θεσσαλονίκη-κοινοποίησε-στη-βουλή-το-266572
ΔΗΜΟΙ | 18.02.2013 | 17:12

Θεσσαλονίκη: Κοινοποίησε στη Βουλή το ψήφισμα για ιθαγένεια

Προς το Σώμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου -σε όλα τα πολιτικά κόμματα και το προεδρείο της Βουλής- κοινοποιήθηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου περί Ιθαγένειας, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Με την πρόσφατη απόφαση 460/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνονται ως αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου αυτού σχετικά με την κτήση της ιθαγένειας των αλλοδαπών παιδιών από την γέννηση ή την φοίτησή τους, και σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές. Έτσι ενισχύονται οι λογικές αποκλεισμού και τίθενται επιπλέον προσκόμματα στην ομαλή ένταξη των μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς στην ελληνική κοινωνία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

Το ψήφισμα που εξέδωσε κατά πλειοψηφία του το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την 2η τακτική συνεδρίασή του, την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013, έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης με την υπ΄ αριθμ. 505/2-4-2012 απόφασή του, είχε δηλώσει τη συμφωνία και τη σύμπλευσή του με τον Ν. 3838/2010 για την ιθαγένεια και ειδικότερα είχε τονίσει τη σημασία που έχει η εφαρμογή του Νόμου για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Με την πρόσφατη απόφαση 460/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνονται ως αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου αυτού σχετικά με την κτήση της ιθαγένειας των αλλοδαπών παιδιών από την γέννηση ή την φοίτησή τους, και σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές. Έτσι ενισχύονται οι λογικές αποκλεισμού και τίθενται επιπλέον προσκόμματα στην ομαλή ένταξη των μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς στην ελληνική κοινωνία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί από τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το συντομότερο δυνατό να συνταχθούν νέες διατάξεις του νόμου για την ιθαγένεια, ακολουθώντας τις γενικότερες αρχές του συγκεκριμένου νόμου (στοιχεία δικαίου του εδάφους, καθολική εφαρμογή χωρίς εξατομικευμένη κρίση απονομής της ιθαγένειας).

Για να επιτευχθεί η κοινωνική ένταξη των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, πρέπει οι θεσμικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας να προχωρήσουν στη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, αναγνωρίζοντας τα παιδιά των μεταναστών, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας».