Θεσ/κη: Κριτική από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Γ. Μπουτάρη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνέλευση εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου του 2014 η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που στις προηγούμενες εκλογές είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο  επικεφαλής της παράταξης, δημοτικός σύμβουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, στην εισήγησή του είπε πως  αυτή η πρώτη συνέλευση αποτελεί το «εναρκτήριο λάκτισμα για την ανατροπή στο Δήμο και την πόλη» ενώ εκτίμησε ότι έχει ωριμάσει η ανάγκη «για την άλλη Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανατροπής απέναντι στο ζουρλομανδύα του «Μνημονίου», του Καλλικράτη-Προκρούστη, των εθνικιστικών κόμπλεξ, της «μπαγιάτικης Δεξιάς του Κυρίου», της κοινωνικής και πολιτιστικής πτώχευσης μιας πόλης με βάθος 23 αιώνων που έπρεπε να σφύζει από ζωή».

Στο στόχαστρο της κριτικής του κ.  Μηταφίδη βρέθηκε ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας Γιάννης Μπουτάρης, τον οποίο χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερο», ενώ για τη διοίκηση του στο δήμο είπε ότι κάνει «συντηρητική διαχείριση της κρίσης».

Και πρόσθεσε: «Αντί να μετατρέψει τον Δήμο σε πόλο αντίστασης στις πολιτικές της κοινωνικής συμφοράς, προωθώντας θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, παραμένει νομιμόφρων στις επιταγές των «μνημονιακών» κυβερνήσεων και κομμάτων. Επιζητεί μάλιστα την υποστήριξή τους για την επανεκλογή του! Στο περιβάλλον της κρίσης, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις κυβερνητικές επιλογές, το μνημόνιο και το ΔΝΤ, χρέος μας είναι η αντίσταση, η κοινωνική ανυπακοή και η αλληλεγγύη».

Για το «Καλλικράτη», ο επικεφαλής της παράταξης είπε ότι «αποτελεί την εφαρµογή του Μνηµονίου στους δήµους και τις περιφέρειες της χώρας, έρχεται να καθυποτάξει την ήδη οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένη από την κεντρική εξουσία τοπική αυτοδιοίκηση, καθιστώντας όμως παράλληλα την παρέμβασή μας σε τοπικό επίπεδο πιο αναγκαία από ποτέ».

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θεώρησε ότι «έχουν εξ αντικειμένου χαρακτήρα λαϊκής ετυμηγορίας για τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ», και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι για αυτό «πασχίζει να «αποκομματικοποιήσει»-αποπολιτικοποιήσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές με εκλογικές αλχημείες, όπως με την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, χωρίς φυσικά την καθιερωση της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό η εκλογική μας τακτική πρέπει να διαμορφωθεί με βάση τη νέα αυτή κοινωνική γεωγραφία και χωρίς τα πολιτικά στερεότυπα της προ ΔΝΤ εποχής. Έτσι θα μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε και να εκφράσουμε όλα εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που καταστρέφει η κρίση αλλά και όσους πολίτες γυρίζουν την πλάτη στο δικομματισμό και αναζητούν νέα έκφραση».

Ο κ. Μηταφίδης κρίνει πως θα ήταν μεθοδολογικό και πολιτικό λάθος οποιαδήποτε απευθείας αναγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως για παράδειγμα, απλουστεύσεις που εξαντλούν τις εκλογές σε «δημοψήφισμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής», και τόνισε την ανάγκη για άμεση συγκρότησης «ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων, ενός μετώπου αντίστασης και ανατροπής» και έδωσε έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης λαϊκών συμμαχιών:

«Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ευρείες συσπειρώσεις που επιδιώκουν τη σύνθεση των απόψεων. Αυτό και πράττουμε. Συγκροτούμε μια λαϊκή συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται ή ανήκουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι κρυβόμαστε, παριστάνοντας τους ακομμάτιστους ή πολιτικά ανάδελφους. Η πολιτική μας τοποθέτηση και η ιδεολογία είναι γνωστές, αλλά δεν μας εμποδίζουν να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να προτάξουμε όσα μας ενώνουν. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι λαϊκές συμμαχίες έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τα πράγματα. Το δικαίωμα στην πόλη δεν μπορεί να υποτάσσεται στην αγοραία λογική της συγκυβέρνησης. Αντίθετα πρέπει να υψώσουμε τείχη απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η «άλλη Θεσσαλονίκη», η Θεσσαλονίκη της κοινωνικής αλληλεγγύης και ανατροπής, είναι και αναγκαία και εφικτή».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης, η δράσης της θα κινηθεί σε τρεις κύριους άξονες: κοινωνική πολιτική, η ποιότητα ζωής με τη δημιουργία εστιών ανακούφισης για τους πολίτες που δοκιμάζονται και η προστασία των δημοσίων χώρων (πεζοδρόμια, πλατείες, αστικό και περιαστικό πράσινο).

Στον απολογισμό των δραστηριοτήτων της παράταξης ο κ. Μηταφίδης αναφέρθηκε στις μάχες που έδωσε για τους εργαζόμενους στο Δήμο, κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας, για συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και στα δημοτικά ΜΜΕ, στους σχολικούς φύλακες, στους δημοτικούς αστυνομικούς, στους εκπαιδευτικούς, κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής κ.α.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε ο γραμματέας της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Σαμανίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος και τον λόγο πήραν μέλη της παράταξης, που τόνισαν πως πρέπει να τεθεί ως στόχος να κερδίσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης η Αριστερά, καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων από χώρους που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!