Θεσσαλονίκη: Aνάπλαση της ΔΕΘ -Ποιες είναι οι παρεμβάσεις

Yπέρ υπό προϋποθέσεις ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, εγκρίνοντας την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επί του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Οι προϋποθέσεις αφορούν στη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου σε έκταση άνω των 85 στρεμμάτων, βελτιωτικές παρεμβάσεις στις προβλεπόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς δεν επιθυμείται από μερίδα συμβούλων η δημιουργία ξενοδοχείου στο κομμάτι που γειτνιάζει με τα μουσεία και επέκταση της ζώνης παρέμβασης στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής.

«Η έκθεση έδειξε μία γενναιοδωρία Με το master plan είπαμε το 50% περίπου της έκτασης να αποδοθεί ως πράσινο για χρήση της πόλης. Τα 82,5 στρέμματα από τα 165 θα δοθούν στην πόλη ως χώροι πρασίνου» είπε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, παρουσιάζοντας τα σχέδια της επικείμενης ανάπλασης ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσος Τζήκας.

«Αυτό που λέγαμε και απαιτείται είναι ένας μητροπολιτικός χώρος πρασίνου χωρίς αστερίσκους. Αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από αυτό το σχέδιο. Θα πρέπει να είναι ένας χώρος που θα αποδοθεί στην πόλη, θα είναι ελεύθερος χώρος και δεν θα υπάρχει αβεβαιότητα προς τη χρήση του. Χρειάζεται ένα hi-tech συνεδριακό αλλά και ένας μητροπολιτικός χώρος πρασίνου», υπογράμμισε κάνοντας τη σχετική εισήγηση από πλευρά δήμου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς.

Όπως εξήγησε, «δεν μπορεί να έχουμε ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο με ένα μεγάλο ξενοδοχείο, αντίκρυ από το χώρο των μουσείων».

Από την πλευρά  του ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη διεκδικεί να γίνει πόλη συνεδρίων και τάχθηκε υπέρ της ανέγερσης κτηρίων χωρίς περιορισμό στο ύψος και με μοντέρνο σχεδιασμό, ειδάλλως «θα φτιάξουμε ένα μίζερο κτηριάκι που δεν θα μας φθάνει κιόλας».

Την Μεγάλη Τρίτη η διοίκηση της ΔΕΘ Helexpo θα συναντηθεί με  τον πρόεδρο του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκο Καλογήρου, προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις του τμήματος επί του σχεδίου ανάπλασης και να μην προσφύγει στο ΣτΕ ο πρώην κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα.

Η διαβούλευση επί του ειδικού χωρικού σχεδίου για την ανάπλαση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης παρατείνεται  μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΔΕΘ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΠΛΑΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!