Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Να παρθούν μέτρα για τον καύσωνα - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
28
Νοέμβριος
Back

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Να παρθούν μέτρα για τον καύσωνα

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με ανακοίνωση του απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για τον καύσωνα για να προστατευτούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ μπροστά στο κύμα καύσωνα που προβλέπετε τις επόμενες μέρες διεκδικεί να παρθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα προστασίας για τη προστασία της υγείας των συναδέλφων.

Το κράτος αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας και την ασφάλεια μας ως κόστος που πρέπει να περικόψει. Το βλέπουμε καθημερινά με τα λειψά Μέσα Ατομικής Προστασίας, τις απαράδεκτες υποδομές, τα επικίνδυνα μηχανήματα και οχήματα. Το ζήσαμε και στην πανδημία, που τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν πρωτόκολλα διάδοσης του ιού, πρωτόκολλα του θανάτου. Οι συνάδελφοι στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στα τεχνικά συνεργία είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίας. Πρόβλημα υπάρχει και στους διοικητικούς υπαλλήλους και στους οδηγούς, καθώς τα κλιματιστικά είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκώς συντηρημένα ή δεν λειτουργούν.

Απαιτούμε τώρα

  1. Την άμεση διακοπή όλων των εξωτερικών εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 36 βαθμούς.
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, χωρίς παράταση του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  7. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας.
  8. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
  9. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).

Η κυβέρνηση και με το νομοσχέδιο έκτρωμα που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα, προσπαθεί να αποδεσμευτεί από κάθε ευθύνη εργοδοτικής αυθαιρεσίας για αυτό και προσπαθεί να αποδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΣΕΠΕ και των επιθεωρήσεων εργασίας. Απέναντι σε αυτή τη πολιτική εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε να δυναμώσουν και να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλους τους εργασιακούς χώρους των δήμων.

Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από τον Ιατρό Εργασίας και από το τεχνικό ασφαλείας και εφαρμογή από τους δημάρχους όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τα σωματεία του κλάδου να μην κάνουν εκπτώσεις σε θέματα προστασίας της υγείας μας. Σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών από τις δημοτικές αρχές μη διστάσουν, να απευθυνθούν στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας. Να επιβάλλουμε με τη δράση μας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!