Θεσσαλονίκη: Μαζεύουν τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Αριστοτέλους

Αλλάζει η εικόνα της πλατείας Αριστοτέλους και τη διαφορά κάνει, ήδη, ένας μεγάλος διάδρομος, πλάτους περίπου δύο μέτρων, ανάμεσα στα παρτέρια, παράλληλος με την πλατεία, ο οποίος ενώ μέχρι πρότινος καλυπτόταν από τραπεζάκια και καρέκλες, τώρα είναι ελεύθερος. Παράλληλα, ελεύθεροι μένουν και οι διάδρομοι που βρίσκονται κάτω από τις στοές, πλάτους επίσης δύο μέτρων, όπου μέχρι πρότινος οι καταστηματάρχες τοποθετούσαν κάποια σταντ και κάθε είδους εξοπλισμό. Στην ουσία, σύμφωνα με το σχέδιο, ο χώρος που διατίθεται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων «συμπυκνώνεται». Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση ομοιόμορφων, καλαίσθητων διαχωριστικών που θα οριοθετούν το χώρο που αντιστοιχεί σε κάθε κατάστημα.

«Η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου ήταν δέσμευσή μας. Η πλατεία Αριστοτέλους παίρνει μια μεγάλη ανάσα και αποκαθίσταται η ιστορική της φυσιογνωμία. Σε εφαρμογή του σχεδίου που προωθήσαμε και το οποίο προέκυψε από μακρά περίοδο διαβούλευσης με τους καταστηματάρχες, οι ίδιοι προχώρησαν στην «απελευθέρωση» των δύο κάθετων διαδρόμων, ο ένας κάτω από τις στοές και ο άλλος δίπλα από τα παρτέρια. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, την απελευθέρωση τεσσάρων εγκάρσιων διαδρόμων, από το εσωτερικό της πλατείας προς τις στοές, κάτι που θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.

Πώς όμως ο δήμος θα διασφαλίσει ότι η συμφωνία αυτή θα τηρηθεί στη συνέχεια και ότι οι καταστηματάρχες δε θα αρχίσουν και πάλι να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα εκτός σχεδίου; «Ο δήμος θα περιφρουρήσει αυτήν την προσπάθεια κατά τον αποδοτικότερο τρόπο. Στους διαδρόμους που θα απελευθερωθούν θα βάλουμε παγκάκια ώστε να μπορεί να κάθεται ο κόσμος ελεύθερα χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Παράλληλα, ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών που έχουν γίνει πια μόνιμες στα καφέ της οδού Μαρίας Κάλλας, στην περιοχή του Ποσειδωνίου. Η αντιδημαρχία είχε προχωρήσει και σε εκείνο το σημείο σε διαβουλεύσεις με τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, στους οποίους είχε δώσει διορία να απομακρύνουν μόνοι τους τις αυθαίρετες κατασκευές. Επειδή όμως κανείς δεν ανταποκρίθηκε, ο δήμος θα προχωρήσει μόνος του σε κατεδαφίσεις, με χρέωση των ιδιοκτητών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων υπέβαλαν αίτημα στην Πολεοδομία για νομιμοποίηση αυθαίρετης κατασκευής να και απαγορεύεται οποιαδήποτε νομιμοποίηση, όταν η κατασκευή βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο.

Εξάλλου, άρχισαν χτες οι εργασίες για την ανάδειξη του μνημείου του Παζάρ Χαμάμ στην περιοχή Λουλουδάδικα. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο. Περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των διαμορφώσεων των πεζοδρομίων με παρόμοια υλικά εμπρός από το Οθωμανικό Λουτρό επί της οδού Κομνηνών και του κοινόχρηστου χώρου μεταξύ των λουτρών και των περιπτέρων των λουλουδιών, παράλληλο με την οδό Βασ. Ηρακλείου. Επίσης για την ανάδειξη του μνημείου θα τοποθετηθούν ενδοδαπέδιοι προβολείς και θα γίνει σήμανση του χώρου προκειμένου να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα σε σημεία που δε δημιουργούν πρόβλημα διέλευσης για τους διερχόμενους.

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!