συνεδρίασε-το-συντονιστικό-τοπικό-όρ-1091476
ΔΗΜΟΙ | 10.11.2022 | 15:53

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαρωνικού

Συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαρωνικού με κεντρικό θέμα τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και τον προγραμματισμό εν όψει της χειμερινής περιόδου 2022-2023.

Στη συνεδρίαση, εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Χαράλαμπος Γαλάνης και ο διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Αν. Αττικής, Ιωάννης Ζαμάνης. Κοινός τόπος των ομιλητών αποτέλεσε το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος κύλησε ομαλά για τον Δήμο Σαρωνικού, γεγονός που οφείλεται στην επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, στη στήριξη που παρέχει στην υπηρεσία η δημοτική αρχή και στην άψογη συνεργασία των συναρμοδίων σωμάτων ασφαλείας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συμβολή των πολιτών οι οποίοι αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται η κλιματική κρίση δίνουν πλέον μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη.

«Τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γι’ αυτό», σημείωσε ο δήμαρχος Π. Φιλίππου. «Αν και ακόμη δεν έχει εδραιωθεί κουλτούρα πρόληψης, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου». Κάνοντας απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου ο Π. Φιλίππου αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυρίως δε τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Χαράλαμπο Γαλάνη, τους εθελοντές και τα στελέχη Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στις ενέργειες και δράσεις που υλοποίησε

ο δήμος. Όπως υπογράμμισε:

1. Στελεχώσαμε την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με 7 άτομα με συμβάσεις 4μηνης διάρκειας, οι οποίοι έκαναν περιφρούρηση όλο το 24ωρο και  αντιμετώπισαν με επιτυχία πολλές μικρές εστίες πυρκαγιάς εν τη γενέσει τους.

2. Προβήκαμε σε συντήρηση όλων των οχημάτων του Δήμου που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας (πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν συμβάντων).

3. Προβήκαμε σε αποψιλώσεις στα πρανή των κεντρικών οδών και κοινόχρηστων χώρων σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας.

4. Εκδώσαμε ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες, νομείς ή επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των πόλεων και των οικισμών του δήμου καθώς και εντός ζώνης 100 μέτρων περιμετρικά αυτών για την υποχρέωσή τους να προβούν στον άμεσο καθαρισμό και την κοπή χόρτων σε αυτούς όσες φορές χρειαστεί κατά την αντιπυρική περίοδο και κυρίως στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται πλησίον δάσους, δασυλλίων κλπ.

5. Απευθύναμε μέσω δημοσιεύσεων στον τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου, μηνύματα και ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες σχετικά με τους τρόπους πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιάς, με οδηγίες προστασίας και με ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του φαινομένου.

6. Στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών με στόχο την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, εντάξαμε στην ιστοσελίδα του Δήμου ειδική ενότητα στην οποία προβάλλεται ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2022.

7. Πραγματοποιήσαμε χαρτογράφηση, συντήρηση και αντικατάσταση των πυροσβεστικών κρουνών, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο.

8. Επικαιροποιήσαμε τα Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (για δασικές πυρκαγιές, πλημμυρικά φαινόμενα, σεισμό κ.λπ)

9. Διανοίξαμε αγροτικούς δρόμους στις δημοτικές μας κοινότητες για τη διευκόλυνση εκκένωσης περιοχών.

10. Στις 15 Ιουλίου 2022 αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τη φωτιά στον οικισμό Φέριζα.

11. Αντιμετωπίσαμε σχεδόν καθημερινά όλη την καλοκαιρινή περίοδο εκατοντάδες περιστατικά. Η ετοιμότητα των στελεχών μας της Πολιτικής

Προστασίας του Δήμου μας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία απέτρεψαν της εξάπλωσή τους.

12. Συνδράμαμε στο έργο της Πυροσβεστικής όπου μας ζητήθηκε σε συμβάντα πυρκαγιών με κυριότερα τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη, καθώς επίσης και στους Δήμους Λαυρεωτικής και Μαρκοπούλου, ώστε να αντιμετωπιστούν χωρίς να κινδυνεύσει καμιά ανθρώπινη ζωή.

Στην εισήγησή του και σε συνέχεια όσων είπε ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Χαράλαμπος Γαλάνης, ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την άψογη συνεργασία, ιδιαίτερα δε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές οι οποίοι, όπως τόνισε, «δίνουν πάντα τον εαυτό τους για να προστατεύσουν τον πολίτη». Στη συνέχεια αναφερόμενος στα απαραίτητα μέτρα προστασίας εν όψει χειμερινής περιόδου τόνισε: «Με δεδομένα τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη όσο ποτέ η δρομολόγηση έργων και εργασιών αντιπλημμυρικής προστασίας με στόχο την αποτροπή εμφάνισης πλημμυρών και τη μείωση των συνεπειών τους».

Όπως τόνισε, στην κατηγορία των έργων και εργασιών αντιπλημμυρικής προστασίας για τη φετινή χειμερινή περίοδο έχουν δρομολογηθεί τα ακόλουθα:

1. Για την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών του δήμου μας είμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια για τον καθαρισμό των ρεμάτων του Δήμου, πραγματοποιούμε προστατευτικά έργα που αποβλέπουν στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων, πραγματοποιούμε έργα αντιμετώπισης διάβρωσης των εδαφών, κυρίως σε εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση έχει καταστραφεί από πυρκαγιές, πραγματοποιούμε ελέγχους λειτουργίας και εάν συντρέχουν λόγοι, εργασίες συντήρησης των υφισταμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και παράλληλα έχουμε προγραμματίσει και υλοποιούμε εργασίες καθαρισμού φρεατίων σε όλες τις κοινότητες του Δήμου.

2. Έχουμε ήδη δρομολογήσει – όπως και πέρσι – την προμήθεια αλατιού για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από χιονοπτώσεις.

3. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την τοποθέτηση σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου προειδοποιητικών πινακίδων σήμανσης που αφορούν ιρλανδικές διαβάσεις.

4. Είμαστε σε συνεννόηση και διαρκή συνεργασία με όλες αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Τροχαία, Αστυνομία, ΓΓΠΠ κλπ) για την αντιμετώπιση όλων των συμβάντων και με την πολύτιμη συνδρομή και των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στον δήμο μας, πραγματοποιούμε κάθε δυνατή παρέμβαση – δράση για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού που προκύπτει.

Τέλος ο διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Αν. Αττικής, Ιωάννης Ζαμάνης κατά την εισήγησή του εξήρε το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού στην αποσόβηση σημαντικών και επικίνδυνων συμβάντων, υπογραμμίζοντας: «Για την Πολιτική Προστασία δήμου Σαρωνικού να είστε περήφανοι. Η Ανατολική Αττική είναι μια από τις δυσκολότερες περιοχές όλης της χώρας ωστόσο η φετινή κινητοποίηση των αρμόδιων ήταν τεράστια».

Στη συνεδρίαση παρέστη, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Δ. Σ. Δήμητρα Ράπτη, οι αντιδήμαρχοι Τοπικής Οικονομίας & Εμπορίου, Κωνσταντίνος Γκίκας, Δ/νσης Τεχνικών Ανταποδοτικών Υπηρεσιών και Έργων, Βασίλης Μπούτσης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Π. Φώκαιας Αθανάσιος Παπουτσής.

Επιπροσθέτως παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και συγκεκριμένα ο διοικητής ΑΤ Σαρωνικού Ευάγγελος Γιδόπουλος, ο διοικητής Π.Υ. Λαυρίου Αστέριος Τζιούρβας, ο υποδιοικητής Π. Υ. Κορωπίου Κωνσταντίνος Βλάχος, ο υποδιοικητής Π.Υ. Μαρκοπούλου Ιωάννης Αντωνόπουλος,  ο διοικητής Β’ Τμ΄. Τροχαίας Ν. Αν. Αττικής Απόστολος Μπαντής, ο διοικητής Α’ Λιμενικού Τμήματος Π. Φώκαιας Χριστόδουλος Απορέλλης, η ανθυποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Ανδρομάχη Τσελφέ από το Λιμεναρχείο Βουλιαγμένης και από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής η Κορίνα Μητσάκη και ο Νικόλαος Κολίσης.