Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δ. Φυλής - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
19
Νοέμβριος
Back

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δ. Φυλής

Με θετικό απολογισμό και συγχαρητήρια όλων των εμπλεκόμενων φορέων  έκλεισε η αντιπυρική περίοδος για το Δήμο Φυλής ενώ με αισιοδοξία και σιγουριά ξεκινά  η προετοιμασία της χειμερινής περιόδου, όπως διαπιστώθηκε στην συνεδρίαση  του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε το πρωί, υπό την Προεδρία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Οικονομάκη, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Μιχάλης Οικονομάκης την  αντιπυρική περίοδο  2021 εκδηλώθηκαν στο Δήμο Φυλής συνολικά 211 πυρκαγιές από τις οποίες οι 200 ήταν στην ύπαιθρο και οι 11 σε δασικές εκτάσεις.

“Ο σχεδιασμός που είχαμε κάνει, με τις νέες προσθήκες και τις βελτιώσεις του, ανταποκρίθηκε πλήρως στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της φετινής χρονιάς. Ο Δήμος είχε μία εξαιρετική πρώτη απόκριση και προσβολή συμβάντων πυρκαγιάς.  Συνεργάστηκε γρήγορα και αποτελεσματικά με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καλύτερα -θα έλεγα- από κάθε άλλη χρονιά” υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας.

Στους στόχους για τη νέα χρονιά ο Μιχάλης Οικονομάκης ανακοίνωσε πως ήδη έχει δρομολογηθεί η αγορά ακόμα 4 μικρών πυροσβεστικών οχημάτων, εκτίμησε πως το  κτίριο που θα στεγάσει στα Άνω Λιόσια το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας θα λειτουργήσει  το επόμενο καλοκαίρι και αναφέρθηκε στις ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας για την δημιουργία ενός σώματος εκπαιδευμένων εθελοντών που θα συνδράμουν την πυροσβεστική σε κάθε έκτακτο περιστατικό.

Σε ότι αφορά στο σχεδιασμό για τον χειμώνα ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας είπε πως στην κακοκαιρία Μπάλλος λειτούργησαν καλά το νέο αντιπλημμυρικό έργο και η λίμνη ανάσχεσης με την καινούργια προσθήκη και παρά τον μεγάλο όγκο νερού δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Εξέφρασε τον προβληματισμό του  για την υδρολογική συμπεριφορά της περιοχής μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Βαρυμπόμπη και αφού ανέλυσε διεξοδικά το σχέδιο δράσης σε κάθε μορφή κακοκαιρίας ανακοίνωσε πως έχει γίνει ήδη η προμήθεια 400 τόνων αλατιού ενώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου προχωρά και η μίσθωση 3 μικρών και 3 μεγάλων εκχιονιστικών μηχανημάτων ώστε ο Δήμος να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πέραν των μηχανημάτων που διαθέτει ο Δήμος προβλέπεται η μετατροπή ενός οχήματος του Συνδέσμου Πάρνηθας σε αλατιέρα, η μετατροπή ενός φορτηγού του Δήμου σε αλατιέρα, η μίσθωση 3  φορτηγών για τη μεταφορά αλατιού, 3 JCB και 3 Bobcat  για τη διαχείριση αλατιού και την διάνοιξη δρόμων καθώς και η μίσθωση ενός γερανοφόρου για  απομάκρυνση οχημάτων σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ο κ. Οικονομάκης διαβεβαίωσε πως ο Δήμος Φυλής στις πυρκαγιές, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στο χιονιά είναι απολύτως έτοιμος και μπορεί μέσα σε χρόνο έως δέκα λεπτών να φτάσει δίπλα στο δημότη και να τον βοηθήσει σε ότι χρειάζεται.

Ο Διοικητής του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού αντιπυραγός Πέτρος Μπούγιας υπογράμμισε την αρτιότητα της συνεργασίας και την καλή οργάνωση  του Δήμου Φυλής και σημείωσε πως αναλόγως των συνθηκών η περιοχή τα πήγε εξαιρετικά το καλοκαίρι που πέρασε. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Σκεμπέ αλλά και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Καστρίτης.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων Νίκος Λιόσης συνεχάρη τον Μιχάλη Οικονομάκη για την ετοιμότητα και την έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών.

Ο  Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος υπογράμμισε πως τα μηχανήματα του Δήμου και η καλή συνεργασία με την Περιφέρεια  Δ. Αττικής για τον διαρκή καθαρισμό του ρέματος της Εσχατιάς σε συνδυασμό με την πρόοδο του έργου για τη διευθέτησή του, εξασφαλίζουν καλύτερη οχύρωση φέτος στο Ζεφύρι.

Η Αντιδήμαρχος Φυλής Ελένη Λιάκου υπογράμμισε την ετοιμότητα του μηχανισμού στη Χασιά και διαβεβαίωσε πως παραμένει σε εκγρήγορση και για τη χειμερινή περίοδο.

Τέλος ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κλείνοντας τη συνεδρίαση ευχαρίστησε όλους τους αρμόδιους φορείς και τους συναδέλφους του στο Δημοτικό Συμβούλιο για την καλή συνεργασία, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό Πολιτικής Προστασίας που υπερέβαλαν εαυτόν  ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού που ήταν παρών σε όλες τις  δύσκολες στιγμές και στήριξε σθεναρά τον αντιπυρικό σχεδιασμό.

Στη συνεδρίαση μετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δ. Αττικής και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Φυλής.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!