θεσσαλονίκη-γεωγραφικές-πληροφορίε-269772
ΔΗΜΟΙ | 14.01.2013 | 13:58

Θεσσαλονίκη: Γεωγραφικές πληροφορίες για τα «έξυπνα» τηλέφωνα

Διευθύνσεις, ποδηλατόδρομους, θέσεις στάθμευσης, μνημεία και άλλες πληροφορίες θα μπορεί πλέον να βρίσκει οποιοσδήποτε μέσω του έξυπνου κινητού του τηλεφώνου (smartphone) χάρη σε εφαρμογή που βασίζεται στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και παρέχεται πλέον από τον δήμο Θεσσαλονίκη σε όλους τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, μετά ο χρήστης που βρίσκεται σε σύνδεση με το διαδίκτυο και έχει ήδη ενεργοποιημένο το σύστημα GPS θα μπορεί να συνδέεται με το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών του δήμου και να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή αφού πρώτα την εντοπίσει για συσκευές ios στη θέση http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=547388095 και για συσκευές Android στη θέση https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thessaloniki.mobilegis.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιεί τα δεδομένα που έχουν ήδη εισαχθεί ή που θα εισάγονται μελλοντικά στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (G.I.S.), και που έχουν σχέση με σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, με δρομολογήσεις εντός του δήμου (εύρεση & πλοήγηση), με αναζήτηση διεύθυνσης με οδό και αριθμό για το Δήμο Θεσσαλονίκης κ.τλ.

Η πρωτοτυπία της εφαρμογής βρίσκεται στη δυνατότητα που μπορεί να έχει ο πολίτης να αναζητάει τις πληροφορίες αυτές από τη Γεωγραφική Βάση Δεδομένων της πόλης και η παρουσίαση αυτών στην κινητή συσκευή του. Χαρακτηριστικό της, δε, είναι η διαδραστικότητα, δηλ. η αμοιβαία ανταλλαγή ενημερωμένων πληροφοριών μεταξύ πολίτη και συστήματος G.I.S του δήμου σε ότι αφορά τις ενημερωμένες πληροφορίες του.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή προσφέρει:

-πολύ λεπτομερή χάρτη της Θεσσαλονίκης, σε επίπεδο τοπογραφικής κλίμακας,

-τέσσερα (4) υβριδικά στρώματα για την εμφάνιση των λωρίδων ποδηλάτων, των ζωνών στάθμευσης κ.λ.π,

-αναζήτηση ανάμεσα σε 30.000 σημεία ενδιαφέροντος και σε 20 κατηγορίες, με κριτήριο εγγύτητας στη θέση της συσκευής,

-δρομολόγηση (από – έως), είτε με ορισμό σημείου χρήστη, επί της οθόνης και ταυτόχρονη εμφάνιση των πληροφοριών αυτής είτε με συγκεκριμένη διεύθυνση,

-εργαλείο Εύρεσης Διεύθυνσης, είτε με όνομα οδού και αριθμό είτε με διασταύρωση,

-διάχυση σε μία συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, τους Μηχανικούς, στοιχείων σχετικών με πολυγωνομετρικά – υψομετρικά και τριγωνομετρικά σημεία, στο σύστημα αναφοράς του δήμου,

-φωτογραφική τεκμηρίωση μνημείων της Θεσσαλονίκης.