συνεργασία-δ-αθηναίων-επαψυ-για-τη-στή-957128
ΔΗΜΟΙ | 30.12.2021 | 13:42

Συνεργασία Δ. Αθηναίων-ΕΠΑΨΥ για τη στήριξη προσφύγων

Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθηναίων και το Πρόγραμμα «Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα» της ΕΠΑΨΥ και της Ύπατης Αρμοστείας συνεργάζονται για τη στήριξη προσφύγων

Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) προχώρησαν σε αμοιβαία συνεργασία με απώτερο στόχο την ψυχοκοινωνική στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων. Το ΚΕΜ παρέχει υπηρεσίες και ενταξιακές δράσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες και το Πρόγραμμα «Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα» (Community Psychosocial Workforce – CPW) της ΕΠΑΨΥ παρέχει επίσης ψυχοκοινωνική βοήθεια σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Η συνεργασία των δύο προγραμμάτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: μαθήματα πληροφορικής του προσωπικού του προγράμματος CPW στο ΚΕΜ και αντίστοιχη παραπομπή ωφελούμενων του ΚΕΜ στην ΕΠΑΨΥ.

«Τα μαθήματα με βοήθησαν πάρα πολύ να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στους Η/Υ. Η βεβαίωση παρακολούθησης θα με κάνει πιο αποτελεσματική στη δουλειά που έχω τώρα» δήλωσε η Μαρία Χ. Α., η οποία ανήκει στο Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα.

«Χαίρομαι που κάνω μαθήματα πληροφορικής επειδή το πρόγραμμα μου δίνει δεξιότητες για το επαγγελματικό μέλλον μου» είπε η Σάρα Μπ., μαθήτρια στο ΚΕΜ.

Η Ρουμάισσα Ε. Τσ. συμπλήρωσε: «Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία. Χρειαζόμουν απεγνωσμένα τα μαθήματα, ώστε να μάθω να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή στη δουλειά. Στήριγμά μου για την εκμάθηση υπολογιστών ήταν η καλή μας δασκάλα, η οποία μας βοήθησε να μάθουμε με τον εύθυμο χαρακτήρα και την καλοσύνη της».

Το ΚΕΜ του Δήμου Αθηναίων (Μαιζώνος 45 & Ψαρών, Μεταξουργείο) λειτουργεί ως τοπικό σημείο αναφοράς για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών –ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και ενημέρωση για κοινωνικά δικαιώματα– σε μετανάστες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την κοινωνική τους ένταξη. Επίσης, στο KEM υλοποιούνται δωρεάν δράσεις με στόχο την κοινωνική ένταξη, όπως μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθήματα πληροφορικής και εξατομικευμένες συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής για ενήλικες.

Το Πρόγραμμα «Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα», το οποίο υλοποιείται από την ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απασχολεί 15 άτομα, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, οι οποίοι εκπαιδεύονται ώστε να παρέχουν ψυχοκοινωνική βοήθεια σε άλλους πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο στη μητρική τους γλώσσα (Αραβικά, Φαρσί και Γαλλικά). Παράλληλα, οι ίδιοι ψυχοκοινωνικοί φροντιστές του προγράμματος στελεχώνουν μια Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας: παρέχουν πληροφορίες, απαντούν σε ερωτήσεις και παραπέμπουν ωφελούμενους σε άλλες υπηρεσίες/φορείς, μεταξύ άλλων πολλές φορές στο ίδιο το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών.

Οι δράσεις του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – ΕΣΠΑ 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΚEM μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] υπόψη κ. Αθηνάς Βρακατσέλη, υπεύθυνης Δημοσιότητας.

Για να παραπέμψετε ωφελούμενους για υποστήριξη στο πρόγραμμα CPW, στείλτε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο +30 6932 415956.