Θεσ/νίκη: Ρουσφέτια Μπουτάρη και υψηλές αμοιβές καταγγέλει ο Μάτης

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται, κατά τον επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης Χρήστο Μάτη, για «τη διαφάνεια που πρέπει να διέπει τις σχέσεις, ιδιαίτερα τις οικονομικές, της Διοίκησης του με τους πολίτες, δημιουργεί ο τρόπος κατάρτισης των προτάσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα». Όπως μάλιστα καταγγέλλει στο δήμο γίνονται «αναιτιολόγητες επιλογές συνεργατών με αδικαιολόγητα υψηλές αμοιβές».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως υπογραμμίζει, «είναι το πρόγραμμα για το ποδήλατο, η πρόταση για το οποίο υποβλήθηκε στις 8 Μαΐου με συντονιστή το Δήμο Θεσσαλονίκης». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα:

  1. Δεν κλήθηκαν να συνεισφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, που μάλιστα το δήλωσαν και γραπτά.

  2. Κλήθηκαν με άγνωστες διαδικασίες από την Ομάδα Έργου για τα προγράμματα, ποδηλατικές οργανώσεις που έχουν σχέσεις με τη διοίκηση και οι οποίες πρόσφεραν πλήρη κάλυψη για την υλοποίηση του προγράμματος.

  3. Εμφανίστηκε να αναλαμβάνει ρόλο στον οποίο αντιστοιχεί αμοιβή 50.000 ευρώ πρόσωπο που δεν αξιολογήθηκε και δηλώνει μέλος επιτροπής της παράταξης που διοικεί.

  4. Εμφανίστηκε να αναλαμβάνει ρόλο έναντι 136.650 ευρώ, εταιρεία της πόλης χωρίς να είναι γνωστό από ποιον προσκλήθηκε και εάν εκλήθησαν και άλλες εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Κατά την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην πράξη» Χρήστος Μάτης είπε: «Οι συγκεκριμένες επιλογές για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δείχνουν να έχουν γίνει με άγνωστα κριτήρια και αυτό δημιουργεί μείζον θέμα τόσο για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ.Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και για τον συντονιστή της ομάδας έργου, κ.Χρυσόστομο Καλογήρου, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα με απόφαση δημάρχου.

»Με ποια πολιτική νομιμοποίηση, ο κ. Καλογήρου βάζει στα προγράμματα, τους διαφόρων ειδών εταίρους, οι οποίοι έχουν προϋπολογισμό; Ο υπάλληλος που έλκει τη νομιμοποίηση των ενεργειών του από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ουσιαστικά αναθέτει ρόλους οι προϋπολογισμοί των οποίων ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος που τον διόρισε στη συγκεκριμένη θέση, δεν έχει τη δυνατότητα να αναθέσει απευθείας πάνω από 20.000 ευρώ, και αυτό μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έτσι γίνεται η κατανομή των κονδυλίων στα προγράμματα; Επιτέλους οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι απλώς η πρόφαση για να γίνονται εν κρυπτώ προγράμματα; Κι αν γίνεται έτσι με τα προγράμματα των 200.000, τι γίνεται με τα προγράμματα των 22 εκ.;

Πόσο ακόμη μπορεί αυτός ο τόπος να ζει έτσι;»

 

Διαβάστε επίσης:
Γκιουλέκας: Η Θεσσαλονίκη «βρομά και να ζέχνει» λόγω της ανικανότητας Μπουτάρη

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!