θεσσαλονίκη-ετοιμάζεται-μητροπολιτ-363272
ΔΗΜΟΙ | 28.10.2017 | 10:56

Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζεται Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

‘Ανοιξε ο δρόμος για την εξέλιξη του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του χώρου στον ομώνυμο δήμο από τον δήμαρχο, Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον διευθυντή του Ταμείου Εθνικής ‘Αμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), αντιστράτηγο, Αντώνη Κονδύλη στη διάρκεια της εκδήλωσης – διαβούλευσης των στρατηγικών στόχων του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Στη διαβούλευση έδωσαν το παρών οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Επίσης, παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, συνολικής έκτασης 350 στρεμμάτων. Σε πρώτη φάση θα γίνουν έργα πρασίνου και θα φυτευτούν 2.500 δέντρα, ενώ θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των διατηρητέων και ιστορικών κτιρίων.

«Σημαντική» χαρακτήρισε τη μέρα για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας. «‘Έχει μεγάλη σημασία για εμάς να δημιουργηθεί ένας χώρος ψυχαγωγίας και πρασίνου, αυτό που αποκαλούμε Μητροπολιτικό Πάρκο. Ένα μέρος που θα το χαίρεται όλη η Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συνεργασία της περιφέρειας, του δήμου και της κυβέρνησης, ενώ το υπουργείο θα είναι κοντά για να αναδεικνύει και την ιστορικότητα του χώρου και τις ανάγκες της ποιότητας ζωής των κατοίκων».

Ο κ.Βίτσας υποστήριξε πως θα ακολουθήσει η αξιοποίηση και άλλων στρατοπέδων. «Κάποια στρατόπεδα θα αξιοποιηθούν από τις τοπικές κοινωνίες, άλλα θα έχουν ιδιωτικο -οικονομικά κριτήρια και άλλα θα πρέπει να επιστραφούν στο υπουργείο Οικονομικών. Ξέρω ότι θα δοθεί το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα στην κεντρική λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στην τελευταία φάση το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά και θα αρχίσουμε να συζητάμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του στρατοπέδου Καρατάσου».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε πως «ανοίγει ένας μεγάλος πυρήνας πρασίνου στη δυτική Θεσσαλονίκη. Θα συζητήσουμε για τον σχεδιασμό των ελεύθερων χώρων, το πράσινο, τις διαδρομές πεζών, τους υδάτινους χώρους και τη χρήση του πάρκου».

Πρόσθεσε ο κ.Φάμελλος πως στόχος είναι να δημιουργηθεί «ένας χώρος βιώσιμος, ασφαλής, περιβαλλοντικά σωστός, βιοκλιματικός, που να προσφέρει στο τοπικό περιβάλλον».

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή μέρα. «Μετά την 8η Μαρτίου που ο πρωθυπουργός έφερε την σύμβαση παραχώρησης του στρατοπέδου θεωρώ τη σημερινή την πιο σημαντική. Τελειώνουν τα διαδικαστικά και το στρατόπεδο Παύλου Μελά ανήκει στον ομώνυμο δήμο. Κλείνει ένα κεφάλαιο πολυετές για την πόλη μας. Είκοσι χρόνια η πόλη διεκδικούσε το στρατόπεδο. Σήμερα πετυχαίνει τον στόχο της και ανοίγει νέο κεφάλαιο, της αξιοποίησης που αποτελεί στοίχημα για τη δημοτική αρχή».

Ο αρχιτέκτονας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, που ανέλαβε ουσιαστικά το σχεδιασμό της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, είπε πως η απόδοση των 350 στρεμμάτων στην τοπική κοινωνία αποτελεί το τρίτο σημαντικότερο γεγονός των τελευταίων 100 χρόνων στη Θεσσαλονίκη, μετά την πυρκαγιά του 1917 και την απόφαση για ανοικοδόμηση και την επιχωμάτωση της Νέας Παραλίας στα μέσα της δεκαετίας του 60.

«Εκατό χρόνια μετά ερχόμαστε στις δυτικές συνοικίες και ξαφνικά αποδίδεται ένας χώρος 350 στρεμμάτων στην κοινωνία. Θα φυτευτούν 2.500 δέντρα. ‘Ολοι συνεργαζόμαστε προς το καλύτερο. Σε πρώτη φάση θα φροντίσουμε το πράσινο, ενώ υπάρχουν πολλά διατηρητέα και ιστορικά κτίρια που έχουν καταστραφεί και πρέπει να αποκατασταθούν», είπε ο κ.Νικηφορίδης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στάθηκε στη χρηματοδότηση του έργου, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα. «Ως διοίκηση φροντίσαμε έγκαιρα να τρέξουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης Θεσσαλονίκης που υλοποιούμε με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, διασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ, για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά. Το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί και στις αρχές του 2019 η πρόσκληση θα είναι δημοσιευμένη προκειμένου να υποβάλει ο δήμος το τεχνικό δελτίο και το έργο να ενταχθεί για χρηματοδότηση».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, μίλησε για μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και από προηγούμενες κυβερνήσεις. «Μια παραχώρηση που αποβαίνει σε καλό των πολιτών. Νιώθω ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα που κερδίζετε για την ευρύτερη περιοχή. Μπορούν να γίνουν χώροι άθλησης, για μικρά παιδιά, με πολύ πράσινο».