Σχέδιο δράσεων αειφόρου (βιώσιμης) ενέργειας από το Δ. Χερσονήσου - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
17
Οκτώβριος
Back

Σχέδιο δράσεων αειφόρου (βιώσιμης) ενέργειας από το Δ. Χερσονήσου

Σε δημόσια παρουσίαση του Σχεδίου Δράσεων Αειφόρου Ενέργειας, με το οποίο δεσμεύεται να πετύχει και να υπερβεί το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020, προχώρησε ο Δήμος Χερσονήσου. Στις 18 Απριλίου 2011, ο δήμος  προσχώρησε στο εθελοντικό δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων και Περιφερειών «Σύμφωνο των Δημάρχων» (www.eumayors.eu) που έχει σαν σκοπό την ανάληψη δράσεων σε Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι προσχωρούσες πόλεις στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», εθνικός συντονιστής του οποίου είναι το ΚΑΠΕ, έχουν υπογράψει δέσμευση:

 • Μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% έως το 2020.

 • Μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020.

 • Αύξησης της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 20% έως το 2020.

Ως έτος αναφοράς, θεωρείται το 1990 ή άλλο κοντινότερο έτος για το οποίο υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων, ο Δήμος Χερσονήσου καταγράφει στο «Σχέδιο Δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια» την παρούσα κατάσταση στον ενεργειακό τομέα και παρουσιάζει τον στρατηγικό σχεδιασμό του με γνώμονα τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, τη μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα καθώς και την εισαγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε επίπεδο Δήμου έως το 2020.

Για την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσεων για την Αειφόρο (Βιώσιμη) Ενέργεια και την επίτευξη των στόχων 20-20-20 έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες εκ μέρους του Δήμου Χερσονήσου:

 1. Δημιουργία Διοικητικών Δομών Σχεδίου Δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια.

 2. Απογραφή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έτος βάσης το 2010

 3. Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι 20-20-20.

Οι Διοικητικές Δομές που δημιουργούνται για να συντονίσουν, οργανώσουν και υλοποιήσουν τη σύνταξη και τη μετέπειτα εφαρμογή του ΣΔΑΕ είναι οι εξής:

 • Κατευθυντήρια Επιτροπή Δήμου Χερσονήσου. Αποτελείται από το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Πρασίνου, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Θεμάτων & Διαχείρισης Περιουσίας. Η Κατευθυντήρια Επιτροπή εκφράζει την πολιτική βούληση του Δήμου για την υλοποίηση των δράσεων, μεριμνά για την επίτευξη των στόχων , διασφαλίζει την συμμετοχή της κοινωνίας και την προάσπιση των τοπικών συμφερόντων.

 • Ομάδα Εργασίας για το «Σύμφωνο των Δημάρχων». Η ομάδα εργασίας για το «Σύμφωνο των Δημάρχων» αποτελείται από στελέχη του Δήμου που έχουν διατεθεί μερικώς για το σκοπό αυτό και είναι υπεύθυνα για την εκπόνηση του ΣΔΑΕ, την κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης για δράσεις σχετιζόμενες με την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους πολίτες και τους συνεργαζόμενους φορείς.

 • Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Χερσονήσου η οποία είναι υπεύθυνη για την εκπόνηση μελετών, εκτέλεση και συντήρηση τεχνικών έργων.

 • Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δήμου Χερσονήσου συμπεριλαμβανομένου και του Ενεργειακού Γραφείου , που μεριμνά για τη εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και την χρήση ήπιων μορφών ενέργειας.

 • Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης Άρδευσης Χερσονήσου & Φορέας Διαχείρισης Στερεών

Αποβλήτων: Οι δύο φορείς μεριμνούν για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης τους και την εισαγωγή ΑΠΕ στις εγκαταστάσεις τους.

 • Συνεργαζόμενοι φορείς, Σχολεία, Σύλλογοι, Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ινστιτούτα, Εθελοντές Πολίτες, Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, Ομάδα Νεολαίας κ.α. Στα πλαίσια συνεργασίας με εθελοντές, έχει δημιουργηθεί φόρουμ στην ιστοσελίδα του Δ. Χερσονήσου. Στα πλαίσια της εμπλοκής σχολείων και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ο Δήμος Χερσονήσου συνεργάζεται με το Γενικό Λύκειο Γουρνών στην εκπόνηση του ερευνητικού project Α’ Λυκείου με τεχνική υποστήριξη στο project «Ενεργειακοί Επιθεωρητές Junior σε Δράση». Το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, συμβάλλει ενεργά στην ενημέρωση του Δήμου Χερσονήσου, καθώς και στην επιμόρφωση και τεχνική υποστήριξη των υπαλλήλων που ανήκουν στην Ομάδα Εργασίας για το «Σύμφωνο των Δημάρχων».

 • Ιδιωτικός Τριτογενής Τομέας (Παροχής Υπηρεσιών, Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα κ.α.). Στα πλαίσια κινητοποίησης του Ιδιωτικού Τομέα στις δράσεις του «Συμφώνου των Δημάρχων», ο Δήμος Χερσονήσου έχει επικοινωνήσει ήδη τους προγραμματιζόμενους στόχους του στους κοινωνικούς εταίρους. Επιπλέον, έχει ετοιμάσει Σύμφωνο Συνεργασίας με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες θα εμπλακούν ενεργά στην προσπάθεια μείωσης των ενεργειακών καταναλώσεων.

 • Εθελοντές Εξειδικευμένοι Επαγγελματίες. Η ομάδα αυτά, αποτελείται από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις σε ενεργειακά θέματα που παρέχουν εθελοντική υποστηρικτική εργασία στο «Σύμφωνο των Δημάρχων».

Η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης έγινε στους εξής τομείς: δημοτικός κτηριακός τομέας, δημοτικός στόλος οχημάτων, δημοτικός φωτισμός, εγκαταστάσεις ύδρευσης / άρδευσης, οικιστικός τομέας, τριτογενής τομέας και μεταφορές. Η καταγραφή της παρούσας φάσης έγινε με έτος αναφοράς το 2010 και έδειξε ότι η συνολική εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα στο Δήμο Χερσονήσου είναι 323.235 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!