σχεδόν-100-εκατ-ευρώ-για-να-κάνει-την-αθήν-320913
ΔΗΜΟΙ | 22.07.2008 | 00:00

Σχεδόν 100 εκατ. ευρώ για να κάνει την Αθήνα Μητρόπολη του κόσμου δίνει ο δήμος

Η φιλοσοφία, το όραμα και οι δράσεις της δημοτικής Αρχής για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αθήνας με στοχευόμενες παρεμβάσεις για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, περικλείονται στις 773 σελίδες του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης του δήμου της Αθήνας που ψηφίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου.

Τρεις είναι οι στρατηγικού στόχοι του επιχειρησιακού σχεδίου που εκπονήθηκε με βάση τη σχετική νομοθετική υποχρέωση που απορρέει από τα άρθρα 203 έως 206 του ΝΚδΚ ν. 3463/2006 .

Να γίνει η Αθήνα:

v Μητρόπολη όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και του κόσμου.

v Ελκυστική πόλη των συνεργιών για το μητροπολιτικό συγκρότημα της Αττικής.

v Όμορφη πόλη συνοχής και ευημερίας των γειτονιών της.

Ο τριπλός στρατηγικός στόχος εξειδικεύεται σε επιμέρους στόχους / άξονες παρέμβασης που αφορούν στην:

v Προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην πόλη και στις γειτονιές της.

v Βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας της πόλης και αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.

v Ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών.

v Κοινωνική φροντίδα για όλους τους πολίτες.

v Επένδυση στους νέους μέσα από την παιδεία, τον πολιτισμό και την άθληση.

Οριζόντιοι στόχοι / άξονες παρέμβασης που διατρέχουν τους προηγούμενους είναι:

v Ολοκληρωμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις στην πόλη και στις γειτονιές της.

v Ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της πόλης και των πολιτών.

v διαβούλευση με κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, εθελοντισμός, χορηγικά προγράμματα, συνέργιες με την κεντρική διοίκηση και άλλους δήμους καθώς και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. 

Το όραμα και οι στόχοι της δημοτικής Αρχής συγκεκριμενοποιούνται και εξειδικεύονται σε 5 άξονες, 31 μέτρα, 251 δράσεις και 592 ενέργειες,που αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διατιθέμενους πόρους, ενώ σημαντικές είναι οι διεκδικήσεις προς φορείς σε υπερκείμενα επίπεδα προγραμματισμού (Περιφέρεια, Υπουργεία κλπ).

Οι πέντε άξονες

1ος άξονας: Αθήνα περιβάλλον να ζεις στην πόλη και τις γειτονιές της.

Αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, με παράλληλη αναβάθμιση των υποδομών και βελτίωση σε επίπεδο μεταφορών, επικοινωνίας και ποιότητας ζωής.

2ος άξονας: Φροντίδα για όλους τους πολίτες με την παροχή υπηρεσιών στην υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Στόχος η αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και υγείας προς τον πολίτη με την ανάπτυξη ενός δικτύου προστασίας.

3ος άξονας: Επένδυση στην παιδεία των νέων.

Αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους νέους συμπολίτες μας με την επένδυση στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην καλύτερη άθληση στις γειτονιές της πόλης.

4ος άξονας: Οικονομική Ανάπτυξη και Απασχόληση

Ενίσχυση της απασχόλησης των πολιτών και πολιτική ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας μέσω της τουριστικής προβολής της πόλης.

5ος άξονας: Εσωτερική Ανάπτυξη του δήμου

Αναδιοργάνωση της διοικητικής διάρθρωσης του δήμου με παράλληλη αναβάθμιση των υπηρεσιών του και καλύτερη διαχείριση προς όφελος του πολίτη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ο καταρχήν προϋπολογισμός των έργων / δράσεων που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την περίοδο 2008 – 2010 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 91,8 εκατ. € έως 112,6 εκατ. € κατ’ ελάχιστον.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑ ΕΤΟΣ

2008

Α1: Περιβάλλον Α2: Φροντίδα Α3: Νεολαία Α4: Οικονομία Α5: Εσωτερική Ανάπτυξη δήμου

Για το 2008 το 56% επί του συνολικού προϋπολογισμού είναι έργα / δράσεις του Άξονα 1 και περιέχει κυρίως τα τεχνικά έργα και τα έργα των αναπλάσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται στο δήμο.

2009

Α1: Περιβάλλον Α2: Φροντίδα Α3: Νεολαία Α4: Οικονομία Α5: Εσωτερική Ανάπτυξη δήμου

Το 2009 έχουμε σαφώς μια ιδιαίτερη διαφοροποίηση καθώς ο Άξονας 2 παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε 28% το 2009 από 17% το 2008, κυρίως λόγω του ότι ωριμάζουν και υλοποιούνται πια δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Κατά τα άλλα ο Άξονας 1 για τις τεχνικές υποδομές και αναπλάσεις είναι στο 38% και ακολουθεί ο Άξονας 3 για τη νεολαία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό με 20%.

Το έτος 2010, ο Άξονας 2 για κοινωνικές υποδομές καταλαμβάνει το 24%, και ο Άξονας 1 για τεχνικές υποδομές και αναπλάσεις το 58%.

Α1: Περιβάλλον Α2: Φροντίδα Α3: Νεολαία Α4: Οικονομία Α5: Εσωτερική Ανάπτυξη δήμου

Τα τελικά βήματα κατάρτισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης με βάση την Εγκύκλιο 66, Α.Π. 50837 / 14-9-2007 του ΥΠ.ΕΣ.δ.δ.Α είναι τα ακόλουθα : 

–  Έγκριση του σχεδίου από το δημοτικό Συμβούλιο

– Έλεγχος της διαδικασίας κατάρτισης του προγράμματος από την Περιφέρεια

– δημοσιοποίηση του Επ. προγράμματος από το δήμο

ΧΑΡΤΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Σύμφωνα και με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το πράσινο συμπεριλαμβάνεται στα συλλογικά δικαιώματα των πολιτών και συνεπώς η ανάγκη προστασίας του αστικού περιβάλλοντος οφείλει να αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή. Με γνώμονα αυτή την αρχή, ο δήμος Αθηναίων προχώρησε τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες στην χαρτογράφηση και την καταγραφή του Πράσινου της Πόλης. Το αποτέλεσμα είναι η Χάρτα Πρασίνου, η πρώτη επίσημη μέτρηση πρασίνου στην Αθήνα, η οποία με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Με τη Χάρτα αποτυπώνεται η πραγματικότητα αναφορικά με το πράσινο στην Πόλη της Αθήνας, έτσι ώστε ο δήμος Αθηναίων να είναι σε θέση να καταστρώνει τη στρατηγική του για το μέλλον του περιβάλλοντος της πόλης μας με σαφήνεια, να μπορεί να δώσει υπεύθυνες λύσεις και να ορίζει τις επιδιώξεις του με ακρίβεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην Τράπεζα Πρασίνου της Χάρτας, σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν 6,84 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου και όχι κάτι περισσότερο από δύο τετραγωνικά μέτρα πρασίνου. Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν διαθέταμε ακριβείς μετρήσεις, ενώ οι υπάρχουσες αφορούσαν το σύνολο του Λεκανοπεδίου ή της Αττικής και όχι τα όρια του δήμου Αθηναίων. Αυτή η πρώτη καταγραφή αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου Πρασίνου» που θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση και θα καταγράφει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των χώρων πρασίνου και άλλα θέματα όπως η εξοικονόμηση νερού.

Με την Χάρτα επίσης, καλύπτεται το κενό της έλλειψης ειδικού θεσμικού πλαισίου για τα περιβαλλοντικά προκειμένου να αναληφθούν οι ευθύνες για το αστικό και περιαστικό πράσινο. Τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία οφείλει να κινηθεί δυναμικότερα προς αυτή την κατεύθυνση, όσο και όλοι οι συνυπεύθυνοι φορείς που είναι ιδιοκτήτες μεγάλων ελεύθερων χώρων στην πρωτεύουσα. Σημειώνεται ότι δεκαέξι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας -συνολικής επιφάνειας 1.798.912-τετραγωνικών μέτρων- δεν ανήκουν στον δήμο Αθηναίων αλλά στην Υπερνομαρχία, το ΥΠΕΧΩδΕ, την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επιπρόσθετα, η Χάρτα Πρασίνου εγκαινιάζει δυο νέους θεσμούς αναφορικά με το πράσινο. Την Πρασινοδομία και την Φυτοδημιουργία. Η μεν Πρασινοδομία είναι για το πράσινο ότι είναι η πολεοδομία με τα κτίρια. Παρακολουθεί δηλαδή, την εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου -στο οποίο υπάρχουν πρόνοιες για ύπαρξη πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους, αλλά δεν εφαρμόζεται- τήρηση και δημοσιοποίηση των στοιχείων της Τράπεζας Πρασίνου αλλά και έκδοση αδειών. Η δε Υπηρεσία Φυτοδημιουργίας, αναλαμβάνει τον ακριβή προσδιορισμό της ποιότητας του πρασίνου που πρέπει να φυτεύεται, τους όρους διαχείρισής του, αλλά και την ενημέρωση του κοινού.

Η Χάρτα Πρασίνου θα τεθεί για εκατό μέρες σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να συνεισφέρουν με την κατάθεση απόψεων και προτάσεων στην τελική τους διαμόρφωση, αλλά και να διαμορφωθούν οι όροι μιας ευρύτερης συμμαχίας με τους πολίτες και τους φορείς να συμμετέχουν ενεργά και σε συνεργασία με το δήμο στα ζητήματα που αφορούν άμεσα την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Στη συνέχεια, αφού η δημαρχιακή Επιτροπή την επεξεργαστεί και εγκρίνει την τελική της μορφή, θα εισηγηθεί το θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία και να ενταχθεί στο κανονιστικό πλαίσιο του δήμου.