Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»: «Μπλόκο» δημάρχων στις καταργήσεις ΑΕΙ & ΤΕΙ

Την καθολική άρνηση των τοπικών κοινωνιών με αιχμές τους δήμους, συναντά το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την κατάργηση δεκαεφτά Πανεπιστημιακών τμημάτων από έντεκα πόλεις.

Δήμαρχοι, κάτοικοι και τοπικοί φορείς και των έντεκα, επιλεγμένων από το υπουργείο, περιοχών, λένε ένα «βροντερό όχι» στη συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων που προβλέπονται από το σχέδιο «Αθηνά», και απειλούν ότι θα το «μπλοκάρουν». Συγκεκριμένα, με δηλώσεις τους στην aftodioikisi.gr οι δήμαρχοι των περιοχών προαναγγέλουν μαζικές κινητοποιήσεις, ακόμα και παραιτήσεις σε περίπτωση που το υπουργείο προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», από το Σεπτέμβριο «νεκρώνουν» οι εξής έντεκα  πόλεις: Άγιος Νικόλαος, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Βέροια, Έδεσσα, Ιεράπετρα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μουδανιά και Νάουσα.

Ως εκ τούτου χιλιάδες φοιτητές που βρίσκονται στο μέσον των σπουδών τους θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλη πόλη, θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών στο νέο τους Ίδρυμα και θα λάβουν από εκεί το πτυχίο τους.

Η aftodioikisi.gr επικοινώνησε με τους δημάρχους και των εννέα από τις 11 πόλεις και ζήτησε την άποψή τους με αφορμή το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Αναλυτικά , οι δηλώσεις τους:

Στέλιος Μποζίκης – Δήμαρχος Ζακύνθου:  Θα καταγγείλω το υπουργείο Παιδείας στην Ε.Ε.

H αποδυνάμωση του ΤΕΙ Ζακύνθου θα αποτελέσει πολύ μεγάλο πλήγμα για το νησί. Αφ’ ενός συρρικνώνεται η εκπαιδευτική προσφορά του ιδρύματος και αφετέρου θα υποστεί καίριο πλήγμα η τοπική αγορά και γενικότερα η τοπική κοινωνία. Εγώ από την πλευρά μου θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου προκειμένου να μην κλείσει το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος και θα φτάσω μέχρι την καταγγελία του αρμόδιου υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι το έργο αυτό φτιάχτηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ και στους όρους της σύμβασης προβλέπεται η συνεχής λειτουργία του ως είχε τότε, δηλαδή με δύο τμήματα. Επομένως καταλαβαίνετε ότι δε μπορούν να παραβλέπουν αυτούς τους όρους και εάν θέλουν να κλείσουν το ΤΕΙ τότε θα πρέπει να υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω, γιατί πολύ απλά αυτό προβλέπει η σύμβαση.

Αναστάσιος Καραμπατζός – Δήμαρχος Νάουσας: Εγκληματικό και άδικο το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

Πρόκειται για μία εντελώς άδικη απόφαση. Παράλογη, χωρίς κανένα έρεισμα, χωρίς καμία σοβαρή αιτιολογία. Είναι εγκληματικό αυτό που γίνεται και θα «μας βρουν μπροστά τους». Το 2002  αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο και από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να γίνουν δύο τμήματα, ένα στη Νάουσα και ένα στην Έδεσσα. Ο  Δήμος Νάουσας εκείνο το χρονικό διάστημα, διέθεσε ένα ποσό 2.500.000 ευρώ και παραχωρήσαμε για 50 χρόνια στο Πανεπιστήμιο τη χρήση ενός παραδοσιακού κτηρίου το οποίο ανήκει στο δήμο από το 1985, και αποτέλεσε  το πρώτο νηματουργείο στα Βαλκάνια. Δεσμεύσαμε λοιπόν ένα σωρό χρήματα  για να στεγαστεί εκεί το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας. Όπως καταλαβαίνετε αυτό λειτούργησε αρχικά ως μία  μικρή οικονομική ανάσα στην αγορά της Νάουσας αλλά ταυτόχρονα είχε αντίκτυπο στο πολιτιστικό και κοινωνικό σκέλος καθώς ενισχύθηκε μία κοινωνία που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με  τεράστια ποσοστά ανεργίας. Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Νάουσα χαρακτηρίζεται από μία γενικότερη αποδυνάμωση και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο κλείσιμο της ΔΟΥ, στο κλείσιμο του  Τμήματος Δίωξης Λαθρομεταναστών και στην αποδυνάμωση του νοσοκομείου. Από εκεί λοιπόν που είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα η μία επαγγελματική τάξη να τα βάζει με την άλλη λόγω παράλογων αποφάσεων, τώρα θα οδηγηθούμε στο φαινόμενο η μία πόλη να τα βάζει με την άλλη.

Νικόλαος Παπαγγελής – Δήμαρχος Λεβαδέων: Θα παραιτηθώ αν κλείσουν το Πανεπιστήμιο

Eίναι πέρα για πέρα παράλογο αυτό που γίνεται. Το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Λειβαδιάς πληροί όλες τις θετικές παραμέτρους που απαιτούνται και αναφέρονται στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι υπάρχει φοβερό παρασκήνιο πίσω από την απόφαση και δε ξέρω για ποιο σκοπό διαταράσσεται η Περιφερειακή Ενότητα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Γίναμε αποδέκτες ασύστολων ψευδών από το αρμόδιο υπουργείο και από παράγοντες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Εγώ τονίζω κατηγορηματικά πως αν εφαρμοστεί το απαράδεκτο αυτό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα παραιτηθώ, γιατί αυτό που γίνεται είναι κάτι τραγικό. Κάνουν ρουσφέτια σε κάποιους πανεπιστημιακούς.

Χαρούλα Ουσουλτζόγλου –Δήμαρχος Βέροιας: Με προσωπικά και όχι ακαδημαϊκά κίνητρα η απομάκρυνση του Πανεπιστημίου

Η  απομάκρυνση του Πανεπιστημιακού τμήματος από τη Βέροια είναι μία απόφαση άδικη αλλά και αναμενόμενη. Και αυτό το λέω, γιατί κατά την άποψή μου, την επέβαλλαν δίχρονες διεργασίες εντός της Συγκλήτου που θεωρώ ότι είχαν προσωπικά και όχι ακαδημαϊκά κίνητρα. Ο Δήμος Βέροιας κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες  για τη φιλοξενία του τμήματος προκειμένου οι συνθήκες στέγασης και λειτουργίας να είναι εξαιρετικές. Ως εκ τούτου δε θα δεχτώ οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου να μετατραπούν σε αποθήκες ή ερείπια. Ο νοών νοείτω… Ξεκινάμε ένα σκληρό αγώνα.

Σήφης Αναστασάκης – Δήμαρχος Ιεράπετρας:Casus belli το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

H δημοσιοποίηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία κλείνει το μοναδικό τμήμα ΤΕΙ της Ιεράπετρας αποτελεί casus belli.  Είναι μία απόφαση που από όλη την κοινωνία του δήμου μας αντιμετωπίζεται με θυμό, οργή και αγανάκτηση και τέτοιου είδους συμπεριφορές δε μπορεί να γίνουν ανεκτές. Το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της νότιας Κρήτης βρίσκεται υπό διωγμό και το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία συστηματική αποξήλωση των υπηρεσιών μας. Σήμερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας το δημαρχείο θα παραμείνει κλειστό και ο αγώνας θα κλιμακωθεί με δυναμικές κινητοποιήσεις, το εύρος των οποίων δε μπορώ να προσδιορίσω. Καλούμε τον υπουργό Παιδείας να διορθώσει το λάθος που έχει κάνει, γιατί διαφορετικά για ότι συμβεί θα έχει την ευθύνη αυτός.

Κώστας Αραβανής – Δήμαρχος Λευκάδας: «Κεραυνός εν αιθρία» το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

H κατάργηση του τμήματος του ΤΕΙ είναι μία αρνητική εξέλιξη για τη Λευκάδα. Παραχωρήσαμε ιδιόκτητο δικό μας κτήριο, κάναμε μελέτη για να στεγάσει το ίδρυμα και ενώ  είχαμε την υπόσχεση από τους αρμόδιους και τη διοικούσα επιτροπή και προχωρούσαμε για ένταξη της ανακατασκευής του κτηρίου στο ΕΣΠΑ, έρχεται ως «κεραυνός εν αιθρία» η δήλωση με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του υπουργού Παιδείας. Μας εξαπάτησαν λοιπόν. Εμείς τον καλούμε να ανακαλέσει γιατί δεν είναι δυνατόν 11 πόλεις να στερούνται ΤΕΙ. Η Λευκάδα είναι ένας προσβάσιμος προορισμός, διατηρεί ένα τμήμα το οποίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν στα πλαίσια των οριζόντιων περικοπών να κόβονται από τις πόλεις πανεπιστημιακά ιδρύματα . Πρέπει επιτέλους να αναλογιστούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Δαμιανός Ιορδανίδης – Δήμαρχος Νέας Προποντίδας: Θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για το Πανεπιστήμιο

Καταρχάς να τονίσω ότι εμείς στο παρελθόν έχουμε πραγματοποιήσει έντονες διαμαρτυρίες για το Πανεπιστημιακό Τμήμα στα Μουδανιά από τότε που ήταν υπουργός η κ. Διαμαντόπουλου, την οποία είχαμε επισκεφτεί εγώ προσωπικά, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι τρεις τότε βουλευτές του νομού μας. Δυστυχώς απέβη άκαρπη η τότε συνάντησή μας. Εμείς θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου και είμαστε έτοιμοι να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας.

Eυστάθιος Θεοδωρακόπουλος – Δήμαρχος Αιγιαλείας: Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» βύθισε στο πένθος την τοπική κοινωνία

Καταρχάς έχω να πω ότι μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» όλη η τοπική κοινωνία βυθίστηκε στο πένθος. Είμαστε σε φάση περισυλλογής, διαβούλευσης προκειμένου να καθορίσουμε τους τρόπους αντίδρασής μας. Θα αγωνιστούμε με ότι μέσο διαθέτουμε για να παραμείνει το ΤΕΙ στον τόπο μας.

Γιάννης Μπουλές – Δήμαρχος Ναυπακτίας: Βασισμένο σε μικροπολιτικές το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

Τάσσομαι υπέρ του ορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας, προφανώς και της εκπαίδευσης,  αλλά αυτό πρέπει να υπακούει σε κανόνες επιστήμης και όχι σε μικροπολιτικές .

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ:

Αντιδράσεις από τους δημάρχους Νάουσας και Φλώρινας για την «Αθηνά»

Ιόνια Νησιά: Λουκέτο στο ΤΕΙ, λουκέτο και στην περιφέρεια

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΜΠΛΟΚΟ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ, ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, ΕΝΤΕΚΑ ΠΟΛΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!