη υπόθεση νομίζομε ότι πρέπει να αφήσωμε την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη και να προστατέψωμε τα παιδιά αυτά, εκ των οποίων, το μικρότερο εξακολουθεί να είναι τρόφιμος του Παπαφείου Ιδρύματος, ο δε μεγαλύτερος να μπορεί να συνεχίση τη ζωή του στο οικογενειακό του περιβάλλον, στο οποιο ευρίσκεται από ικανού χρόνου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος

Ο Μητροπολίτης

+ Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος».

Το χρονικό του δράματος

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2012. Τρόφιμος του Παπάφειου, ηλικίας μόλις 7,5 χρόνων τότε, τρομοκρατημένος απευθύνθηκε στην κοινωνική λειτουργό του ιδρύματος, υποστηρίζοντας ότι το προηγούμενο βράδυ μεγαλύτερος σε ηλικία τρόφιμος, συγκεκριμένα ένας 13χρονος, τον βίασε. Η επιστήμονας αμέσως ενημέρωσε τον διευθυντή και τη διοίκηση του Παπάφειου, για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ειδικά όμως να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τη δικογραφία που ήδη έχει σχηματιστεί και εκκρεμεί στην ανάκριση, πέραν της αρχικής αναφοράς από την επιστήμονα, κανείς δεν ενημέρωσε κανέναν. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σαν να μην έγινε ποτέ και ο άτυχος 7χρονος έμεινε απροστάτευτος.

Η διεύθυνση του Παπάφειου το μόνο που έκανε, περίπου 15 ημέρες αργότερα, ήταν να στείλει έγγραφο στην εισαγγελία Καστοριάς, ζητώντας να απομακρυνθεί ο 13χρονος από το ίδρυμα, επειδή “παρουσιάζει αντικοινωνική συμπεριφορά”. Το έγγραφο στάλθηκε εκεί, επειδή η εντολή φιλοξενίας του ανήλικου στο Παπάφειο δόθηκε από τον εισαγγελέα Καστοριάς, με σχετική διάταξη.

Το περιστατικό με τραγικό θύμα τον ανήλικο θα έμενε στην αφάνεια εάν το άτυχο παιδί δεν βιαζόταν ακόμη δύο φορές από τον ίδιο τρόφιμο, τρεις μήνες μετά το πρώτο περιστατικό, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Το παιδί λόγω της κατάστασής του διακομίστηκε στο νοσοκομείο και τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της αποκάλυψης. Οι υπεύθυνοι του Παπάφειου έστειλαν σχετική αναφορά στις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές, και τότε σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 13χρονου για βιασμό ανηλίκου.

Η δικογραφία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης στη Θεσσαλονίκη, όμως από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπιστώθηκε, από τα έγγραφα, ότι η υπόθεση των βιασμών στο Παπάφειο δεν ξεκίνησε τον Ιούνιο αλλά από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Τότε ζητήθηκε να διαχωριστεί η δικογραφία και να γίνει ξεχωριστή έρευνα για ευθύνες των διοικούντων στο ίδρυμα, επειδή απέκρυψαν το πρώτο περιστατικό βιασμού.

Ανωμοτί καταθέσεις, ως ύποπτοι, έδωσαν ο διευθυντής του ιδρύματος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ως πρόεδρος που είναι. Στις εξηγήσεις τους ανέφεραν ότι το περιστατικό εκτιμήθηκε ότι θα αντιμετωπιζόταν από τους επιστήμονες του ιδρύματος.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε τη δικογραφία των ευθυνών πρότεινε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, ως προς τους διοικούντες του Παπάφειου, θεωρώντας ότι δεν προκύπτουν ποινικά επιλήψιμες πράξεις. Η αρχειοθέτηση όμως δεν εγκρίθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντεισαγγελέας Εφετών Ειρήνη Χρυσογιάννη έστειλε πίσω τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, με την παραγγελία να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης εγκληματία.

Πηγές αναφέρουν πως στην ξεχωριστή δικογραφία που σχηματίστηκε αποτυπώνονται όλες οι ενέργειες για το “κουκούλωμα” του πρώτου περιστατικού βιασμού του ανήλικου τροφίμου του Παπάφειου. Μάλιστα, περιλαμβάνεται και η σχετική αναφορά που έκανε από την πρώτη στιγμή η κοινωνική λειτουργός που πληροφορήθηκε το συμβάν από το ίδιο το παιδί-θύμα του βιασμού.

Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία» και imerisia.gr