Θαύμα στην Τήνο: Βιολογικός Καθαρισμός αντί να προστατεύει επιβαρύνει το περιβάλλον - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
6
Δεκέμβριος
Back

Θαύμα στην Τήνο: Βιολογικός Καθαρισμός αντί να προστατεύει επιβαρύνει το περιβάλλον

Χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις περιβαλλοντικοί όροι και εντός αρχαιολογικού χώρου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, επιχειρείται να κατασκευαστεί η Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού στο δήμο Εξωμβούργου στην Τήνο. Τα παραπάνω αναφέρει σε έκθεση του ο Συνήγορος του Πολίτη, καθιστώντας σαφές ότι ένα έργο που υποτίθεται ότι κατασκευάζεται υπέρ του περιβάλλοντος, τελικά στρέφεται εναντίον του.
Η υπόθεση είναι παλιά. Ξεκινάει από το 2003 όταν εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την κατασκευή Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στην περιοχή της Μυρσίνης, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση του νεοκατασκευασθέντος δικτύου ύδρευσης, από τη λιμνοδεξαμενή της Λιβάδας. Ωστόσο, τα προβλήματα ξεκινούν όταν η «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμών Άνω Μερών», όπως τιτλοφορείται το έργο, αποφασίστηκε να γίνει στο Φαλατάδο, 400 μέτρα έξω από το χωριό, μέσα σε ιδιαίτερου κάλλους γρανιτικούς όγκους και δίπλα στα παλιό εκκλησάκι του Αγίου Αρτεμίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη «ενδεχομένως τμήμα της εγκατάστασης του Βιολογικού Καθαρισμού να χωροθετείται τελικώς εντός της υπό καθεστώς προστασίας ευρισκόμενης περιοχής των γρανιτικών ογκολίθων στην οποία βάσει του Π.δ 160/27.2.2003 (άρθρο 4 παρ. 16) απαγορεύεται ρητώς η χωροθέτηση Μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού» και γι’ αυτό το λόγο ζητά την «τεκμηριωμένη αποσαφήνιση του θέματος», ενώ σχετικά με το εκκλησάκι μετά από αυτοψία η 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διέκοψε τις εργασίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη «το έργο κατασκευάζεται χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την περιβαλλοντική αδειοδότησή του, τόσο της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης όσο και της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων». Με βάση τα παραπάνω στην έκθεση επισημαίνεται ότι «ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει τις αντιφατικές εκτιμήσεις σχετικά με την περιβαλλοντικά φιλική συμπεριφορά της επιλεχθείσης μεθόδου…επισημαίνει την ελλιπή τεκμηρίωση και επιμένει στην επανεξέταση της αποτελεσματικότητας της προτεινόμενης λύσης».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!