Σάββατο
3
Ιούνιος
Back

Συνάντηση δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής με στελέχη του ΑΔΜΗΕ

Συζήτηση με κεντρικό θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος και στο όρος Σκόρδι πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των δημάρχων Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά και αντιπροσωπείας από τους δυο δήμους, με στελέχη του ΑΔΜΗΕ.

Στη συνάντηση εκτός των δυο δημάρχων παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ανάπτυξης δήμου Σαρωνικού, Δημήτρης Παπαχρήστου και οι πρώην δήμαρχοι Κώστας Λεβαντής και Σταύρος Ιατρού ενώ από τον ΑΔΜΗΕ παρίστατο η Παναγιώτα Αλεξοπούλου, διευθύντρια στη Γενική Δ/νση Τεχνολογίας, Ανάπτυξης, Συστημάτων και Στρατηγικής και ο project manager Τηλέμαχος Παναγιωτίδης.

Από πλευράς δημάρχων και αντιπροσωπείας τέθηκε αίτημα εκ νέου Μελέτης και Σχεδιασμού για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Σύστημα Μεταφοράς στην Αττική και εκτέθηκαν με εμπεριστατωμένο τρόπο τα προβλήματα που προκύπτουν από την τοποθέτηση 48 ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος καθώς και στο όρος Σκόρδι.

Αναλύθηκε επίσης η επιχειρηματολογία των δήμων μέσα από διεξοδική συζήτηση και προβολή συγκεκριμένων στοιχείων. Υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι ο δήμος Λαυρεωτικής, φιλοξενεί ενεργειακό εργοστάσιο που συνεισφέρει καθημερινά έως και στο 18,5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας της Ελλάδας. Επιπροσθέτως, οι Γραμμές Μεταφοράς Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης οδεύουν από τους δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα στο Εθνικό Διασυνδεμένο Σύστημα.

Επιπλέον, σχετικά με την πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων, υπογραμμίστηκε ότι από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, μόνο οι Δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού έχουν επιλεγεί για τοποθέτηση Α/Γ με την αντίστοιχη κάλυψη Επιτρεπόμενης Φέρουσα Ικανότητας.

Ως εκ τούτου, επιλέγεται, όπως τονίστηκε, πάλι η συγκεκριμένη περιοχή για να συνεισφέρει στο Ενεργειακό Ισοζύγιο της χώρας, με απαλλοτρίωση ορεινού όγκου, για παραγωγή ενέργειας μη συγκρίσιμου μεγέθους (της τάξης 0,16% της ημερήσιας Ηλεκτροπαραγωγής), με την ήδη παραγόμενη από το Ενεργειακό Κέντρο Λαυρίου.

Με βασικό επιχείρημα τη μεγάλη συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και ειδικά της πρωτεύουσας, από τη μεγάλη μονάδα παραγωγής Λαυρίου-Κερατέας, και την ελάχιστη και μη συγκρίσιμη συνεισφορά των Αιολικών Πάρκων, οι δήμαρχοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής ζήτησαν από τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ να αποφασίσουν – γνωμοδοτήσουν για την ακύρωση εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στο Πάνειο Όρος και στο Σκόρδι.

Ζήτησαν δε, την παρέμβαση του ΑΔΜΗΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να εξαιρέσει τα δυο βουνά από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Η κα. Μουτσοπούλου από την πλευρά της απάντησε ότι κατανοεί τα θέματα που προκύπτουν και υπογράμμισε ότι θα μεταφέρει τα επιχειρήματα του κλιμακίου στο Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!